test

FIRMA IZVODI RADOVE BEZ UGOVORA, A BRAT VLASNIKA U ODBORU DIREKTORA – ”Marina Bar” za Standard: Odgovor o zakonitosti će dati sud

A. Tahirović

10/08/2021

09:59

Preduzeće YC ''Jug'' iz Bara koje je do 31. decembra 2020. godine imalo ugovor sa AD ''Marina Bar'' iz oblasti pružanja servisnih usluga na plovilima, dizalice i tehničkih sredstava, usluge ronjenja i održavanja sigurnih vezova, prema saznanjima našeg portala i dalje, uprkos tome što više nema poslovni odnos, protivzakonito izvodi radove u marini. Iz Marine Bar nijesu demantovali te navode, već su za Standard saopštili da će o zakonitosti govoriti tek nakon presuda Privrednog suda pred kojim se vodi spor sa ovim preduzećem. Međutim, YC ''Jug'' je, kako je Standard već pisao u vlasništvu brata jednog od članova Odbora direktora Marine, što predstavlja direktan sukob interesa.

Podsjetimo, jedan od članova Odbora direktora Dragutin Durutović  brat je Milutina Durutovića, vlasnika firme Y.C. ”Jug”.

Portal Standard pitao je Marinu, da li  firma YC ”Jug” koja je u vlasništvu brata jednog od članova Odbora direktora, nezakonito izvodi radove u marini, koje tačno radove izvodi  YC ”Jug” i pod čijim nadzorom, te da li plaća određeni novčani iznos Marini budući da ugovorni odnos nije produžen.

”U odnosu na tražene informacije, obavještavamo vas da postoji ugovorni odnos sa klijentima i poslovnim saradnicima o čuvanju poslovne tajne i koji naše Društvo ne može povrijediti. U odnosu na tražene informacije možemo vam reći da je AD Marina Bar bilo u poslovnom odnosu sa preduzećem “Y.C. Jug” iz Bara do 31.12.2020. godine , a da ugovorni odnos nije produžavan”, odgovorili su Standardu iz AD ”MARINA BAR”.

STANDARD SAZNAJE: Od pet novih članova Odbora “Marina Bar” četiri u direktnom sukobu interesa

Takođe, prema našim saznanjima, firma Prento Yacht Assistant doo iz Tivta, koja ima ugovor sa AD Marina Bar, tužila je Marinu zbog neispunjenih ugovornih obaveza, a sve iz razloga što posao za koji su angažovani, obavlja YC ‘Jug’ bez ugovora.

Na pitanje da li je takva informacija tačna, iz kog razloga Marina nije ispunila svoje obaveze, kao i da li će Marina zbog neispunjenih ugovornih obaveza morati da isplati odštetu Prento Y.A. firmi iz Tivta, iz AD ”Marina Bar” nijesu konkretno odgovorili, ali su potvrdili da je ova firma podnijela tužbu. Pitali smo i da li ta finansijska šteta nastaje upravo zbog izvođenja radova YC Jug.

Što se tiče Društva “Prento Yacht Assistents” doo iz Tivta, sa njima je potpisan  ugovor o pružanju usluga remonta i servisa plovnih objekata  i zakup hangara, ugovor je važeći, isti obavlaju poslove u marini, ali detalje ugovora ne možemo saopštavati , jer bi povrijedili odredbe Pravilnika AD Marina Bar o poslovnoj tajni”, rekli su iz Marine.

Dalje u odgovoru navode, da je u toku spor pred Privrednim sudom sa preduzećem “Y.C.Jug” po tužbi “Y.C. Jug” i protivtužbi A.D. Marina, kao i spor sa preduzećem “Prento Yacht Assistents” po tužbi “Prento yacht” prema AD Marina.

”Privredni sud je nadležan za rješavanje sporova koje smo naveli , radi čega na Vaša pitanja o zakonitosti se može odgovoriti tek nakon pravosnažnosti presuda u tim predmetima.

Obzirom na činjenicu da su postupci pred sudom još uvijek u toku, svako iznošenje stavova  o njihovom ishodu putem medija moglo bi predstavljati pokušaj uticaja na samostalnost i nezavisnost postupajućih sudija u tim predmetima. Odgovore na Vaša pitanja osnovanosti i zakonitosti će dati Privredni sud u pravosnažnoj odluci”, zaključili su u odgovorima iz Marine.

Podsjetimo na pisanje Standarda, da nakon što Marina po isteku ugovora nije produžila isti za kompaniju ”Jug”, a objavila je Javni poziv za prikupljanje ponuda za pružanje usluga remonta i servisa plovnih objekata i zakup hangara – uslijedila je tužba od strane firme Durutovića.

Na tom Javnom pozivu, kako piše u tužbi u koju je Standard imao uvid, YC ”Jug”, bila je drugorangirana, iza jednog od ponuđača iz Tivta. U tom sporu, Privredni sud donio je presudu kojom je usvojio tužbeni zahtjev i postupak po Javnom pozivu Marine utvrdio kao ništavan, ipak spor i dalje traje, jer je AD ”Marina Bar” takođe podnijela tužbu kojom traži nadoknadu štete do strane YC Jug.

Ulazak Dragutina Durutovića, brata vlasnika ove firme, u Odbor direktora Marine, sa sobom nosi i potencijalno ugrožavanje interesa Marine u sudskom sporu protiv firme njegovog brata.

NAKON PISANJA STANDARDA: ASK pokrenuo postupak protiv četiri člana Odbora “Marina Bar”, za tri sumnja da su u sukobu interesa

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je postupke protiv četiri člana Odbora direktora AD ”Marina Bar”, nakon pisanja Standarda da su četiri od pet članova u direktnom sukobu interesa. ASK je, kako navodi u odgovoru za naš portal, protiv tri pokrenuo postupak zbog sumnje da su u sukobu interesa, a protiv jedne osobe zbog sumnje u ispravnost dostavljenih podataka u imovinskom kartonu.

Standard je ponovo uputio pitanja ASK-u, da li je postupak završen, šta je utvrđeno i kakve će biti posljedice po lica protiv kojih je postupak vođen.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Printscreen iz arhive portala Jedro

Ostavite komentar

Komentari (0)