test

Za nepune tri godine u Rudniku uglja zapošljeno više od 400 radnika

Standard

19/07/2023

07:01

Rudnik uglja Pljevlja ima trenutno 1.260 zaposlenih što je za čak 416 više nego krajem 2020. godine, pokazuju podaci Pobjede izvedeni na osnovu trenutnog presjeka i revizorskog izvještaja za 2022. godinu za tu energetsku kompaniju. Te podatke je menadžment Rudnika uglja Pljevlja posljednjih pola godine uporno krio od javnosti i nevladinog sektora pozivajući se na interna pravila.



Po podacima revizora, Rudnik uglja Pljevlja, čiji je vlasnik državna Elektroprivreda, u 2022. godini povećao je broj radnika za 129, dok je u odnosu na 2020. godinu broj zaposlenih bio uvećan za 218.

Po istim podacima na kraju 2022. godine, kompanija je imala 1.172 zaposlena, od čega 980 na neodređeno, a 192 na određeno vrijeme i to preko Rudnika i agencija. Godinu ranije, Rudnik je imao 1.043 radnika, a na kraju 2020. godine 854. Podatke revizora prvi je objavio portal dnevnog lista Dan.

Rudnik uglja po posljednjim podacima ima 1.260 radnika što je daleko više od stvarnih potreba, a samo u maju je preko agencije primljeno – još 68.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora ranije je nekoliko puta saopšteno da je pljevaljski Rudnik uglja koji je od kraja 2018. godine u potpunom vlasništvu države, odbio sve zahtjeve za slobodan pristup informacijama, proglašavajući sve vrste ugovora koje je sklopio sa novozaposlenima od početka ove godine za poslovnu tajnu.

U svom odgovoru MANS-u, izvršni direktor Rudnika Milan Lekić se pozvao na interni dokument Pravilnika o poslovnoj tajni iako je bio dužan da sprovede Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Povezani članci

Prema saznanjima Pobjede, cifra od 416 novozaposlenih bila bi veća da je prošao plan sistematicije koji je predstavio izvršni direktor Milan Lekić a koji je predviđao da čak 400 radnika bude prevedeno u stalni radni odnos. Taj plan je odbijen zvog protivljenja reizabranog predsjednika Odbora direktora Dušana Janjuševića iz Demokrata koji se zbog toga našao na meti partijskih organa nekadašnjeg DF-a.

Istovremeno, nakon pisanja Pobjede i drugi lokalni pljevljski portal ,,Pvinformer“ objavio je juče da se u Odboru direktora RUP traži većina za smjenu Lekića.

MDN: TRAŽI SE VEĆINA
-Biznis planom za 2023. godinu je bilo planirano ukupno 1.168 zaposlenih radnika, a trenutno u preduzeću ima 1.260 zaposlenih radnika, daleko više od stvarnih potreba preduzeća. Uz to veliki broj radnika koji je primljen na rad u Rudniku uglja, već je imao stalno zaposlenje u drugim preduzećima – piše portal ,,Pvinformer“, potvrđujući informacije Pobjede o planovima za smjenu.

Taj portal piše da se trenutno najveća hajka pokrenula iz razloga što se ,,trenutno uveliko radi na obezbjeđenju većine u Odboru direktora radi smjene izvršnog direktora, a Odbor direktora je stopirao sistematizaciju, po kojoj bi ogroman broj radnika na određeno vrijeme iz perioda stihijskog i neopravdanog zapošljavanja, bio preveden u stalni radni odnos“.

Smjena Lekića ipak direktno zavisi od Ure i SNP-a koji imaju tri od pet mjesta u Odboru.

Lekiću se kao razlozi za smjenu, a kako je pisala Pobjeda, zamjera masovno partijsko zapošljavanje koje je trebalo da bude verifikovano kroz novu

sistematizaciju, ali i istraga SDT-a zbog posla sa Elektroprivredom Srbije, nelegalna gradnja upravne zgrade, kao i druge poslovne odluke. Zbog načina upravljanja Lekić je bio i u sukobu sa predsjednikom Odbora direktora Dušanom Janjuševićem, koji jedno vrijeme prije reizbora nije ni dolazio na sjednice Odbora.

– Janjušević je spriječio da se nova sistematizacija, kojom bi bilo legalizovana masovna partijska zapošljavanja, usvoji na jednoj od prošlih sjednica – rekao je izvor Pobjede, dodajući da to znači da izvršni direktor nema podršku Odbora za svoje ključne odluke.

I lokalni pljevaljski portal blizak Novoj srpskoj demokratiji „PV Svitanje“ je u ponedjeljak objavio informaciju da se priprema smjena Lekića, a kao ključne ljude za realizaciju tog nauma je označio – izvršnog direktora EPCG iz Demokrata Nikolu Rovčanina, predsjednika Odbora direktora Rudnika Dušana Janjuševića, ali i funkcionera Bošnjačke stranke Mervana Avdovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Uprava zgrada Rudnika uglja

Ostavite komentar

Komentari (0)