test

Spajić odabrao ministre iz PES, ministri ZBCG u vladi za godinu, albanske partije ulaze u vlast

Standard

19/10/2023

06:49

Glavni odbori Pokreta Evropa sad i Nove srpske demokratije, te predsjedništva Demokrata, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije prihvatili su juče politički sporazum o formiranju 44. vlade Crne Gore koji je uputio mandatar Milojko Spajić. Odluku o učešću u vladi sinoć su zvanično donijele albanske koalicije – Albanski forum i Albanska alijansa.“Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu. Donošenje ovakve odluke bilo je olakšano demokratskim, prozapadnim duhom samih programskih načela mandatara Spajića, posebno onih koja govore o odlučnosti da se istraje na putu za ulazak u EU, uz spremnost na potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kao i da Crna Gora bude kredibilni član NATO saveza i da nastavi prijateljsku saradnju sa svim susjednim državama, uključujući i Republiku Kosovo”, navodi se u saopštenju Foruma.

To je juče na Fejsbuku indirektno najavio Nik Đeljošaj.

“Na osnovu predloženog sporazuma, četiri ključna spoljnopolitička pitanja za Albanski forum, u koja se ne može i neće sumnjati, potvrdiće svi konstituenti nove vlasti po potpisivanju sporazuma: Crna Gora je članica NATO-a, država Crna Gora priznala je nezavisnost Republike Kosovo, država Crna Gora osudila rusku agresiju i brani prava Ukrajine, država Crna Gora odlučuje i podržava sankcije EU protiv Rusije. A garant da se u to ne može i neće sumnjati je sastav 44. Vlade Crne Gore, koja po Ustavu razvija unutrašnju i spoljnu politiku! U predlogu sporazuma naglašava se da će Koalicija za budućnost Crne Gore bez direktnog učešća podržati Vladu”, napisao je Đeljošaj.

Taj posljednji stav Đeljošaja, da ZBCG nema učešće u vladi, nije korektno čitanje sporazuma: predstavnici ZBCG će biti direktno u izvršnoj vlasti, preko pozicija državnih sekretara u ministarstvimna, ali i kroz kvootu od 40 odsto članova u upravnim odborima i bordovima direktora državnih preduzeća.

Po sporazumu Albanskom forumu pripada potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku sa resorom ekonomskog razvoja i ministarstvo javne uprave. Dok Albanska alijansa predlaže ministra ljudskih i manjinskih prava.

Glavni odbor PES-a je, na jučerašnjem zasijedanju, osim prihvatanja sporazuma o formiranju nove izvršne vlasti, raspravljao i o kandidatima te stranke za buduće ministre.

DOGOVOR

Prema dogovoru unutar PES-a, mjesto budućeg šefa diplomatije trebalo bi da pripadne funkcioneru tog pokreta Filipu Ivanoviću, dok je aktuelna portparolka pokreta Maida Gorčević određena za novu ministarku evropskih poslova. Ivanović trenutno obavlja funkciju savjetnika predsjednika države za spoljnu politiku, bio je kandidat za ambasadora Crne Gore u Vatikanu i poznat je po ranijoj izuzetno oštroj anti-NATO retorici. Gorčević je i odbornica u podgoričkom parlamentu, a bila je savjetnica bivšeg premijera Zdravka Krivokapića za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija trebala bi da vodi odbornica PES-a u Glavnom gradu Anđela Jakšić-Stojanović, a Ministarstvo finansija bivši generalni direktor Direktorata državnog trezora Novica Vuković, koji u vladu ulazi kao nestranačka ličnost.

Imenovanje – javnosti ne mnogo poznatog – Vukovića, nekadašnjeg službenika NLB banke predstavlja iznenađenje budući da je kao siguran kandidat za tu funkciju figurirao funkcioner PES-a Branko Krvavac.

KADROVSKA RJEŠENJA

Budući ministar pravde trebalo bi da bude Andrej Milović, zdravlja Vojislav Šimun, rada i socijalnog staranja Naida Nišić, energetike i rudarstva Saša Mujović, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a saobraćaja Filip Radulović.

Milović se u Vladi Krivokapića nalazio na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu pravde, dok je Odović bio državni sekretar Ministarstva finansija. Odović je prije nekoliko mjeseci odlukom Predsjedništva isključen iz PES-a, ali ta odluka zvanično nikada nije sprovedena.

Mujović od 2019. godine obavlja funkciju dekana Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i člana Senata Univerziteta Crne Gore.

Radulović je, prema podacima iz njegove biografije, radio za neke od najvećih svjetskih kompanija u oblastima biotehnologije, automobilske industrije i zelene energije uključujući i kompaniju „Tesla“. Nakon povratka u Crnu Goru 2020. godine, bio je predsjednik Odbora direktora nove avio-kompanije Air Montenegro i izvršni direktor Montenegro Worksa.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, predsjednik države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović nije učestvovao u elektronskom glasanju na sjednici GO iako je uredno pozvan. Samo šest članova GO bilo je uzdržano među kojima i neposlušna poslanica Radinka Ćinćur.

Po prihvaćenom sporazumu Vlada će do rekonstrukcije imati 18 ministarstava, zamjenika premijera i tri potpredsjednika. Rekonstrukcijom, koja je predviđena za godinu, ZBCG ulazi sa četiri ministarstva i potpredsjednikom vlade. ZBCG će pripasti funkcije ministra prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma.

Prema saznanjima Pobjede, prvobitni draft sporazuma u dijelu političkih principa nije mijenjan i ostale su iste formulacije o spoljnopolitičkim prioritetima vlade i odnosu prema Rusiji i Ukrajini. Dakle: bez jasne osude agresije Moskve!

Glavni odbor NSD jednoglasno je, kako je potvrđeno Pobjedi, podržao politički sporazum o formiranju vlade, ali i kandidaturu lidera te stranke Andrije Mandića za novog predsjednika parlamenta.

POTPIS

Koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti trebalo bi da bude potpisan do kraja sedmice, dok bi Mandić za predsjednika Skupštine trebalo da bude izabran u posljednjoj sedmici oktobra.

“Na sjednici GO NSD, jednoglasno je prihvaćen sporazum o konstituisanju nove vlasti kojim će Novoj srpskoj demokratiji pripasti mjesto predsjednika Skupštine, dok je aneksom definisano da će nakon godinu dana doći do rekonstrukcije vlade, kada će Nova srpska demokratija postati i dio izvršne vlasti”, naveli su iz NSD-a nakon održane sjednice.

Sporazum, koji je sačinio PES, a predložio Spajić, jednoglasno je podržan i na sjednici DNP-a koji su istakli da će ZBCG participirati u Vladi.

” Ovom odlukom DNP je još jednom pokazala državnički karakter i bez obzira na dug i iscrpljujući pregovarački proces, pokazala da joj nikad nijesu bile primarne funkcije u svom ideološkom i političkom djelovanju što potvrđuje i Koalicioni sporazum”, navedeno je u saopštenju DNP-a.

Iz te partije poručuju i da će ostati privrženi svom programu i uvjerenju, te dati pun doprinos napretku i društvenoj koheziji države.

” Takođe, vjerujemo da je vrijeme podjela i vještačkih tenzija daleko za nama i da svima treba da bude cilj Crna Gora kao građanska država u Evropskoj uniji. DNP je spremna da u tom procesu da svoj puni doprinos”, navode iz DNP-a.

Ističu zadovoljstvo i što je lider te stranke Milan Knežević predvodio izbornu listu koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koja će participirati u vladi i čiji će kandidat Andrija Mandić, kako kažu, biti izabran za predsjednika Skupštine.

Sporazum PES-a o formiranju vlade jednoglasno je prihvaćen i na sjednici Predsjedništva SNP-a.

To je Pobjedi potvrdio lider te stranke Vladimir Joković navodeći da će konačnu odluku o ponuđenom sporazumu ipak donijeti Glavni odbor te stranke na sjednici koja bi trebala da bude održana u ponedjeljak.

SNP-u bi, prema sporazumu o formiranju vlade, trebalo da pripadnu resori poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sporta i mladih.

Sporazum je prihvatilo i Predsjednišvo Demokrata, potvrdio je sekretar te stranke Boris Bogdanović, ističući da odluka o kandidatima za buduće ministre u vladi još nije donijeta.

Demokratama bi, u skladu sa sporazumom o formiranju vlade, trebalo da pripadne mjesto zamjenika premijera za bezbjednost, politički sistem i unutrašnju politiku, potpredsjednika vlade za evropske i spoljne poslove, kao i resori unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, te kulture i medija.

Kao zamjenik premijera već je viđen lider te stranke Aleksa Bečić, dok će funkcije u bezbjednosnoim sektoru pokrivati najvjerovatnije Momo Koprivica kao ministar unutrašnjih poslova i Dragan Krapović kao ministar odbrane.

Demokrate, po sporazumu, sljeduje i mjesto potpredsjednika Skupštine iz reda manje zastupljenog pola.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda/ Iva Mandić

Ostavite komentar

Komentari (0)