test

,,Boss“ protiv ,,Šefa“

Standard

25/07/2023

06:58

Kada je juče, po nalogu specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića, Specijalno policijsko odjeljenje pod komandom Predraga Šukovića uhapsilo bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića - to je bio ponovni susret i sukob dvojice ljudi koji, iako u istoj policiji, često su bili na različitim stranama.Samo su sada zamijenjene pozicije: Šuković sa pozicije moći goni Veljovića koji je nekada bio prvi čovjek važne institucije sile, moćni šef policije i kažnjavao Šukovića zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Povezani Članci

Teško je, na osnovu dosadašnjih informacija, u času kada je Veljoviću tek određeno pritvorsko zadržavanje do 72 sata, rastumačiti da li u sadašnjem policijskom gonjenju, koje Šuković sprovodi sa pozicije šefa SPO, ima i starih razračunavanja.

A da ima razloga za nastavak obračuna – ima. Karijeru Predraga Šukovića prate brojne kontroverze, pa bi i jučerašnje hapšenje moglo da se u to pretvori.

USPONI I PADOVI
U periodu kada je na čelu Uprave policije bio Božidar Vuksanović, 2013. godine, Šuković je obavljao poslove rukovodioca kriminalističke policije, kada su na nezakonit način prisluškivane i praćene brojne ličnosti iz sektora bezbjednosti, ali i javnog života.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević naložio je detaljnu istragu, zbog koje je saslušavan tadašnji šef Odjeljenja za posebne provjere Dejan Bašanović, kojem je Šuković bio šef.

Dolaskom Slavka Stojanovića za novog direktora policije, Šuković je smijenjen u kratkom roku.

Ali je nastavio karijeru u policiji. Šuković je bio jedan od rukovodilaca istrage, koja je 2014. godine rezultirala hapšenjem i procesuiranjem sadašnjeg direktora policije Zorana Brđanina, kada ga je optužio za zloupotrebu službenog položaja. Ispostavilo se – neosnovano. Samo godinu kasnije, pravosnažnom sudskom odlukom Brđanin je oslobođen optužbi.

Dvije godine kasnije, 2015. Šuković je ponovo postao medijska ličnost.

UDAR NA MARKOVIĆA I VELJOVIĆA
Tada je otkriveno da je Predrag Šuković, sa pozicije šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, anonimno, pod pseudonimom ,,Boss“ na portalu Vijesti počeo da piše o tadašnjem potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću i tada savjetniku predsjednika Filipa Vujanovića, bivšem prvom crnogorskom policajcu Veselinu Veljoviću.

I kao – članovima ,,mojkovačkog“ kriminalnog klana koji se bavi organizovanim švercom cigareta iz fabrike duvana ,,Tara“ u Mojkovcu.

Bilo je i prijetećih poruka preko portala Vijesti. Tako je u jednom komentaru, kada je potpredsjednik Vlade Marković polagao vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, Šuković komentarisao: ,,Brzo će nekima iz delegacije ovako polagati cvijeće“.

Ubrzo se raskrinkalo ko stoji iza famoznog pseudonima koji je, gotovo svakodnevno, otkrivao puteve duvanskog šverca i optuživao dvojicu visokih funkcionera: Šuković je postao medijski vrlo eksponirana osoba.

Samo dan nakon raskrinkavanja, u ekskluzivnom razgovoru za dnevni list Vijesti Predrag Šuković je i javno ustvrdio ono što je pisao pod pseudonimom. Čak i precizirao – da je došao do dokaza o švercu cigareta u fabrici duvana u Mojkovcu i upletenosti Markovića i Veljovića.

Tada je Osnovno tužilaštvo u Podgorici, zbog javnih optužbi, otvorilo izviđaj. Avgusta 2015. godine tadašnji potpredsjednik Vlade Duško Marković osnovnom tužiocu Enesu Bakoviću dao je izjavu i tada iznio, kako je prenijela Pobjeda, Šukovićeve razloge i motive za javno saopštene optužbe da se na čelu takozvanog mojkovačkog klana nalaze potpredsjednik Vlade Marković i savjetnik predsjednika države (Filip Vujanović – p.a.) Veselin Veljović.

Obrazlažući Šukovićeve medijske istupe, Marković je ukazao da je Šuković imao ,,i lične i druge interesne motive“ za javno blaćenje državnih funkcionera i konstatovao da postoje činjenice koje ukazuju na postojanje krivične odgovornosti Predraga Šukovića.

Nije ni Šuković mirovao. U ,,ispovijesti“ datoj listu Vijesti, ustvrdio je da je istraga protiv njega u stvari odmazda Markovića i Veljovića, jer je Šuković 2012. godine vodio istragu o poslovanju fabrike „Montenegro Tobaco Company“ u podgoričkom naselju Donja Gorica, Mojkovcu i Kolašinu.

BEZ DOKAZA
Uprava policije zvaničnim saopštenjem je demantovala da je Predrag Šuković – ikada vodio istragu o švercu cigareta. I kasnija tužilačka istraga negirala je Šukovićeve tvrdnje.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije utvrdilo je svojevremeno da u objektima firme „Montenegro Tobaco Company“ u Donjoj Gorici i Mojkovcu – nije bilo šverca cigareta. Utvrđeno je i da vlasnički udio u toj firmi nemaju ni potpredsjednik Vlade Duško Marković niti sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović, kako je to tvrdio i Šuković, ali i pojedini pojedini mediji.

Sudski spor se 2016. godine završio – ne mnogo dramatično. Predrag Šuković je uslovno osuđen, tri mjeseca zatvora ako ponovi djelo u narednih godinu, osuđen zbog prijetnji sadašnjem premijeru Dušku Markoviću.

I specijalni tužilac Milivoje Katnić ispitao je Šukovića o navodnim saznanjima o švercu cigareta za koji je optuživao tzv. mojkovački klan – nije bilo dokaza.

Djelovalo je da se bura stišala.

ATENTAT NA ŠUKOVIĆA
No, godinu poslije, 11. jula 2016. godine ime Predraga Šukovića ponovo je bilo u fokusu svih medija: nekadašnji šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog krimininala, ranjen je u centru Podgorice.

Zbog sumnje da je pucao u njega, uhapšen je nekadašnji šef kontraobavještajne službe Vojske Jugoslavije Radovan Aleksić, koji je tvrdio – da nema ništa sa ranjavanjem Šukovića

U optužnici Višeg državnog državnog tužilaštva navodi se da je Aleksić u Šukovića ispalio tri projektila iz pištolja nepoznate marke, te da mu je prišao neopaženo sa leđa. Okrivljeni Aleksić je na kontroli optužnice kazao da je u vrijeme kritičnog događaja bio u Beogradu gdje je boravio često kako bi podizao penziju koju prima u dinarima.

Nalazom vještaka medicinske struke Nemanje Radojevića utvrđeno je da sve antropološke karakteristke koje posjeduje osoba na fotografiji za koju policija pretpostavlja da je pucala u Šukovića, posjeduje i okrivljeni Aleksić.

Ipak, tužilački izviđaj nikada nije okončan: Vrhovno državno tužilaštvo vratilo je 2020. godine optužnicu protiv Aleksića na dopunu, pa se ni danas, sedam godina kasnije, ne zna sudska istina o tome ko je pucao na Predraga Šukovića.

,,OSVJEŽENJE“ I NOVI USPON
Njegov novi uspon u karijeri se dešava, nakon parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine i gubitka vlasti koalicije u kojoj je dominirala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Dvije godine kasnije, novoimenovani glavni specijalni tužilac Vladimir Novović uputio je zvaničan prijedlog direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu da imenuje Predraga Šukovića za šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Brđanin, kojeg je pet godina ranije hapsio Šuković, nije imao ništa protiv tog imenovanja.

U tom kolopletu uspona i padova, Predrag Šuković je sada na vrhuncu policijske karijere: šef Specijalnog policijskog odjeljenje i juče je napravio najveći potez od kako je čelu ,,specijalaca“ – uhapsio je bivšeg šefa.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)