test

Đukanović: Crna Gora je pred bankrotom, postoji realna opasnost od urušavanja javnih finansija

Standard

06/09/2022

06:39

Crna Gora je pred bankrotom zbog neodgovorne politike izjavo je sinoć u emisiji ''Aritmija'' predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pojašnjavajući da je to rezultat programa ''Evropa sad''

Đukanović je naveo da postoji opasnost od urušavanja javnih finansija Crne Gore i opasnost od bankrota Crne Gore.

Đukanović je objasnio svoj stav da smo pred bankrotom, te kazao da je program “Evropa sad” bez utemeljenja u stvorenom društvenom proizvodu Crne Gore, te upozorio da je riječ o populističkom programu i populističkoj politici.

Predsjednik države je kazao da je trenutno stanje u državi takvo da se trenutno Crna Gora zadužuje više nego što je neophodno za otplatu starog duga.

“Kada govorimo o deficitu, prošle godine je budžetski deficit bio dva odsto, ove godine prema projekciji Vlade je 7,6 odsto i dali su srednjoročno kretanje deficita, tako da se on smanjuje za 7,5 odsto, ali 2025. godine dolazi 4,1 odsto, a podsjećam vas da je to potpuno neodrživo”, naglasio je.

Đukanović ocjenjuje da optimističan scenario sada predstavlja potpisivanje aranžmana sa MMF-om, a pesimističan scenario izgleda mnogo gore od toga.

“Ovakva nekontrolisana potrošnja kao izraz populističke politike samo je svojstvena, kako se u žargonu kaže ‘gledajte ga kao da je pijani domaćin’. Ja bih rekao da je ova kuća kompletno mortus pijana. Ovo se mora pod hitno presijecati, ovo je direktna zasluga neodgovornog upravljanja javnim finansijama Crne Gore od strane dvije Vlade”, kazao je Đukanović.

Govoreći o ekonomiji, Đukanović je rekao da umjesto da se razude privredni sektori Crne Gore, dobili smo samo gašenje preduzeća i usporavanje i eliminaciju investicija.

“Vi danas imate u te dvije godine ugašen Montenegro Airlines, zaustavljenu proizvodnju u najvećem izvozniku Kombinatu aluminijuma u Podgorici, imate ugašen novi duvanski kombinat, imate potjeran Aman sa Svetog Stefana, imate praktično ugašenu proizvodnju u Željezari… Imate zaustavljeni investicioni ciklus”, podsjetio je predsjednik.

Dodao je da znajući kakva je konstitucija gradnje auto-puta za ekonomiju Crne Gore u prethodnom periodu bila, umjesto da je Vlada spremna da sa završetkom prve dionice odmah nastavi gradnju druge, pa treće, danas je potpuno neizvjesno kada će biti spremna investiciono-tehnička i planska dokumentacija za nastavak gradnje auto-puta.

“Imate zaustavljenu investiciju za koju su sve odluke bile donešene u Vladi do 2020. godine da se gradi bulevar između Budve i Jaza i da se otkloni taj teški čep koji usporava saobraćaj i usporava turistički promet u Crnoj Gori”, dodaje i upozorava na značajno povećanu nezaposlenost.

Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)