test

Doveli svoje svjedoke za preglede stanova, SPO traga za namještajem?!

Standard

28/05/2024

07:07

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su nastavili sa pretresima stanova u ulazu broj sedam, zgrade u Master kvartu u Podgorici, u kojoj kompanija ''Bemaks'' posjeduje više stanova, od kojih neke izdaje, a Specijalno tužilaštvo, prema naredbi Višeg suda u Podgorici, u 18 stanova traga za namještajem koji je ova firma trgovala za njihovo opremanje, sve u pokušaju da dokažu da je neko ovim poslom prao novac i utajio porez, ali ne navodeći ko su osobe osumnjičene za ova krivična djela?!” Naredba za pretres stanova je manjkava, nije zakonita i ne sadrži sve što treba po ZKP-u. Nemaju imena na koja se odnose krivična djela, te bez toga, ona nije validna, niti zakonita. Input koji je istražni sudija Suzana Mugoša dobila da bi dala naredbu postavljen je tako da ona nije znala ni šta treba da potpiše protiv kojih lica “,rekao je novinarima advokat kompanije Zoran Piperović, juče prije početka pretresa stanova.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, jedinice Specijalnog državnog tužilaštva, još u petak zaposjeli su ulaz broj sedam zgrade u Master kvartu u Podgorici, kada su pokušali da upadnu u stanove kompanije „Bemaks“, ali se ispostavilo da nemaju sudski nalog.

POTRAGA ZA NAREDBOM

Poslije nekoliko sati „pregovora“ advokata i postupajućeg tužioca, SPO je, ipak, povučen dok se ne obezbijedi naredba za pretrese, ali su u ulazu ostali da „stražare“ službenici „redovne“ policije. Već u subotu popodne u ulazu su se ponovo pojavili inspektori SPO, ovog puta sa naredbom za pretrese stanova. Do kasno u noć ostali su u stanovima koje od „Bemaksa“ iznajmljuje porodica biznismena Aleksandra Mijajlovića – jedan u kojem žive njegovi roditelji i drugi u kojem stanuje njegova sestra sa porodicom.

” Dešavaju se zanimljive stvari, ovdje je nešto što dobija obrise frapantnosti. Pozvao sam sudiju Mugošu i rekao joj da u naredbi nema imena osobe na koju se odnose krivična djela, da se pretresaju stanovi koji su neuseljeni i da mi ne znamo zbog čega idemo tamo da gledamo namještaj. Na koga se odnosi krivično djelo pranje novca ili krivično djelo – zloupotreba ovlašćenja u privredi. Ona mi je rekla da sam u pravu, da je tačno, da su oni njoj samo rekli kako će da pregledaju neki namještaj koji je tu, a možda i nije tu, i da se sve to odnosi na firmu „Bemaks“”, kazao je Piperović juče novinarima.

Kaže i da mu je sutkinja Mugoša rekla u telefonskom razgovoru da nije znala da su u subotu „pretresana lica i stvari ljudi koji su zakupci u stanovima“.

” Oni su treća lica i na njih se naredba ne odnosi, i ne može da se vrši pretres njihovih stvari, jer je to krivično djelo”, upozorio je Piperović.

On je juče pripadnicima SPO prenio razgovor koji je imao sa sutkinjom Mugošom koja je, kako je rekao, najavila da će da stupi u kontakt sa tužiocem da, ako treba, naredba za pretres se dopuni, izmijeni ili izda nova.

” Jer, ovako ne može. Ovo je nezakonito pretresanje. Ovdje neko od SPO-a čini krivična djela. Da li to rade dobrovoljno ili ne, ja to ne znam. Ja sam ih zamolio samo da ispoštujemo proceduru. Nije problem ključevi od stana – dobićete ih, biće vam otvoreni, ali niko ispred „Bemaksa“ tu biti neće. Ni ja, ni kolega advokat Stefan Jovanović, neće biti ni izvršni direktor, ni vlasnik „Bemaksa“, ni svjedoci. Sila Boga ne moli, pretresajte, ali ne znam što će time da postignu osim da uđu dublje u nezakonitost”, kategoričan je Piperović.

NIŠTAVAN ZAPISNIK

Epilog pretresa, kako je rekao, biće krivična prijava.

” Vidjećemo ko su službena lica, oglasiće se istražni sudija, moraće da kaže nešto i specijalni tužilac. Ali ovo što sada urade, to je zapisnik koji neće da služi ničemu”, poručio je on, uz konstataciju da „oni ili njihov starješina znaju zašto im se žuri i zašto ne haju za zakonitost“.

Tvrdi i da ništa slično tokom svoje karijere od 43 godine nije doživio.

Na pitanje da li se pribojava podmetanja dokaza, s obzirom na to da odbijaju da prisustvuju pretresu, objasnio je da neće da razmišlja na taj način.

” A priori prema službenim licima moramo da imamo povjerenja, makar do tog nivoa”, rekao je on.

Na pitanje Pobjede što službenici SPO konkretno traže pretresima stanova, Piperović je odgovorio da traže namještaj?!

Nakon što je kompanija „Bemaks“ odbila da za pretres stanova angažuje svoje svjedoke, poslije duže od dva sata potrage, SPO je uspio da dovede svoje posmatrače koji će svjedočiti da li su pretresanje radili po zakonu. Do zaključenja ovog broja Pobjede pretresi su još trajali.

Kompanija „Bemaks“, njeni vlasnici i partneri, na udaru su novih vlasti od kada je u decembru 2020. konstituisana njihova prva vlada. Od tada su najavljivali hapšenja vlasnika „Bemaksa“ Ranka Ubovića i njegovog poslovnog partnera Aleksandra Mijajlovića, provjeravali njihovo poslovanje, optuživali ih za teški kriminal.

Mijajlovića su uhapsili 19. februara ove godine, ali je pušten da se brani sa slobode krajem aprila.

Sada su im na redu Ubović i njegova kompanija „Bemaks“. Direktan udar na njega krenuo je 16. maja kada je poznati beogradski arhitekta Aleksandar Petrović, kako smo pisali, praktično lišen slobode na Aerodromu Podgorica, neposredno prije leta za Beograd.

Nakon što je priveden u SDT, saslušavali su ga specijalni tužioci Miloš Šoškić i Miroslav Turković – prvi u okviru istrage protiv bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, a drugi u okviru istrage protiv Mijajlovića. Propitivali su ga da li su ga u Crnoj Gori angažovali Lazović, Mijajlović i kompanija „Bemaks“, ali i da li poznaje bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i da li je vila na brdu Gorica u Podgorici Đukanovićevo vlasništvo?!

Petrović im je rekao da je u poslovnom odnosu sa kompanijom „Bemaks“.

Poslije saslušanja su ga puštili, ali od tada traje udar na kompaniju „Bemaks“ i bjesomučna potraga Specijalnog tužilaštva za bilo kakvim papirom koji bi mogao da im bude osnov za hapšenje Ubovića i blokiranje rada njegove firme.

Slijedi krivična prijava zbog pretresa ličnih stvari roditelja i sestre Aleksandra Mijajlovića

Advokat Zoran Piperović kazao je juče novinarima da je istražna sutkinja Suzana Mugoša ostala zatečena kada joj je prenio da su službenici SPO tokom pretresa dva stana u Master kvartu, vlasništvo kompanije „Bemaks“, koje iznajmljuju roditelji i porodica sestre biznismena Aleksandra Mijajlovića, preturali i po njihovim ličnim stvarima, ostala zatečena i da „nije mogla da vjeruje“.

“Kakve veze imaju roditelji Mijajlovića sa krivičnim djelom pranje novca i zloupotreba u vršenju privrednog poslovanja. Podnijeću, naravno, krivičnu prijavu zbog tog”, najavio je Piperović.

Kategoričan je da su ovim postupcima službenici SPO počinili krivično djelo, jer su pretresali „lične stvari trećih lica“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)