test

Sportski centar Igalo i hotel Kamelija predviđeni za karantin

Standard

19/03/2020

08:05

U Crnoj Gori su u utorak registrovani prvi slučajevi zaraze virusa korona, a nakon toga država i opštine su preduzele niz dodatnih mjera, imajući u vidu potencijalnu ugroženost od dalje pojave i širenja virusa.

Tokom jučerašnjeg dana oglasili su se iz većine opština navodeći da su maksimalno posvećeni preuzimanju svih mjera u sprečavanju širenja korona virusa u Crnoj Gori, poštujući preporuke Vlade i Instituta za javno zdravlje.

SPORTSKI CENTAR IGALO BIĆE KARANTIN

U Herceg Novom je juče održan drugi sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, sa kojeg je poručeno da je za karantin određen Sportski centar Igalo, u čijem sastavu djeluje Hotel Play sa smještajnim kapacitetom 35 jedinica.

Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, donešen je novi set mjera i preporuka za građane. Saopšteno je da je pod zdravstveno sanitarnim nadzorom 145 građana, te da je urađeno devet uzoraka i da su svi negativni.

Prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti upućen je zahtjev Upravi za imovinu Crne Gore da izvrši nabavku potrebnih dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, za potrebe Opštine i preduzeća.

“Shodno naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, objekat Sportskog centra Igalo, smještajnih kapaciteta 35 jedinica, određen je kao lokacija za sprovođenje mjera karantina, ukoliko za tim bude potrebe”, saopšteno je sa sastanka.

Epidemiološkinja Stefa Glušac navodi da je trenutna situacija u Herceg Novom stabilna i pod kontrolom, kao i da se svi iz samoizolacij e i zdravstveno sanitarnog nadzora uredno javljaju.

Ona je ponovila da je poštovanje preventivnih mjera značajno i istakla da su studenti koji su se vratili iz Srbije i Italije tokom prethodnih dana pod nadzorom i da svi uredno poštuju mjere samoizolacije. Svi su dobro i zdravi, ne pokazuju tegobe koje bi nagovijestile potrebu za testiranjem.

HOTEL KAMELIJA KARANTIN

Tivatski Opštinski tim za zaštitu i spašavanje juče je predložio novi set mjera, zabrana i ograničenja, a na osnovu predloženih mjera Nacionalnog koordinacionog tima, kao primarna lokacija za karantin određuje se hotel Kamelija u Donjoj Lastvi.

U narednom periodu epidemiološki nadzor u Domu zdravlja biće uspostavljen tokom 24 sata, radi kontinuirane kontrole.

Komunalna policija i inspekcija, kao i saobraćajna policija kontrolisaće sprovođenje mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima.

Podrška će biti pružena starim osobama i hroničnim bolesnicima kroz povezivanj e sa j avnim sektorom, odnosno NVO.

Nadležni sanitarni inspektor kontrolisaće sprovođenje propisanih mjera za osobe u režimu samoizolacije, a snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama i ljekovima samohranih staračkih domaćinstava koja su na evidenciji službe geronto-domaćica i korisnika u stanju socijalne potrebe, povjerava se opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Tivat.

Na sjednici kojom je presjedavao predsjednik Opštine Siniša Kusovac poručeno je da se priprema raspored restriktivne realizacije građevinskih radova na investicionim projektima. Prioritet je hitno asfaltiranje saobraćajnice na kružnom toku kod Doma Vojske i saobraćajnice u Gradiošnici, radi bezbjedne komunikacije sanitarnih, medicinskih i drugih službi u slučaju potrebe.

SAHRANE U KRUGU PORODICE

Takođe, preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalno tolerisaće kašnjenja u plaćanju računa do 30 dana.

Na osnovu preporuke Nacionalnog koordinacionog tima, sahrane se obavljaju samo u krugu porodice, bez primanja saučešća u kapelama.

Kusovac se zahvalio građanima na odgovornosti, pozivajući ih da i dalje ostanu doma kako bi što prije izašli iz ove situacije. On je istakao da je situacija u potpunosti pod kontrolom i da nema mjesta panici.

“Dom zdravlja će stalno imati na raspolaganju doktora epidemiologa. U cilju preventivnog djelovanja maksimalno će koordinirati Komunalna policija, policija i saobraćajna policija. Bitan nam je svaki građanin, on nam je u fokusu, a da bismo izašli iz ove situacije moramo biti maksimalno odgovorni. Zato se sklanjajmo sa ulica i poštujmo mjere nadležnih”, kazao je Kusovac.

Predsjednik je naglasio da je opštinski budžet stabilan, tako da nema problema u isplatama, što se odnosi i na plate zaposlenih.

Hotel Onogošt, Lighthouse i Vučje na raspolaganju Vladi

Nikšićka kompanija Comp Comerc spremna je da smještajne i ljudske kapacitete stavi na raspolaganje Vladi.

“Cijeneći specifičnost i težinu situacije nastale usljed pojave virusa grupacija Comp Comerc spremna je da stavi sve smještajne kapacitete hotel Onogošt Nikšić, hotel Lighthouse Herceg Novi i hotel Vučje Nikšić na raspolaganje za smještaj zdravstvenih radnika, potrebe karantina ili u skladu sa drugim potrebama Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz kompanije.

Dodaju da su Vladi na raspolaganju i njihovi ljudski, tehnički, transportni (NTC Logistic Nikšić) i svi drugi kapaciteti.

“A sve u cilju da pomognemo da se borba sa ovim najnovijim izazovom okonča što prije i sa što manje posljedica”, saopšteno je iz Comp Comerca.

Iz Opštine Nikšić su saopštili da Komunalna policija neće vršiti prijem stranaka u prostorijama do daljnjeg.

Podnesci i inicijative mogu se prijaviti na brojeve telefona 067 230 926 i 040 220 088, kao i na e-mail [email protected].

Policijska patrola juče je obilazila centar grada i zatekla znatno manje ljudi na ulicama nego prethodnih dana. Policajac Aleksandar Fuštić kazao je da se na ulicama i u parkovima nalazilo malo ljudi, te pozvao da se što više vremena provodi kući

Izvor: Dnevne novine

Ostavite komentar

Komentari (0)