test

Žugić-Domazetović: Srednje škole dobar temelj za tržište rada

Standard

16/05/2024

12:03

Roditelji danas imaju manje uticaja, društvo i sredina više kada je riječ o izboru srednje škole i ovoj velikoj i važnoj odluci budućih srednjoškolaca. To je gostujući u Budilniku E televizije kazala Milica Žugić Domazetović, predsjednica Nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro.

„To sa jedne strane jeste dobro jer se situacija mijenja i neko vrijeme u kojem su živjeli naši roditelji i njihovi roditelji je drugačije u odnosu na ono vrijeme u kojem žive oni, i logično je ići u korak sa vremenom, ali ne treba se povoditi ni sa tim nekim trendovima jer možda ne shvataju dovoljno koliko je ozbiljna odluka izbora srednje škole jer to je nešto što određuje njihovu budućnost, njihov možda čak i cijeli život“, objašnjava Žugić Domazetović.

Mladi se danas nužno ne bave zanatima, ali su zanati društvu i te kako potrebni.

„Obućar, recimo, najteže je naći obućara. U nekim opštinama uopšte ih nema upravo radi toga jer ti zanati izumiru a uopšte nije loš posao, nije težak, i nije posao koji nije perspektivan. Jer ono glavno što naši mladi danas gledaju je od čega mogu najbolje da zarade. Zanati su trenutno nešto od čega se vrlo dobro zarađuje, od čega se vrlo dobro može živjeti, čak i bolje nego sa nekim fakultetskim diplomama jer ono čemu svjedočimo je masovna produkcija fakultetskih diploma i zvanja a onda kad dođemo na tržište rada i uporedimo ustvari zarade onih sa fakultetskim diplomama i onih koji se bave nekim konkretnim zanatom, konkretnim poslom, mislim da ovi drugi prednjače“, ističe sagovornica E televizije.

Nevladina organizacija Mladiinfo Montenegro nudi brojne mogućnosti.

„Mi im dajemo mogućnost da se pronađu. Recimo, imali smo četvoromjesečnu praksu gdje su oni mogli dva mjeseca da probaju različite stvari, marketing, novinarstvo, da probaju prevođenje i onda da izaberu u čemu su se najbolje snašli i šta im najbolje leži, da se onda u tome usavrše. I mislim da je super da je što više takvih programa ne samo u klasičnom obrazovanju već i vannastavnom, neformalnom obrazovanju“, objašnjava Žugić Domazetović.

Nakon veoma uspješne školske godine, direktor SSŠ „Spasoje Raspopović“ Vesko Mihailović, kazao je za TV E, da su krenule pripreme za upis u prvi razred za koji trenutno ima 225 mjesta, a u okviru 14 smjerova trećeg i četvrtog stepena.

Đaci koji pohađaju ovu školu imaju i praktični dio nastave, takođe, saradnja sa privrednicima je na visokom nivou. Kako dodaje Mihailović, brojne su i vannastavne aktivnosti imajući u vidu da je SSŠ „Spasoje Raspopović“ i eko-škola, pa su đaci imali priliku da se bave i kompostiranjem, recikliranjem, pa je školi doniran i 3D štampač. Pored saradnji sa NVO sektorom, Mihailović ističe i saradnju sa muzičkom školom „Vasa Pavić“, unutar koje su đaci pravili kostime za operu, grafički identitet kao i frizure.

Ove godine zainteresovani osnovci mogu birati 14 smjerova, a to su:

– TEHNIČAR/OPERATER HEMIJSKO – FARMACEUTSKIH PROCESA I ISPITIVANJA

– TEHNIČAR ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

– GRAFIČKI TEHNIČAR

– TEHNIČAR METALURGIJE

– POLJOPRIVREDNI TEHNIČAR

– TEHNIČAR DIZAJNA I PROIZVODNJE U HORTIKULTURI

– PREHRAMBENI TEHNIČAR

– TEHNIČAR MODNOG DIZAJNA

– MODNI KROJAČ

– RASADNIČAR, CVJEĆAR

– OBRAĐIVAČ PLEMENITIH METALA

– PEKAR

– PROIZVOĐAČ PREHRAMBENIH PROIZVODA

– FRIZER

Kordinatorka za organizaciju i planiranje u SSŠ „Sergije Stanić“ Tamara Ratković svim budućim srednjoškolcima preporučila je da prije konačne odluke se informišu o programima svih škola. Kako dodaje Ratković, učenici bi trebalo dobro da razmisle gdje sebe vide u naredne četiri jer to može biti i njihova buduća profesija. 

„Sada ima mnogo manje predrasuda i roditelji i učenici sve više shvataju benefite stručnog obrazovanja i koliko im to kasnije doprinosi za nastavak školovanja. Stručna praksa je obavezna na svim obrazovnim programima i ona je sastavni dio školovanja. Nakon završenog četvorogodišnjeg obrazovanja u našoj školi učenici imaju mnogo veću šansu da pronadju posao, jer imaju priliku već tokom školovanja da steknu iskustvo i saradjuju sa poslodavcima“, poručila je Ratković.

Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija; Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)