test

U trci za čelnika AEM-a Nebojša Redžić, Goran Vuković, Anastazija Perović i Sunčica Bakić

Standard

06/12/2022

15:53

Novinar Nebojša Redžić, savjetnica za upravno pravne poslove u Agenciji za elektronske medije Anastazija Perović, pomoćnica direktora za monitoring u toj instituciji Sunčica Bakić i bivši direktor AEM Goran Vuković prijavili su se na konkurs za novog čelnika Agencije za elektronske medije.Konkurs je zatvoren juče, a prijave su otvorene na sjednici Savjeta AEM koja je održana danas.

Članica Savjeta AEM Andrijana Nikolić kazala je da to kontrolno tijelo mora da se zaštiti na taj način što će od Agencije za sprječavanje korupcije zatražiti podatke o ovim osobama.

“Moramo da vidimo jesu li ovi kandidati u nekom sukobu interesa, da uklonimo svaki predznak sumnje”, navela je ona.

Edin Koljenović je rekao da je obaveza stručne službe da se bavi pitanjem koje se tiče validnosti dokumenta.

Pomoćnica direktora za pravne i ekonomske poslove Jadranka Vojvodić smatra da je pitanje koje su otvorili na sjednici složeno te da mogu tražiti informacije od ASK, ali da u njihovoj bazi postoje samo ljudi koji su javni funkcioneri i da informacija koju dobiju neće biti cjelovita.

“Baza ASK je napravljena po njihovom zakonu a ne po Zakonu o AEM. Imaju podatke za javne funkcionere ali vi ne znate da li je nekom kandidatu neko od dalje rodbine javni funkcioner da on to ni ne zna. I onda se tu napravi problem”, pojasnila je Vojvodić.

Kazala je da pravna služba AEM ima obavezu da provjeri infromacije u vezi kandidata u Ministarstvu pravde i da se uvrdi da li su lica u kaznenoj evidenciji i da će to uraditi ali da će napraviti i dodatno upit za ASK.

“To je ono što nam je obaveza ali mi ćemo i ASK pitati, to nije problem, samo morate da znate da nije sto posto sigurna informacija koju dobijete. Moram od kandadata da tražim matične brojeve njihovih članova domaćinstva i slično tome tako da o tome moramo da razmislimo”, upozorila je Vojvodić.

Ona je podsjetila da, ako se za nekoga utvrdi da je u sukobu interesa, imaće određeni period da da ostavku na javnu funkciju – 60 dana.

Milan Radović je upitao zašto unaprijed govore o tome, odnosno da li neko ima saznanja o konfliktu interesa bilo kog kandidata.

“Ako imate saznanja da je neko u sukobu interesa, recite”,naveo je Radović.

Nikolić je istakla da osim bivšeg direktora AEM Gorana Vukovića i ne poznaje kandidate, ali da je bolje da unaprijed sve razmotre, da ne bi dolazili u neprijatne situacije.

Predsjednik Savjeta AEM Branko Bošković je podsjetio da ne smiju da prekorače svoje nadležnosti i da tumače zakone koji se odnose na druge institucije.

“Zato ćemo prvo da pogledamo prijave i da onda pošaljemo sve što treba”, zaključio je Bošković.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)