test

Veliki kašalj traje dvije sedmice, moguće ga je liječiti antibioticima

Standard

03/12/2023

17:45

Da se bolest ''velikog kašlja'' ne bi proširila bitno je da se oboljeli isključi od kolektiva, da ne ide u školu ili vrtić i na posao. Kašalj traje dvije sedmice i moguće ga je liječiti antibioticima.Ovo su zaključci konferencije za medije koja je danas održana u Institutu za javno zdravlje (IJZ) u Podgorici.

Kako je kazao epidemiolog Adis Martinović, petog dana od trenutka početka antibiotske terapije, osoba prestaje da bude zarazna.

”Kod najbližih, sa kojima je bio kontakt, se takođe primjenjuje ista terapija da se bolest ne bi širila i važna je lična higijena. Obavezno da se nosi maska u tim slučajevima”, naveo je Martinović.

U Crnoj Gori su do sada otkrivena 22 slučaja oboljelih od velikog kašlja. Do sada je registrovano 11 oboljelih u Podgorici, četiri u Danilovgradu, dva u Budvi, i po jedan u Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

Osam je u laboratoriji na ispitivanju, a Martinovićev kolega Dragan Laušević upozorava da je na terenu možda i još teže stanje.

”Jedna od preporučenih mjera je da, dok se ne utvrdi od čega smo bolesni, nosimo maske i da se ne približavamo odojčadima. Očekujemo povećani broj respiratornih infekcija u budućnosti”, kazao je Laušević.

Izvor (naslovna fotografija):

Institut za javno zdravlje/Facebook

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI