test

Jasavić: Na Cetinju zakazao i terenski i obavještajni rad

Standard

22/06/2024

08:54

Dvostruko ubistvo na Cetinju pokazalo je da je sukob između dva kriminalna klana nastavljen na dosad nezabilježen i beskrupolozan način, kazao je za Pobjedu penzionisani visoki policijski funkcioner i magistar bezbjednosti Ekan Jasavić.Na Cetinju su kod Sportskog centra, u četvrtak ujutro stradali dvadestogodišnji Petar Kaluđerović iz tog grada i njegov sugrađanin, bivši bokser Dragan Roganović (36), kada je daljinskim upravljačem aktivirana eksplozivna naprava usmjernog dejstva koja je bila postavljena na drvetu. U tom napadu teško su povrijeđeni njihovi prijatelji i sugrađani Tanasije Taso Jovanović (46) i Mihajlo Borozan (29), ali i slučajna prolaznica Desanka Vujović (63) koja se zatekla u blizini eksplozije.

Jasavić smatra da je ova likvidacija dugo i do sitnih detalja isplanirana i da su egzekutori vješti u rukovanjima eksplozivnim napravama. Ubice su, prema riječima Jasavića, imali i logistiku u izvršenju ovog krivičnog djela.

,,Trebalo je vremena da se sve to isplanira, donese eksplozivna naprava, uskladišti i postavi. Pretpostavljam da su za izvršenje ovog zločina angažovane osobe sa strane, dobro plaćene i da im nije prvi put da ‘rade’  u Crnoj Gori”, kazao je Jasavić.

Način na koji je ova likvidacija izvršena onemogućava materijalizaciju tragova koji bi doveli do ubica i šanse za njihovo privođenje pred lice pravde su nažalost minimalne. Policija, prema riječima Jasavića, sigurno preduzima brojne aktivnosti, ali neizvjesno je da li će rezulitirati hapšenjem osoba koje su odgovorne za ovaj zločin.

Na pitanje kako komentariše izjave čelnika bezbjednosnog sektora da su imali informacije da se priprema ubistvo Jasavić kaže da je obavještajno-bezbjednosni sektor morao napraviti detaljan plan djelovanja. On je istako da je kriminalistička policija, zajedno sa kolegama iz opšte nadležnosti, morala da ima konstantan operativno-terenski rad i da „pokrije“ ključna mjesta pojavljivanja bezbjednosno interesantnih osoba na kojima se ovakav događaj mogao očekivati.

Jasavić je kazao da je Cetinje mali grad i da se svi međusobno znaju. Činjenica je da je u posljednje vrijeme u prijestonicu došao veći broj osoba koje se povezuju sa klanovima. Prema njegovim riječima, nepotrebno je te osobe selektovati na članove jednog ili drugog klana jer, bez obzira na to kojoj grupi pripadaju, njihovim djelovanjem i neadekvatnim postupanjem policije ugrožena je bezbjednost građana. Povećan broj bezbjednosno interesantnih osoba na malom prostoru uslovljen je, kako je istakao, lošim radom policije na terenu što je stvorilo povoljan ambijent za njihov uticaj i regrutovanje novih članova.

,,Javnost mora da zna da je sve manje policije opšte nadležnosti, a naročito nedostaju kompetentni kriminalistički inspektori. Trebaće vremena da se ovakvo stanje popravi i iškoluju stručni policajci”, upozorio je Jasavić.

On je naglasio da crnogorska policija može i mora naći način da se suprotstavi kriminalnim klanovima ma odakle oni bili ili dolazili. Jasavić smatra da će se sukob kriminalnih klanova nastaviti, ali i da je teško pretpostaviti kada. Zato se, radi praćenja i preventivno-represivnog djelovanja, moraju angažovati svi policijski kapaciteti. Jer, kako policija prati rad kriminalnih grupacija, tako i one prate rad policije – zaključuje Jasavić.

Podsjećamo, Kaluđerović i Roganović stradali su kada je daljinskim upravljačem aktivirana eksplozivna naparava, nakon što su se parkirali i izašli iz blindiranog „mercedesa“. Njih dvojica, kao i Taso Jovanović i Mihajlo Borozan slove za osobe bliske škaljarskoj kriminalnoj grupi. Izvori iz istrage sumnjaju da je meta napada bio Jovanović. M. Ž. 

Nema traga od ubica Roganovića i Kaluđerovića

Istražitelji su juče saslušali više bezbjednosno interesantnih osoba, kao i lica za koja postoje sumnje da bi mogla imati informacije o brutalnom ubistvu dvojice Cetinjana Dragana Roganovića (36) i Petra Kaluđerovića (20) gdje su povrijeđene još tri osobe, ali nijesu došli do informacija ko su egzekutori.

Kako nam je nezvanično saopšteno, inspektori raspolažu operativnim informacijama da iza zločina stoji kavački klan, ali ne i konkretno osobe koje su naručile, organizovale i počinile dvostruko ubistvo dvojice „škaljaraca“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ekan Jasavić; Dragan Mijatović/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)