test

Spajić amandmanima napravio prostor za poslušnog direktora Javnog servisa

Standard

29/05/2024

07:04

Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje na amandmane na Nacrt zakona o Javnom medijskom servisu RTCG, koje je prošle nedjelje poslao kabinet premijera, saznaje Pobjeda.

Ovo je jedan od zakona koji čini grupu medijskih zakona čije je izglasavanje u parlamentu neophodno kako bi Crna Gora uskoro dobila Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Prema našim nezvaničnim saznanjima, upućivanju amandmana na medijske zakone protivili su se iz Ministarstva kulture i medija, tražeći da prvobitni nacrt ostane na snazi.

Odobrenim amandmanima previđa se izmjena pojedinih stavki u nacrtu zakona izrađenog od strane Ministarstva kulture i medija (MKM), koji je prethodno odobren od strane EK. Tako će, između ostalog, stavka kojom je inicijalno predviđeno da uslov za obavljanje pozicije direktora RTCG mora biti 10 godina radnog iskustva, sada iznositi pet godina, kao što je bilo u dosadašnjem zakonu koji je bilo potrebno izmijeniti.

Osim toga, amandmanima Vlade je zatraženo da broj članova Savjeta iznosi devet, a ne 11 kako je to planirano nacrtom koji je pripremio Direktorat za medije MKM, kao i da predstavnike NVO sektora u Savjetu bira Administrativni odbor, a ne relevantne NVO koje su predložile kandidate.

Epilog Vladinog manevra sa amandamnima, kojima se derogira unapređenje nezavisnosti Javnog servisa uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je 38 nevladinih organizacija dostavilo 23. maja predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću i ministarki kulture i medija Tamari Vujović inicijativu kojom traže da se novim zakonskim okvirom osigura da RTCG postane istinski javni servis svih građana Crne Gore.

Milojko Spajić (Foto: Vlada Crne Gore)

NVO su tada pozvale Vladu da zakonskim rješenjima omogući da se, neposredno nakon očekivanog brzog usvajanja u Skupštini Crne Gore, obavi imenovanje novih članova/ica Savjeta RTCG i generalnog direktora.

Prema riječima direktora Media centra i bivšeg člana Savjeta RTCG, Gorana Đurovića, ovakav potez Spajića ukazuje na jasnu namjeru da omogući manje kvalifikovanom kandidatu da obavlja najvažniju funkciju u Javnom servisu.

” Amandmanima se snižavaju kriterijumi iz sadašnjeg zakona kao i novog nacrta koji predviđaju da generalni direktor RTCG mora imati VII1 stepen spreme i 10 godina radnog iskustva. Ovo jasno ukazuje na namjeru predsjednika Vlade da omogući manje kvalifikovanom, a poslušnom kandidatu da dođe do ove funkcije”, navodi Đurović za Pobjedu.

Pokušaj da se ozvaniči kontrola nad RTCG

Đurović ističe da prihvatanje amandmana na Zakon o RTCG i Zakon o audiovizualnim medijskim servisima znači da će se zapravo zadržati zakonska rješenja koja je u julu 2020. godine usvojio DPS sa ciljem da ozvaniči svoju kontrolu nad RTCG.

“Amandmani kabineta predsjednika Vlade, koje je navodno predložila grupa NVO, daju poslanicima većine u Administrativnom odboru mogućnost da izaberu četiri člana Savjeta iz NVO po svojim partijskim preferencama. To znači da je, uz postojeći uticaj politike na Univerzitet, CANU, udruženja poslodavaca, lako moguće doći do većine u Savjetu koja će kasnije izabrati, po političkom diktatu, generalnog direktora”, smatra Đurović.

Goran Đurović (Foto: Mara Babović/Pobjeda)

Bivši član Savjeta RTCG upozorava da izglasavanje novog zakona sa uključenim amandmanima stavlja Javni servis pod punu kontrolu vladajućih partija.

“Umjesto povećanja stepena samostalnosti RTCG i Agencije za elektronske medije, ove dvije institucije stavljaju pod punu kontrolu vladajućih partija. To je potpuno suprotno završnom mjerilu u pregovaračkom poglavlju 10 koje ukazuje da država mora imati samostalnog i funkcionalnog regulatora tj. Agenciju za elektronske medije, a potpuno je i suprotno novom zakonodavstvu EU koje jasno propisuje da javni emiteri moraju biti bez uticaja politike”, ističe Đurović.

Potez premijera uvredljiv za sve članove Radne grupe

Činjenica da je kabinet premijera bez znanja javnosti uputio amandmane nakon što je EK dala pozitivno mišljenje na prethodno poslati draft medijskih zakona, predstavlja uvredu za sve članove Radne grupe koja je radila na tekstovima medijskih zakona duže vrijeme, ocjenjuje Đurović.

On napominje da se na ovim zakonima radilo skoro 30 mjeseci, te da svaka nova izmjena iziskuje javnu raspravu.

” Poruka koja se šalje predstavnicima NVO, ali i predstavncima drugih institucija, koji su učestvovali u radnoj grupi, je da nepotrebno ulagati vrijeme i trud jer se sve može obesmisliti jednim potezom kabineta predsjednika Vlade”, ističe Đurović.

Kako kaže, sva neprijatna iskustva koja su se dešavala za vrijeme vlasti predvođenih DPS-om, sada se ponavljaju.

” Presjednik Vlade je nedavno predložio i izmjenu Zakona o RTCG u dijelu koji se odnosi na način finansiranja bez konsultacija sa bilo kim. Nakon reakcija javnosti i Evropske komisije prijedlog je izmijenjen pa je u zakon vraćen mehanizam koji osigurava finansijsku nezavisnost RTCG”, kazao je Đurović.

Vlada da brzo utvrdi i pošalje Skupštini zakone

Iz Evropske komisije saopštili su za Pobjedu da su u stalnim kontaktima sa crnogorskim vlastima, kojima sugerišu da što prije upute u skupštinsku proceduru prijedloge zakona koji su presudni za dobijanje IBAR-a.

” Snažno ohrabrujemo crnogorsku Vladu da brzo pristupi utvrđivanju i predstavi Skupštini nacrte zakona”, navode iz EK.

Kako su kazali, neophodno je da budu integrisani svi komentari koji su od strane komisije poslati crnogorskoj Vladi.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: AP/Virginia Mayo

Ostavite komentar

Komentari (0)