test

Vuković: Izvještaji falsifikovani; Šaranović: Deponija na računu ima pedeset odsto sredstava za isplatu zarada

Standard

23/06/2023

17:19

Oni bi danas trebalo i da imenuju vršioce dužnosti direktora šest gradskih preduzeća i to Čistoće, Vodovoda, Parking servisa, Pogrebnih usluga, Puteva i Zelenila.

Pomoćnica sekretara za komunalne poslove Milka Šćepović u uvodnom izlaganju je navela da su izvještaji Vododova, Čistoća, Zelenilo Deponija, Tržnice i pijace i Agencije za stanovanje urađeni u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

“Sekretarijat za komunalne poslove je sačinio ocjene i zaključke za sva preduzeća iz kojih se može voditi da su svi, osim Vodovoda, iskazali pozitivno poslovanje”, kazala je Šćepović.

Predstavnica predlagača – Vodovoda Snežana Dabetić rekla je da se preduzeće nalazi u složenoj finansijskoj situaciji.

“Negativni finansijski rezultat je zbog pada prihoda osnovne djelatnosti društva, neriješeno pitanje ragraničenja sa Opštinom Tuzi i shodno tome smanjenje faktiruisanih prihoda do 400.000 eura godišnje. Očekivali smo da će najkasnije do početka godine doći do razgraničenja. Ništa se nije desilo, preuzeli smo troškove plaćanja troškove struje, troškove amortizacije, imamo obavezu vraćanja kredita. Kada su u pitanju guvici na vodovodnoj sistemu što je 50,1 odsto što je za jedan odsto više od planiranih. Predmet pažnje mora biti redifinisanje odnosa između Opštine Tuzi i Glavnog grada jer je trenutno stanje neodrživo”, pojasnila je Dabetić.

Dabetić je dodala da, iako preduzeće ostvaruje svoj cilj, ima probleme finansiranja, tj. nemogućnosti isplate kreditnih obaveza usled čega se preduzeće obratilo Glavnog gradu za pomoć.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković pročitao je na početku svog izlaganja pismo rukovoditeljke računovođstva Čistoće u kojem ona tvrdi da joj rukovodstvo nije dozvoljavalo da bilježi negativno poslovanje preduzeća.

Vuković smatra da je izvještaj o radu ovog reduzeća falsifikovan zbog čega je predložio Jeleni Borovinić Bojović da ga povuku sa dnevnog reda da bi se novi odbori direktora upoznali sa stanjem. Vuković je prokomentarisao i da izvještaj o radu Vodova, naglašavajući da se nikada nije desilo da ovo preduzeće posluje negativno.

“Od 2018. godine do danas bivši gradonačelnik Ivan Vuković je obećavao mnogo puta da će riješiti problem razgraničenja između Glavnog grada i Opštine Tuzi. Na rubu propasti je doveo ovo preduzeće. Ne mogu da se ne osvrnem na tehničku službu Vodovoda. Sa ponosom ću reći kada su u pitanju Kuči, Piperi, Zeta, sa najvećim poštovanjem ću reći, dobili smo vodu. Neću prihvatiti ove izvještaje preduzeća jer je ovo falsifikovano”, rekao je Vuković.

Odbornicima Demokratske partije socijalista (DPS) Vuković je poručio da u koaliciji u Podgorici vlada sloga protiv korupcije i kriminala kao i da će na tome opstati.

Pomoćnik direktora Čistoće Vojin Katnić kazao je da to preduzeće u prethodnom periodu imalo breme neriješenih problema.

“Situacija u preduzeću je dosta složena. Ja sam došao na poziciju kada je bivšem direktoru istekao mandat. Postupak naplate ide dobro, moja projekacija da će se do 30. juna isplatiti zarada zaposlenima u Čistoći. Ako se to ne desi, ja ću lično biti kriv. Ako sam grešan što sam potpisivao da pravnici idu na sporove, to nije nikakav problem”, dodao je Katnić.

Kada je riječ o izvještaju, Katnić je naveo da je izvještaj rađen na način kako je to propisalo ministarstvo, ali da to nije najsrećnije rješenje.

Izvršni direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović istakao je da je iza Agencije još jedna uspješna godina, kao i da su 2022. godinu završili sa neto dobiti od 205.000 eura.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović kazao je da se radovao sjednici na kojoj bi sa bivšim predstavnicima gradske urpave razmijenili argumente kada je u pitanju status određenog broja društava.

“Ocjene sa adrese bivšeg rukovodstva su bile da nismo sposobni da organizujemo rad. Ja bih volio da su tu da čuju komunikaciju između nas i vas. Volio bih da bilo kod vas zbog njih koji su pobjegli iz sale, demantujete ovaj stav da smo uvijek bili na usluzi i pokazivali najveći stepen spremnosti da odgovorimo na ono što je interes grada”, rekao je Šaranović.

Šaranović je istakao da je situacija slična i u preduzeću Deponije, kao i da se kroz komunikaciju sa direktorom došlo do saznanja da na računu imaju 50 odsto sredstava za isplatu zarada, što je posledica stanja u Čistoći.

“Ako govorimo o odgovornosti ja više volim da se ne dođe do problema. Cijenim ljudski istup Katnića ali nije to njegova lična odgovornost, utrdićemo čija je. Ovo što se dešava u Čistoći nije izolovan slučaj”, naglasio je Šaranović.

Velika naslijeđena problematika sačekala novu gradsku upravu

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je istakao da je velika naslijeđena problematika sačekala novu gradsku upravu.

Kako je dodao Rakčević, žalosno je da preduzeće koje ima monopol nad vodom godinu završava sa gubitkom.

“Svako ko misli da je bitnije da uhljebi 200 ljudi pa da optereti finansije preduzeća to vrijeme je završeno i toga treba svi da budemo svjesni”, rekao je Rakčević.

Odbornik Pokreta Evropa sad (PES) Denis Hot kazao je da je sitaucija u Čistoći ovakva od dolaska bivšeg direktora.

“Sve što se radi u Čistoći radi se namjenski. Ja sam inicijativom tražio da se smijeni menadžment Čistoće ali ni Vuković ni sekretar za komunalne poslove nisu reagovali”, kazao je Hot.

On tvrdi da bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ne zna istoriju Čistoće.

Odbornik DNP-a Nemanja Baošić pitao je Katnića koliko zaposlenih u Čistoći od 2016. do 2022. godine dobilo stanove po povoljnim uslovima, uključujući i rukovodeći kadar.

“Vi ste Katniću bili jedan od onih koji su 2016. kada su bili parlamentarni izbori, a i 2018. godine kada su bili lokalni izbori bili jedan od donatora DPS-a”, istakao je Baošić.

Katnić je odgovorio da podatke o stanovima nema, ali ih može dobiti. Kada je riječ o donacijama DPS-u, rekao je da je to njegovo pravo.

Aleksandar Božović ispred Demokrata, rekao je da je Čistoća ušla u problem sa naplatom od 99 odsto.

“Javlja se lančani problem jer vuku za sobom i Deponiju”, istakao je Božović.

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović cijeni da su izvještaji o radu urađeni u skladu sa zakonom, ali da on sumnja u njihovu vjerodostojnost.

Dodao je da je Čistoća i Deponiju uvukla u problem.

“U svim izvještajima su prikazani dobici, postavlja se pitanje kako ćemo dobit da raspoređujmo kada to ne postoji. Treba da glasamo o raspodjeli dobiti koja suštinski ne postoji”, rekao je Vešović.

Vodovod je, naglasio je Vešović, prikazao gubitak od 830.000 eura, dok su gubici vode preko 50 odsto što je deset miliona eura.

“Kod Puteva imamo akumulirani gubitak zbog uknjižavanja zemljišta koje nije njihovo. Želimo da promijenimo način rukovođenja preduzećima”, kazao je Vešović.

Andrija Babović iz NSD je istakao gubitak Vodovoda od preko 50 odsto.

“Vodovod je ostvario 18 miliona kubika, kada se to pretvori u novac to je preko 5 miiona eura bez PDV-a”, rekao je Babović.

Da se Vodovod, kako je istakao, “malo više pozabavio stvarima da preduprijedi gubitke ne bi dolazili u situaciju da traže od Glavnog grada da pokrijemo dugove”.

“Mora se buduća garnitura pozabaviti ovim stvarima. Ovi gubici su za mene nerealni”, naglasio je Babović.

Odbornik Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković komentarisao je izvještaj o radu Sportskih objekata poručujući da je dokument paušalan.

“Nemamo podatke o sudskim sporovima, nemamo riječi o raspodjeli stanova, ali i da su se kadrovima rješavala stambena pitanja. Nema podataka koliko je lica angažovano po ugovoru o djelu ili na neki drugi način”, naveo je Zeković.

Zeković tvrdi da u preduzeću ima radnika koji rade na poslovima higijene, a svakih mjesec dana se sa njima obnavlja ugovor o djelu.

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić kazao je da će pojedini direktori preduzeća biti sankcionisani jer su, kako je rekao – “podvalili” kandidate za članove odbora direktora koji nisu iz reda zaposlenih.

“Radi se o pravnom obmanjivanju i vrlo brzo ćemo inicirati na sjednici odbora razrešenje tih članova odbora direktora”, istakao je Čarapić.

Čarapić je dodao da neće da neće podržati izvještaje o radu preduzeća sve dok se ne izvrši revizija njihovog poslovanja.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović saopštila je da su dali predloge ocjena i zaključaka jer ovaj Sekretarijat obavlja upravni nadzor.

Aleksandar Saša Zeković (Građanska inicijativa 21. maj) pitao je na koji način bi Glavni grad mogao da više razmišlja da valorizuje Duklju.

“Mi smo konkurisali za nastavak istraživanja. Iz nekih pravno-formalnih razloga smo odbijeni, ali je ministarska kulture odlučila da nastavi istraživanja. Nadam se da će u dogledno vrijeme biti nastavljeni”, rekla je Medigović.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je navela da će podržati izvještaje javnih ustanova.

“Čitajući izvještaje ne vidim nijedan razlog da neko glasa protiv njih ili uzdržan. Ne smije politika da određuje da li treba nešto da se glasa2, rekla je Popović.

Odbornica PES-a Jevrosima Pejović osvrnula se na izvještaje Dnevnog centra, ustanove na Kakarickoj godini i Dječeg saveza.

“Podaci dati i izvještaju u Dnevnom centru ne oslikava njegov rad. Važno je da razmislimo o konceptu rada ustanove, odnosno da se nađu izazovi sa kojima se susreće ustanova. Kada je u pitanju ustaova na Kaakricckoj gori pohvalila bih što pored tabela imao i grafički izvještaj. Nemamo podatke o povratnicima na tretman. Moramo prestati da šinkamo podatke. Sve ovo nam mora služiti kao opomena tokom imenovanja gdje partija ne smije biti iznad stručnosti”, rekla je Pejović.

Bivša direktorica ustanove na Kakarickoj gori Dijana Milošević navela je da ustanova na Kakarickoj gori posluje od 2008. godine.

“Vjerujem da ne može sve da stane da se napiše u izvještaju. Imamo veliki broj klijenata koji su uspješno završili tretman. Imamo dva paviljona i to za korisnike i korisnice. Moramo biti svjesni da živimo u partijahalnom društvu. Tačno je da je manje žena nego muskaraca zavisnika. Tačno je da smo u jednom trenutku imali jednu ženu”, rekla je Milošević.

Milošević navodi da od 43 klijenta kojih su boravili u ustanovama u prošloj godini, njih 36 su prvi put bili i ustanovi, dok su sedam klijenata bili povratnici.

Ostavite komentar

Komentari (0)