SMCG: Najčešće tuženi poslodavci su ministarstva

Žene podjednako tuže poslodavce u javnom i privatnom sektoru, ali češće se u njihovu korist presuđuje kad tuže privatnika, nego državne institucije. To je pokazao dosadašnji monitoring sudskih slučajeva koji sprovodi Sindikat medija u okviru projekta ''Ravnopravnost kroz pravdu: Slučajevi diskriminacije žena u vezi sa radom''.

Do sada su analizirana 22 slučaja.

U fokusu monitoringa su osnovni sudovi u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju, a analizirani slučajevi su iz perioda 2016-2020. U 14 posto posmatranih postupaka, presuda još nije donesena. Od 86 posto presuđenih slučajeva, samo 37 odsto je završilo u korist tužilja, ističe se u saopštenju Sindikata medija.

U javnom sektoru, kako dodaju, najčešće tuženi poslodavci su ministarstva (36 posto), te obrazovne i zdravstvene ustanove (po 18 posto).

Sudovi su, u postupcima u kojima je tužen poslodavac iz javnog sektora, u 20 posto slučajeva presudili u korist tužilje, a u 80 posto slučajeva u korist tuženog. S druge strane, sudovi su u 45 posto slučajeva presudili u korist tuženog privatnog poslodavca.

“U tužbenim zahtjevima, tužilje najčešće ističu mobing (23 posto), neisplaćene prekovremene sate i nemogućnost korišćenja prava na godišnji odmor (18 posto), nepoštovanje porodiljskih prava (14 posto). Tužilje su većinom visokoobrazovane (73 posto)”, navodi se u saopštenju.

U 18 posto posmatranih slučajeva, žene su tvrdile da su direktno diskriminisane zbog pola.

“U njihovim tužbama navodi se da su primale manju zaradu od muškaraca koji rade na istim pozicijama (50 posto), te da su diskriminisane zbog bračnog statusa (25 posto) i majčinstva (25 posto). U pomenutim slučajevima, žene su tvrdile da njihovi poslodavci smatraju da zbog porodičnih i roditeljskih obaveza ne mogu podjednako dobro obavljati radne zadatke”.

Monitoring će biti nastavljen do aprila, kada će biti predstavljen finalni izvještaj, istakli su iz Sindikata medija.

Osim posmatranja sudskih slučajeva, Sindikat medija Crne Gore, u okviru ovog projekta, pruža i besplatnu pravnu pomoć za žrtve diskriminacije.

“Projekat je dio šire akcije “Unaprjeđenje radnih prava žena”, koju sprovodi Mreža žena Kosova i partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a koju finansiraju Evropska unija i Švedska Agencija za saradnju i razvoj”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

URA: Gradnja Luke Virpazar u NP Skadarsko jezero nedopustiva

Projektom je, kako su precizirali, planirana izgradnja u dvije faze: "Luke za brodove i glisere, restoran i...

Rijana proglašena nacionalnim herojem Barbadosa

Ceremonija je održana u Rijaninom rodnom gradu Bridžtaunu, a počasnu titulu joj je dodijelila premijerka Barbadosa Mia...

Radulović na sastanku šefova diplomatija NATO članica: Transatlantska veza...

Transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost su ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost - ocijenio je ministar vanjskih...

Bečić: Crnogorce ništa ne može preusmjeriti s evropskog puta

Veliki um je jednom rekao da su male države krvavi sitniš u obračunu velikih sila. Smatram da...

Uhapšena osoba koja je prefarbala ploču Ratka Mladića kod...

Lice S.M. uhapšeno je zbog osnovane sumnje da je 17. novembra počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare