test

ZAŠTO SDT I DALJE ĆUTI: Sumnjiva kupovina trajekta ” 30.avgust” po višestruko većoj cijeni nedovoljna da pokrenu postupak?

I. Đoković

15/03/2023

10:53

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, svečano je prije dva dana ''pustio u rad'' novi trajekt u vlasništvu JP Morsko dobro na način što je Vladina delegacija bila prvi putnik. Kako valja i dolikuje da oni budu prvi putnici s obzirom da su za trajekt ''30. avgust'' iskeširali 570.000 eura pet puta više nego što je ovaj trajekt vrijedio prije samo pola godine. Iskeširano je više od pola miliona eura građana za trajekt koji je bio spreman da ide u staro gvožđe i to bez ikakvog tendera i po hitnom postupku, a sve u cilju da se amaterski posao preuzimanje trajektne linije Kamenari-Lepetane sprovede što prije pa šta košta da košta. Pitanja SDT-u su poslata krajem prošle nedjelje, ali iz te institucije i dalje nema odgovora.

Kupovina trajekta “Prizna” sada preimenovanog u “30.avgust” odrađena je bez tendera i po hitnom postupku. U toj hitnosti trajekt je plaćen po pet puta višoj cijeni od one koju je platila firma “ABM Tours” iz Hrvatske kad je kupovala ovaj trajekt od Jadrolinije, koja je pak originalno planirala da ga rashoduje i izreže u staro gvožđe.

“Prizna” se samo pola godine zadržala u vlasništvu te privatne firme iz Hrvatske koja se dobro “omrsila” prodavši ga JP Morskom dobru za 570.000 eura, što je urađeno bez tendera i mimo procedure. Ovakva kupovina odrađena novcem građana trebao bi biti posao za SDT, koji na pitanja Standarda da li će pokrenuti istragu i formirati predmet oko ove i ovakve kupovine i dalje ne odgovara nakon pet dana.

Foto: Pobjeda

S obzirom na to da su cijeli posao oduzimanja licence Pomorskom saobraćaju za liniju Kamenari-Lepetane odradili preko noći i mimo zakona ne čudi da je Vlada spremna da opet krši zakon kako bi umanjila štetu nastalu prestankom plovidbe trajekata Pomorskog saobraćaja.

Osim što su angažovali trajekt Vasilije privatne firme “Yu Briv” koji je nanio više štete vozilima i putnicima nego koristi, kulminacija amaterskog preuzimanja posla došla je sa nezakonitom kupovinom trajekta “Prizna”.

Iako je Ministarstvo kapitalnih investicija bilo zaduženo za ovu trajektnu liniju njihova ideja da se ta linija da u koncesije i traži novi koncesionar – neko sa “pedigreom” u trajektnom saobraćaju nije uvažena i Vlada je donijela odluku da JP Morsko dobro preuzme liniju Kamenari-Lepetane bez ikakvog plana i programa.

U prilog tome govori i činjenica da iako su pustili u promet trajekt “30 avgust” on do daljnjeg saobraća samo od 10 do 18 sati zbog nedovoljnog broja osoblja, što i dalje formira velike gužve na pristaništima. Stručnog i osposobljenog osoblja nema, jer je svega 20 radnika prešlo iz Pomorskog saobraćaja u JP Morsko dobro.

Drugim riječima trajekt je kupljen, svečano pušten u rad, ali i dalje nije funkcionalan u mjeri u kojoj treba da bude.

Iako se Vlada kupovinom trajekta ” Prizna” uvalila do guše, ušla je i u zonu krivične odgvornosti o kojoj SDT i dalje ćuti. Troškovi cijelog posla rastu, i dalje će rasti jer je Pomorski saobraćaj podnio zahtjev za privremenu mjeru, u kom su između ostalog naveli da je Vlada jednostarno bez ikakvog objašnjenja raskinula ugovor sa tim preduzećem i da kod takvog raskida ugovora oni imaju pravo za naknadu štete.

Drugim riječima opet će građani plaćati dilentatizam premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića kad krenu tužbe i naknada štete, a ona će bit milionska.

Privremena mjera koju traži Pomorski saobraćaj bi osim izbjegavanja milionske štete koju će država morati da plati zbog jednostranog raskida ugovora, donijela i benefite građanima. Gužvi ne bi bilo i Pomorski saobraćaj bi mogao uz već pomenuti trajekt “30.avgust” da obavlja prevoz putnika na relaciji Kamenari – Lepetane, ali je revanšizam tehnike Vlade, kako se čini, veći od javnog dobra i interesa građana, jer ti isti građani plaćaju kartu za prevoz od pet eura pa bilo Morskom dobru ili Pomorskom saobraćaju.

Naravno, Vlada i dalje ima mogućnost da krši zakon i da bez tendera nabavlja istrošene trajekte po neopravdanim i višestruko većim cijenama od tržišnih snoseći i krivičnu odgovornost o kojoj SDT i dalje uporno ćuti.

Ljetnja turistička sezona je tu praktično iza ugla. Gužve kad turisti “nagrnu” biće neopisive, nervoza još veća što da bi se izbjeglo će podrzumjevati angažovanje ili kupovinu ne jedno, već još nekolika trajekta koja će morati da se obavi što prije. No tržište kvalitetnih trajekata nije tržište lizalica pa da ih imate na svakom čošku i iziskuje ozbiljan plan kog je po svemu viđenom lišena i Vlada i JP Morsko dobro.

Oni će kako stvari stoje po starom kupovati bez tendera, a sve pravdajući hitnošću zbog predstojeće ljetnje turističke sezone, SDT će i dalje ćutati oko novih kupovina mimo tendera, a građani će kao i obično plaćati ceh.

Izvor (naslovna fotografija):

Trajekt 30.avgust

Ostavite komentar

Komentari (0)