Počela ‘Ljetnja inženjerska škola nauke 2’ u Pljevljima

PLJEVLJA DOMAĆIN EMINENTNIM STRUČNJACIMA IZ ZEMLJE I INOSTRANSTVA

Kamp za srednjoškolce iz Crne Gore – ”Ljetnja inženjerska škola nauke 2” počela je juče, 5. jula u Pljevljima i trajaće sve do 11. jula.

Sedmodnevni događaj koji popularizuje i promoviše inženjerske nauke organizuje udruženje mladih Pljevljaka NVO „Korak sa naukom“ koji za cilj imaju da realizacijom ovakvih događaja prošire naučni spektar u gradu koji važi za centar energetskog potencijala Crne Gore. U prostorijama Centra za kulturu i Američkog ugla, polaznici će imati priliku da prate predavanja i radionice, ali i da takmičarski duh razvijaju kroz kvizove i ostala nadmetanja.

Svoje znanje proširiće iz oblasti energetike, elektronike, programiranja, 3D modelovanja, obnovljivih izvora energije, mašinstva, dizajna, kreativnosti, a predavanja će držati eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva.

Svečanom otvaranju koje je održano sinoć prisustvovali su mnogobrojni predstavnici privrede grada, obrazovnih i drugih javnih ustanova, predavači i polaznici škole. Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović je zvanično otvorio školu i poručio da se iz Pljevalja danas šalje jasna poruka, poruka da su naši mladi luča na putu izlaska iz ovih teških vremena, vremena neznanja, površnosti, kratkovidosti i da se samo upornim radom i učenjem mogu uspostaviti i učvrstiti temelji na kojima treba da gradimo bolje društvo u Crnoj Gori. Poseban akcenat je stavio i na njenu ulogu u procesu zelene tranzicije.

Miloš Jelovac predstavnik- NVO “Korak sa naukom” je predstavio ciljeve i program škole, Aleksandra Kiković menadžerka programa u UNDP je istakla značaj spoja mladosti i kreativnosti sa jedne i ambiciozne i moderne lokalne uprave sa druge strane za održivi razvoj grada. Uloga UNDP je da omogući transfer znanja i tehnologija, kao i inovativnih alata kojima se podstiče veće učešće mladih u planiranju i donošenju odluka, čime preuzimaju i dio odgovornosti za svoju budućnost, sa željom da se za život i rad u Pljevljima traži mjesto više. Inženjerska škola nauke je prvi korak ka formiranju Centra za kreativno stvaranje koji će biti akcelerator novih, svježih ideja kako bi učinili ovaj grad boljim i atraktivnijim za život. Direktor Naučnotehnološkog parka – Velibor Bošković je istakao neophodnost korištenja potencijala mladih Pljevalja i umrežavanje nauke i privrede, a profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta Milena Đukanović, koja je ujedno i jedan od predavača, potvrdila je posvećenost i podršku koju ta obrazovna institucija pruža ovakvim projektima.

I ove godine program je sastavljen tako da je pažnja usmjerena i na praktičnu primjenu znanja, a za polaznike ljetnjeg kampa svakog dana biće organizovan i po jedan izlet. U sklopu kampa biće im predstavljen i sistem američkih srednjih škola, kao i kako je to studirati u Kini.

Posljednji dan rezervisan je za takmičenje gdje će biti izabran pobjedik kampa, a za najbolje su obzbijeđene vrijedne nagrade.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare