test

Smijenjen direktor Pomorske škole u Kotoru

Standard

03/10/2023

09:54

Školski odbor srednje Pomorske škole u Kotoru smijenio je sinoć direktora Ratka Petrovića, a za vršioca dužnosti imenovan je Gojko Jokić, profesor u toj školi. Prema informacijama Pobjede od šest članova Školskog odbora, pet je bilo za smjenu Petrovića, uzdržan je bio predstavnik Savjeta roditelja.Jedan od predstavnika Ministarstva prosvjete nije došao na sjednicu Školskog odbora.Petrovićevo razrješenje uslijedilo je nakon što je veći dio Nastavničkog vijeća neposredno prije početka školske godine upozorio Ministarstvo prosvjete na to da je sad već bivšem direktoru u više navrata Prosvjetna inspekcija konstatovala nepravilnosti, kao i da je u ljeto prošle godine inspektor podnio Ministarstvu prosvjete predlog za njegovo razrješenje.

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović, o čemu je Pobjeda pisala, utvrdio je prošle godine da je direktor Srednje pomorske škole iz Kotora Ratko Petrović prekršio zakon, zloupotrijebio položaj i da u njegovom radu ima primjesa nepotizma. U školi je u više navrata zapošljavao, odnosno zaključivao je ugovore sa svojom kćerkom, te je raspoređivao i na – nepostojeće radno mjesto.

– Što za posljedicu može imati prijedlog za razrješenje – zaključio je inspektor Joksimović u nalazu od 22. juna prošle godine u koji je Pobjeda imala uvid.

Nastavničko vijeće Srednje pomorske škole 29. avgusta ove godine održalo je sjednicu i zaključili su da su nezadovoljni radom direktora Petrovića. Sačinili su dopis, koji su potpisala 32 od 38 prisutnih članova, a u kojem su direktora, pored ostalog, optužili za nezakonitosti.

Nastavnici su, između ostalog, naveli da direktor Petrović ,,nepravedno prekida ugovor stručnom kadru bez konkretnih i valjanih razloga“. Tvrde i da direktor ,,pokazuje neograničenu samovolju u kadrovskoj politici u školi, te da pritiska nastavnike i pokušava da eliminiše ,,časne i kvalitetne kolege“. U dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, naveli su i da je direktor prekinuo sjednicu Nastavničkog vijeća, te da ,,nije dozvolio da se glasa o povjerenju članova Školskog odbora koji predstavljaju nastavničko vijeće“.

– I nije odgovorio na zahtjeve više nastavnika, zašto višegodišnje predavače-nastavnike iznenada mijenja iz nastavnog kadra, novim ljudima koji nemaju kvalifikacije za rad u Srednjoj pomorskoj školi, ali imaju bliske rodbinske veze sa upravom škole – naveli su profesori.

Nastavnici su naglasili da Školski odbor ne uspijeva da se u potpunosti konstituiše, da nema legalno izabrane predstavnike koji treba da ga sačinjavaju, kao ni izabranog predsjednika.

U međuvremenu Nastavničko vijeće je krajem septembra imenovalo dva svoja kandidata u Školski odbor, kao i kandidata ispred Savjeta roditelja i na sjednici Školskog odbora sinoć razriješilo direktora Petrovića.

Petrovića, koji je kršio zakon, zapošljavao svoju kćerku i čak izmišljao radna mjesta za nju, nije smijenio ministar prosvjete Miomir Vojinović, jer ,,Prosvjetna inspekcija nije učinila zvanični prijedlog za razrješenje direktora“, rekli su Pobjedi ranije iz Ministarstva prosvjete.

– Pa iz tih razloga direktor nije razriješen. U nalazu prosvjetnog inspektora (od prošle godine), koji pominjete, piše da utvrđene činjenice ,,mogu za posljedicu imati prijedlog za razrješenje“ – glasi odgovor Ministarstva na pitanje Pobjede zašto Vojinović prošle godine nije razriješio Petrovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skala Radio

Ostavite komentar

Komentari (0)