Kašćelan i saradnici se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu muškarca čiji leš još nije pronađen: Kašćelan opet uhapšen, trojica osunjičenih nedostupna

Jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan i još sedam pripadnika te kriminalne grupe sumnjiče se da su zajedno sa grupom Veljka Belivuka odgovorni za ubistvo jednog od dvojice Barana koji su nestali u oktobru prošle godine u Beogradu, saznaje Standard. Vijeće podgoričkog Višeg suda prihvatilo je žalbu tužioca Saše Čađenovića, te preinačilo odluku sudije Bašovića i odredilo pritvor Slobodanu Kašćelanu i uhapšenim navodnim članovima kavačkog klana.

Razlog zbog koje je sudija za istragu Miroslav Bašović ukinuo pritvor za jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i još 7 pripadnika te kriminalne grupe je nedostatak dokaz, saznaje Standard. Međutim, Vijeće podgoričkog Višeg suda prihvatilo je žalbu tužioca Saše Čađenovića, te preinačilo odluku sudije Bašovića i odredilo pritvor Slobodanu Kašćelanu i uhapšenim navodnim članovima kavačkog klana.

Privođenje Kašćelana u Tužilaštvo Foto: Filip Filipović

Akcija hapšenja članova kavačkog klana u toku

Policijska akcija hapšenja šestorice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana, koji su danas pušteni je u toku, saznaje Standard. Za sada su, prema saznanjima Standarda privedena trojica, dok se za trojicom još uvijek traga jer su nedostupni. Podsjećamo, oni su ranije danas pušteni nakon tužilačkog zadržavanja.

Jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih djela, za koje je zaprijećena kazna i do 40 godina zatvora.

Međutim, prema saznanjima Standarda nakon današnjeg saslušanja u Višem sudu, Specijalno državno tužilaštvo nije obezbijedilo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi sudija za istrage Miroslav Bašović mogao da produži pritvor Kašćelanu i drugim pripadnicima kavačkog klana.

Ubrzo potom uslijedila je žalba od strane SDT na ovu odluku, koju je podnijeo tužilac Saša Čađenović, koju je Vijeće Višeg suda prihvatilo.

Belivuk povezan sa kavčanima

Veza kavčana sa grupom Veljka Belivuka

Inače, SDT sumnjiči Kašćelana i druge pripadnike ove kriminalne grupacije da su počinili ubistvo u pokušaju i ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema saznanjima Standarda radi se o slučajevima nestanka Barana Adisa Spahića i njegovog šure Damira Hodžića, za koje sumnja da su likvidirani, a koje kavački klan dovode u direktnu vezu sa grupom Veljka Belivuka – Velje Nevolje, za koga se sumnja da je bio glavni izvršilac.

Novosti su početkom februara objavile da srpska policija provjerava podatak da je Baranin Adis Spahić (33) treća osoba koja je nestala u Beogradu u noći između 14. i 15 oktobra prošle godine, kada se na Banovom brdu trag izgubio Beograđaninu Lazaru Vukićeviću (30), ali i njegovom prijatelju Damiru Hodžiću (23), inače Spahićevom šuraku i sugrađaninu.

Inače, Vukićević je, prema pisanju Novosti bio suparnik Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja koji je prošle nedelje uhapšen u Beogradu. Belivuk je, prema pisanju Blica, važio za najbližeg saradnika Kavačkog klana u Srbiji.

Nestanci Spahića i Hodžića

Novosti pišu i da nestanak dvojice Barana pomno prate i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja koji ne isključuju mogućnost da sve ima veze sa sukobom kotorskih kriminalnih grupa.

Adis Spahić

Belivuk i Miljković bili gosti kod Zvicera

Podsjećamo, Belivuk je sredinom januara, zajedno sa svojom desno rukom Markom Miljkovićem boravio u Crnoj Gori kao gost jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera.

Mediji su tada prenijeli da je crnogorska policija spriječila likvidaciju Belivuka od strane pripadnika škaljarskog klana.

Pompezna akcija doživjela hladan tuš: Abazović

Žestoke kritike iz vlasti povodom odluke sudije Bašovića

Sa druge strane, primjetno je da je ovakva oduka uslijedila nakon oštre reakcije vladajuće većine koja je za odluku sudije Bašovića direktno okrivila Tužilaštvo, te pozivala na smjenu njegovog vrha i hitno donošenje izmjena tužlačkih zakona.

Kritike su pogotovo bile brojne iz GP URA, što i ne čudi, jer je današnja oduka sudije Bašovića “prosula” potpredsjednika Vlade i lidera te stranke Dritana Abazovića koji juče izjavio da je hapšenje kavčana najveća akcija koju je crnogorska policija izvela u poslednjih 10 godina.

“Obećali smo građanima da mafija neće vladati Crnom Gorom i to se ostvaruje”, kazao je Abazović i dodao da ako ih neko ne spriječi u tome – to će i biti činjenica.

Stoga je današnja odluka sudije Bašovića došla kao “hladan tuš” pogotovo nakon pompeznog hapšenja u utorak uveče, koje je više izgledalo kao PR performans koji je trebao da posluži Abazoviću da prikaže sebe kao jedinog i istinskog borca protiv kriminala, ali i skrene pažnju sa ustupaka koje je dao svojim koalicionim partnerima – srpskim nacionalistima, a tiču se Temeljnog ugovora sa SPC. V.K.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Ulcinju počelo snimanje filma “Sirin” Senada Šahmanovića

U Ulcinju je juče počelo snimanje dugometražnog igranog filma "Sirin" u režiji Senada Šahmanovića, a po scenariju Šahmanovića i Klaudije Bottino.

Unija taksi prevoznika: Opstanak plana Evropa sad u prevozu...

“Osim pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajan...

Bečić čestitao novoj predsjednici Evropskog parlamenta

“Uvjeren sam da će ponosna predstavnica Malte na dostojan način obavljati ovu visoku...

Savjet mladih DPS: Imenovanje Marojevića dodatan razlog za stanje...

U Savjetu mladih DPS-a su reagovali nakon što je Vlada imenovala sveštenika Nikolu Marojevića da bude član...

Anketa Standarda: Knjige su ponovo u modi, Crnogorci najviše...

Recentna ispitivanja sprovedena širom svijeta ohrabruju – u doba pandemije knjige su ponovo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare