test

Đukanović: Izručenje Kneževića nije povezano s nedavnim hapšenjima

Standard

01/05/2024

20:26

Izručenje odbjeglog biznismena Duška Kneževića Crnoj Gori nije povezano s nedavnim hapšenjima u Crnoj Gori, kazao je njegov advokat Zdravko Đukanović, koji tvrdi da nema nikakvih slučajnosti ili neke druge povezanosti s prethodnim aktivnostima tužilaštva.

“Kada je riječ o pitanju statusa svjedoka saradnika odbrana sa tužilaštvom do sada nije razgovarala ali takva mogućnost po zakonu postoji”, kazao je Đukanović za RTCG.

O Kneževićevom statusu svjedoka saradnika procjenu će donijeti tužilaštvo, a konačnu odluku sud. Za sve to neophodno je da se, ističe, ispune određeni uslovi.

“Treba doći do procjene da bi taj njegov iskaz koji bi doprinio otkrivanju drugih počinilaca i kriminalne organizacije, odnosno da njegov iskaz bude od pretežnijeg interesa nego krivično gonjenje njega samog. On će morati pružiti nešto više od priče o plavoj torbi, on će morati da pruži konkretne dokaze”, kazao je Đukanović.

Viši sud je sinoć Kneževiću potvrdio pritvor koji mu je ranije određen, a zbog, kako je kazao njegov advokat, opasnosti od bjekstva na šta će uložiti žalbu.

Protiv Kneževića se vodi više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, a tereti se da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja u privrednom poslovanju putem potstrekavanja kao i stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Sve te optužbe Knežević je sinoć negirao.

“Formalno je da se sinoć Duško Knežević izjašnjavao po potjernicama u slučaju Kaspija 1 i Kaspija 2. Blagovremeno ćemo informisati javnost o svim aktivnostima koje se tiču odbrane Duška Kneževića i u vezi sa aktivnostima koje se tiču krivičnih prijava koje je odbrana Duška Kneževića podnijela protiv Mila Đukanovića i ostalih funkcionera prethodnog režima DPS-a”, kazao je Đukanović.

Sagovornici RTCG imaju oprečne stavove da li Kneževićevo izručenje znači i pokretanje novih optužnica, te da li kao što je najavio uoči povratka u Crnu Goru donosi plavu torbu tj. krunski dokaz snimak na kojem bivšem predsjedniku Đukanoviću daje novac u plavoj torbi.

“Sumnjam da će on to uraditi i ako ima namjeru bilo bi to jako dobro za crnogorsko društvo da otkrije sve što zna da da dokaze koje ima ali ako i to uradi teško da može izbjeći podizanje nekih novih optužnica upravo protiv njega”, kazao je advokat Veselin Radulović.

Poštujući pretpostavku nevinosti, Radulović ističe da je krajnje neprimjereno da određeni političari predstavljaju Kneževića kao borca za pravdu i žrtvu bivšeg režima jer je višemilionsku imovinu stekao na sumnjiv način i zahvaljujući konekcijama sa bivšim predsjednikom Đukanovićem.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)