test

EPCG: Kupovinom Želježare napravljen odličan posao za kompaniju, Nikšić i Crnu Goru

Standard

20/03/2024

22:07

Elektroprivreda Crne Gore kupovinom Željezare napravila je odličan posao za sebe, Nikšić i Crnu Goru, saopšteno je iz ove kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić (dalje: EPCG) nalazi za shodno da se obrati javnosti povodom objava koje su se danas mogle čuti i progutati u dijelu crnogorskih medija, a u vezi sa Rjesenjem Agencije za zaštitu konkurencije u slučaju kupovine imovine Željezare. Nije nam, naravno, namjera da polemisalo sa zlonamjernim i neistinitim konstrukcijama pojedinih političkih djelatnika u kojima se iznose neistiniti navodi o sadržaju Rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, s tim što, kao društveno odgovorna kompanija, cijenimo da je neophodno da se, radi pouzdanog informisanja javnosti, demantuju dezinformacije prema kojima je “Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je EPCG nezakonito dala državnu pomoć nikšićkoj željezari, odnosno 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika”, navode iz EPCG.

Kako dodaju, suprotno navedenom, obrazloženje rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, kojim se utvrđuje da je prilikom kupoprodaje imovine nekadašnje Željezare Nikšić dodijeljena nezakonita državna pomoć prodavcu, svodi se na tvrdnju da kupovina predmetne imovine nije bila tržišno opravdana.

“Preciznije, da je imovina kupljena po cijeni i uslovima koji ne zadovoljavaju tržišne kriterijume. S tim u vezi, zbog same javnosti, na ovom mjestu ukazujemo da je posao procjene tržišne vrijednosti cjelokupne nepokretne imovine Željezare u cjelosti sproveden od strane Komisije Uprave za katastar i državnu imovinu – jedine institucije relevantne za navedeno pitanje – te da je, prema Izvještaju Komisije, njena procijenjena vrijednost na dan sačinjavanja Izvještaja iznosila 31.901.337.45 €, dok je vrijednost pokretne imovine prema izvještaju ovlašćenih procjenitelja iznosila nešto oko 20 miliona eura. Sumarno, dakle, preko 50 miliona evra. Takođe napominjemo i da je procjena vrijednosti u približno istom iznosu data i od strane drugih ovlašćenih procjenitelja za račun prodavca”, navode oni.

Ističu da ove procjene ne uzimaju u obzir mogućnost valorizacije elektroenergetske infrastrukture kroz izgradnju solarnih elektrana na krovovima i tlu, kao ni mogućnost transformacije zemljišta van fabričkog kruga u gradsko građevinsko zemljište.

“Uz sve ovo u kalkulaciju vrijednosti nije ušao priključak za solarnu elektranu snage 60Mw, što je EPCG, cijeneći investicione trendove na polju obnovljivih izvora energije, primarno imala u vidu prilikom preduzimanja ovog posla. Prema tome, EPCG je u konkretnom slučaju postupala u skladu sa standardima dužne pažnje i tržišnim principima, što će vjerujemo pokazati i svaka naknadna procjena vrijednosti imovine”, dodaju iz EPCG.

Razumiju činjenicu da u Crnoj Gori postoje subjekti koji se ne libe da, senzacionalističkim istupima, skupljaju jeftine poene ili, čak, skrivaju nekadašnju prodaju Željezare strancima za smiješne pare, ali napominju da nijesmo u obavezi da štite partikularne interese ili ranije pogrešne procjene nekad uticajnih igrača, već da djelujemo u pravcu zaštite interesa i jačanja uticaja naše kompanije.

” U svakom slučaju, EPCG će opravdanost svoje pravne i činjenične argumentacije dokazivati u daljem toku postupka, pred Upravnim sudom Crne Gore”, ističu oni.

Izvor (naslovna fotografija):

EPCG

Ostavite komentar

Komentari (0)