NA CETINJU COVID POD KONTROLOM, iz Prijestonice za Standard: Zdravstvena kriza u bitnom uticala na kulturu, privrednicima i građanima pružena podrška

Iz Prijestonice Cetinje za portal Standard su saopštili da je trenutna situacija sa korona virusom pod kontrolom, te da se smanjuje broj novooboljelih. Ističu da je pandemija ostavila negativne posljedice kada je riječ o privrednim djelatnostima, te imala uticaj na kulturne događaje i manifestacije u Prijestonici. Ipak, nije mnogo uticala na realizaciju projekata u prethodnom periodu, pa tako nije bilo odlaganja izvođenja radova kao i nekih ograničenja tokom izvođenja radova na Cetinju.

”U Prijestonici je trenutna situacija sa korona virusom pod kontrolom, smanjuje se broj novooboljelih, trenutno imamo 13 oboljelih građana, a na internom odjeljenju Bolnice ‘Danilo I’ nemamo hospitalizovanih pacijenata usljed oboljenja od korona virusa”, kazali su Standardu iz Prijestonice.

Kako dodaju, prema podacima Doma zdravlja, od 22. februara 2021. godine do 7. marta 2022. dato je blizu 18.900 vakcina.

Prvu dozu vakcine primilo je 8.029 ili 58,71% punoljetnih građana, a dvije doze 7.903 ili 57,79% ponoljetnih građana. Treću dozu do sada je primilo 2935 ili 21,46% punoljetnih građana i građanki Cetinja.

Upitani o posljedicama koje je izazvala pandemija, iz crnogorske Prijestonice navode da je korona virus ostavio negativne posljedice na privredne djelatnosti.

”Prijestonica Cetinje je u cilju pružanja pomoći privrednicima i građanima Cetinja koji trpe posljedice izazvane Kovidom 19 donijela Odluku o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima Cetinja (“Službeni list Crne Gore – Opštinski propisi”, broj 17/21 i 31/21)”, kazali su oni.

Dodaju i da je zdravstvena kriza u bitnom uticala na kulturu i realizaciju kulturno-umjetničkih događaja, jer su iste organizovane u okvirima propisanih kovid mjera, protokola i pravila, što se odrazilo, u prvom redu, na masovnost odnosno prisustvo građana u većem broju.

”No bez obzira na navedeno sproveden je značajan broj manifestacija kao što su NAFF – Festival animiranog filma; Prvi Internacionalni Festival Audio-Vizuelnih umjetnosti, projekat pod nazivom ”Waiting For The Better Future” – “ReShaping The City”; 43. Crnogorski likovni salon “13. novembar“; Dani evropske baštine 2021 “Baština otvorena za sve”;  Izložba “Cetinje grad heroj”; Četvrti internacionalni festival umjetnosti “Oda životu 2021“.

Kada je u pitanju realizacija planiranih sportskih manifestacija za 2021. godinu, usljed pandemije izazvane corona virusom, odložena je samo Mađunarodna atletska ulična trka Oslobođenje Cetinja”, saopštili su nam iz Prijestonice.

Takođe, kako su kazali, u oblasti mladi i obrazovanje, zdravstvena kriza je uslovila odlaganje manifestacije Dana studenata 4. april.

Ostale aktivnosti, navode iz Prijestonice, manifestacije i programi predviđeni Programom rada Sekretarijata za kulturu sport i mlade Prijestonice Cetinje za 2021. godinu su u potpunosti realizovane.

”Što se tiče uticaja pandemije korona virusa na realizaciju projekata, nije bilo odlaganja izvođenja radova kao i nekih ograničenja tokom izvođenja radova. Izvođači su u skladu sa mjerama protiv suzbijanja pandemije na državnom nivou organizovali radnu snagu, tako da se radovi odvijaju bez zastoja i bez smanjenog angažovanja radne snage”, zaključili su iz Prijestonice Cetinje u odgovorima za portal Standard.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DPS Bijelo Polje: Nedopustivo da bilo ko nad pripadnicima...

Povodom objelodanjenih dokumenata u kojima se jasno vidi da određena grupa pripadnika policije u Bijelom Polju ukazuje...

FOTO PRIČA: Veličanstvena proslava na Trgu nezavisnosti uz crnogorske...

U Podgorici, na Trgu nezavisnosti, sinoć je upriličen spektakularan koncert u susret 21. maju - Danu nezavisnosti.

RADULOVIĆ: Dobri trendovi za ljetnju turističku sezonu, očekuje se...

"Za ocjenu sezone je rano, možemo govoriti o projekcijama i trendovima koji nagovještavaju kojim pravcem može da...

NEDJELJNI HOROSKOP OD 23. DO 29. MAJA: Bik je...

Ovan Ove nedjelje, Ovan će vjerovatno željeti da doživi...

MARTINOVIĆ: Umjesto srdačnih pozdrava s Bokanom Abazović da pruži...

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović pozvao je premijera Dritana Abazović da pruži neophodne informacije...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare