SMCG: Društveni i ekonomski položaj novinara i dalje nezavidan

Veliki jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, novinarke i novinari u našoj zemlji obilježavaju u doba epidemije covid-19 infekcije, koja je negativno uticala i na novinarsku profesiju iako je, istovremeno, kao nikada do sada, pokazala ogroman značaj medija u našem društvu, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Međutim, ističu iz Medijskog sindikata, značaju nije srazmjeran i društveni i materijalni status medijskih radnika koji se uglavnom nije poboljšao, iako su mnogi bili među prvima na udaru epidemije, donoseći ključne informacije građanima sa terena i podižući čitanost, slušanost i gledanost medija, ali i rizikujući zarazu.

“Istraživanje SMCG iz oktobra pokazalo je da 86 odsto  novinara online medija smatra da je korona negativno uticala na njihov rad, a čak 15odsto njih saopštilo je da im je smanjena plata tokom epidemije. Samo manji broj novinarki i novinara u svim medijima dobio je adekvatnu satisfakciju za svoj rad u vidu povećanja plata ili bonusa iako je, po procjenama Sindikata medija, država zbog epidemije pomogla gotovo sve crnogorske medije sa više od 600 hiljada eura. SMCG zato ponovo poziva sve vlasnike medija koji to nisu učinili da adekvatno nagrade sve zaposlene a naročito one koji su morali da rade više”, poručiju iz SMCG.

Zatim su se osvrnuli, na nekoliko proteklih godina, te konstatovali da nije puno učinjeno povodom razotkrivanja svih neriješenih slučajeva ubistava i napada na novinare.

“Ni nakon skoro 17 godina ne zna se ubica ni nalogodavci ubistva glavnog urednika Dana, Duška Jovanovića i još nema pravnog epiloga ranjavanja novinarke Olivere Lakić iz maja 2018. godine a u međuvremenu je, po navodima Specijalnog Tužilaštva, ista kriminalna grupa tokom prošle godine planirala novi atentat na nju. Sve to govori da nadležni organi još ne shvataju značaj zaštite novinara i očekujemo od nove vlasti da rješavanje ovih pitanja stavi na vrh agende. Prošla godina ostaće upamćena i po presudi kojom je istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na godinu zatvora zbog krijumčarenja droge i pored njegovih tvrdnji da je samo radio svoj posao i istraživao funkcionisanje organizovanog kriminala. Ovakva odluka predstavlja napad na istraživačko novinarstvo i slobodu medija”, ukazuju iz SMCG.

Jedan od velikih problema ostaje i zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera gdje se zaposlenima godinama duguju plate i nagomilavaju dugovi za doprinose.

“Iako je u nekima taj dug smanjen, smatramo da je što prije potrebno usvojiti predloge Sindikata medija koji bi ušli u novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama kako bi se obezbijedila finansijska održivost i urednička nezavisnost lokalnih javnih emitera i to pitanje konačno stavilo van dnevnog reda”, navode iz Sindikata.

Tokom prošle godine usvojene su izmjene Zakona o medijima i Zakona o Nacionalnom javnom emiteru Radio-Televiziji Crne Gore koje su donijele određena poboljšanja u vidu osnivanja Fonda za medijski pluralizam ali i veliku zabrinutost dijela medijske zajednice zbog djelimičnog ograničavanja prava na zaštitu izvora.

“SMCG očekuje da sudovi neće zloupotrebljavati novinarsko pravo na zaštitu izvora a da će najavljena pomoć države privatnim medijima preko Fonda biti jasno uslovljena time da dio te pomoći bude usmjeren na poboljšanje ekonomskog položaja zaposlenih jer će oni proizvoditi medijske sadržaje za koje će njihovi mediji dobijati novac iz ovog Fonda”, poručuju iz Sindikata.

Pozivali su sve novinarke i novinare da se bore protiv cenzure i samocenzure koje i dalje predstavljaju veliki izazov crnogorskog novinarstva.

“U tom pogledu treba da budu svjesni da su, na predlog Sindikata medija, u novi Zakon o medijima, unijete odredbe po kojima svaki novinar u Crnoj Gori ima pravo da odbije da napiše tekst ili prilog koji je suprotan zakonu i Kodeksu novinara/novinarki i da zbog toga ne može biti kažnjen, kao i da imaju pravo da ne potpišu svoje medijske sadržaje ako im se promijeni smisao u postupku uredničke obrade”kazali su iz SMCG.

Bez rješavanja ovih problema, navode iz SMCG, crnogorsko novinarstvo neće moći da se adekvatno suoči ni sa novim izazovima u vidu lažnih vijesti ili lošeg uticaja društvenih mreža na novinarski rad ali i društvo uopšte.

“U nadi da će se ozbiljno krenuti u zatvaranje ovih pitanja, SMCG čestita novinarkama i novinarima Dan novinara Crne Gore i 150 godina novinarstva u našoj zemlji i poziva ih da, i pored svih očiglednih razlika i sukoba, budu barem objektivni u svom radu i solidarni u zaštiti svojih prava”, zaključuju iz Sindikata.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PANDORINA KUTIJA: Leposavić “pao” zbog Simijanovića, Srebrenica samo maska?

Dakle, Leposavić se u nemilost Krivokapića našao, navodno, jer je negirao genocid o...

Spajić: Crna Gora neće imati novih dugova, zaduženjem želimo...

''Iako smo dobro krenuli sa smanjenjem zaduženja, stiže na naplatu još nepovoljnih kredita. Današnjim amandmanom hoćemo da...

Novinari francuskog magazina Le Figaro u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz NTO, sa crnogorskom turističkom ponudom, kroz članak koji će biti objavljen na deset...

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare