PANDEMIJA U HERCEG NOVOM OMELA PRETHODNE TURISTIČKE SEZONE, Opština za Standard: Svjetla se vratila na novske pozornice, obezbijedili smo podršku građanima i privredi

Epidemiološka situacija u Herceg Novom je stabilna. Iz ove Opštine Standardu su kazali da su u komunikaciji sa predstavnicima Doma zdravlja, koji im potvrđuju da kovid ambulanta u Domu zdravlja funkcioniše redovno i bez problema, vakcinacija se sprovodi uredno, te da je značajno smanjen broj novooboljelih i onih koji se javljaju sa simptomima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Herceg Novom je 27. aprila bilo ukupno 21 aktivni slučaj, a podaci servisa «Covid-19 i obrazovanje» pokazuju da u hercegnovskim vaspitno-obrazovnim ustanovama u prethodnoj sedmici nije bilo novooboljelih.

Koliko je u prethodnoj godini kovid uticao na privredu Herceg Novog? Postoje li zahtjevi za pomoć i kakve su mjere preduzimane?

Opština Herceg Novi: Pandemija virusa korona je u ogromnoj mjeri omela turističku sezonu 2020. godine, a značajno se odrazila i na prošlu, 2021. godinu. Imajući u vidu da je turizam glavna privredna djelatnost u Opštini Herceg Novi, negativni efekti pandemije odrazili su se na ukupnu privrednu sliku grada.

Prošle godine smo imali solidnu popunjenost u hotelima i privatnom smještaju, ali su posljedice pandemije i dalje bile osjetne. Neizvjesnost kada su u pitanju epidemiološke mjere i režimi za ulazak u državu igrala je veliku ulogu u planiranju i bukiranju odmora, posebno za turiste sa udaljenih tržišta, što je negativno uticalo na broj dolazaka i noćenja.

Raduje nas stabilizacija epidemiološke situacije i činjenica da već sada, u predsezoni, u Herceg Novi stižu gosti iz regiona i Evrope. Hotelijeri i ugostitelji imaju dobre najave i veoma su optimistični kada je u pitanju ljetnja sezona koja je pred nama.

Kada je u pitanju pomoć, Opština Herceg Novi je od početka pandemije usvojila na desetine različitih mjera i olakšica za građane i privredu, mjere za racionalizaciju troškova lokalne samouprave, te predlagala mjere Vladi Crne Gore za olakšanje funkcionisanja svih lokalnih samouprava u zemlji. Smanjili smo operativne troškove po gotovo svim pozicijama, a usmjerili se na pomoć građanima i privredi kroz različite olakšice, oslobađanje plaćanja određenih taksi i naknada, nenaplaćivanje kamata i produženje rokova za plaćanje poreza na imovinu za ovu godinu i slično.

Primjera radi, za domaćinstva bez prihoda osigurali smo jednokratnu pomoć, a privrednicima koji nisu radili tokom pandemije omogućili smo olakšice u plaćanju komunalija i naknada. Takođe, organizovali smo dostavljanje pomoći egzistencijalno ugroženim sugrađanima, te uputili donacije Domu zdravlja koje su doprinijele redovnom funkcionisanju ove zdravstvene ustanove. Ovo su samo neke od brojnih aktivnosti koje je novska lokalna uprava preduzimala, a čime smo doprinijeli olakšanju situacije i pružili pomoć građanima i privrednicima u prevazilaženju posljedica pandemije.

Koliko je zdravstvena kriza uticala na kulturu, manifestacije i održavanje kulturnih i umjetničkih događaja?

Opština Herceg Novi: Herceg Novi se ističe po bogatom programu kulturnih dešavanja tokom cijele godine. Zabrane javnih dešavanja i okupljanja koje su bile na snazi tokom protekle dvije godine odrazile su se na sva planirana dešavanja, kako u cijelom svijetu, tako i kod nas. Određeni programi su morali da budu otkazani, dok su drugi prilagođeni situaciji i održani u smanjenom obimu i lokalnim okvirima.

Pored poznatih negativnih efekata, epidemiološke mjere su i izazvale organizatore kulturnih programa da osmisle dešavanja čije održavanje će biti moguće u datoj situaciji. Tako su neke tradicionalne manifestacije u Herceg Novom dobile nove forme, na primjer koncerti Praznika mimoze održavani su online i bili su humanitarne prirode, umjesto da beremo sadili smo mimozu, a Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti su se preselile na radio pa smo dobili dvije radio drame.

Sa popuštenjem epidemioloških mjera svjetla su se vratila na novske pozornice –  uspješno je održan ovogodišnji Praznik mimoze, u toku su HAPS i nova manifestacija «Biram radost». Slijedi nam ljeto bogato kulturnim i zabavnim programima, među kojima će biti oni tradicionalni poput Filmskog, Guitar art, Dani muzike, Trg od knjige kao i dva nova muzička festivala, Hype i Naše more, naše skale.

Koliko se odrazilo na planirane projekte, da li je bilo odlaganja i nemogućnosti da se sprovedu?

Opština Herceg Novi: Svakako da su zatvaranje granica, veliki broj aktivnih slučajeva i smanjene privredne aktivnosti negativno uticali na dinamiku realizacije, ali Opština Herceg Novi je i u doba pandemije uspješno završila ili započela brojne planirane projekte.

Borba sa pandemijom nije bila laka, posebno u 2020. godini kada je epidemiološka situacija bila veoma teška, a od februara do jula mjeseca lokalna uprava gotovo da nije imala budžetske prihode. Кroz sanacione planove i racionalizaciju troškova održali smo likvidnost budžeta i omogućili nesmetano funkcionisanje lokalne uprave, te obezbijedili podršku građanima i privredi. Potvrda ozbiljnog planiranja je činjenica da smo 2021. godine imali rebalans opštinskog budžeta sa 15,9 na blizu 19 miliona eura, što je prvi put nakon 12 godina da je rebalans u plusu.

U ovom izazovnom periodu naročito je došla do izražaja odgovorna i domaćinska politika vođenja grada, u kojoj  je na prvom mjestu bila maksimalna racionalizacija troškova i usmjeravanje sredstava na projekte koji direktno utiču na poboljšanje kvaliteta života građana. Kada su u pitanju investicije, treba istaći da je upravo tokom protekle dvije godine završena izgradnja prve javne podzemne garaže i novog trga ispred zgrade Opštine Herceg Novi, što je jedan od najvećih projekata lokalne uprave u prethodnih desetak godina.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare