test

Odbor će o aferi Do Kvon saslušati Milovića, Novovića i Šukovića, ne i Spajića

Standard

26/01/2024

11:23

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu odlučili su da organizuju kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića kao i drugih osoba o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona. Većinom glasova, donijeta je odluka da budu saslušani Milović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef SPO-a Predrag Šuković. Nije prihvaćen predlog da na konsultativno saslušanje bude pozvan premijer Milojko Spajić.Andrej Milović poručio je prije sedmicu kako “s nestrpljenjem iščekuje poziv iz Skupštine Crne Gore na kontrolno saslušanje”.

“S nestrpljenjem iščekujem poziv iz Skupštine Crne Gore na kontrolno saslušanje, čiju ideju sam ja inicirao, podsjećanja radi. Da li ga drugi jednako nestrpljivo čekaju, nisam siguran, uprkos političkoj larmi koju proizvode”, napisao je ministar tada u objavi na mreži X.

Članovi Odbora razmatraju i Izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za 2023. godinu i Plan parlamentarnog nadzora za 2024. godinu.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović, navodi da je slučaj Do Kvon predstavlja opterećenje za vladajuću većinu, državu Crnu Goru i put ka EU.

“Ovu stvar treba što prije raščistiti. Imamo teške optužbe koje su iznešene, ne od strane bilo koga već ministra ka ključnim ljudima u bezbjednosnom sektoru”, kaže Bojović.

Bojović je predložio članovima odbora da se na kontrolno saslušanje osim Milovića pozovu, Glavni specijalni tužilac Novović i šef SPO-a Predraga Šuković.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković kaže da bi se u tom slučaju otvorile brojne teme i da ne bi bilo efikasno.

Bojović smatra da bi Novović trebao da se sasluša zato što se načazi u jednoj posebnoj situaciji.

“Novović je neko ko bi trebao da da saglasnost na razrješenje Šukovića zbog optužbi koji su na njegov račun sapštene. On je takođe i dao saglasnost za izbor Šukovića”, kaže Bojović.

Poslanik URA Filip Adžić navodi da se slaže sa Bojovićem jer se stvorila još jedna afera koja će iziskivati sasatanak Odbora.

“Tiče se nepoštovanje molbe Turske o izručenju jednog od njihovih najtraženijih kriminalaca. Opet su slični akteri u toj priči kao i ovi koji se pominju za ove dvije o kojima raspravljamo. Mislim da bi dobro bilo da objedinimo sve kako bi imali efikasan rad odbora i da svi ljudi koji su učesnici ovih događaja budu pozvani”, kaže Adžić.

Iz DPS-a Jevto Eraković kaže da je njegova partija prva koja je inicirala današnje kontrolno saslušanje. Dodaje da ne treba ovu temu razvodnjavati nego da se fokusiraju na dva glavna aktera a to je ministar pravde i Šuković

“Dešavaju se nove afere, ne konkretno na ovu koju je g. Adžić spomenuo već nova afera u kojoj je g. Šuković. Učestvovao je sa tadašnjm članom Odbora za bezbjednost i odbranu u lreiranju rada ovog Odbora i direktno se miješao u rad Skupštine. To smo viđeli na osnovu priložene “Plave sveske”. Iskoristio bih priliku i g. Šukovića u tom trenutku da objasni da li je imao sumnju da je tadašnji član Odbora za bezbjednost i odbranu bio pripadnik narko kartela u Crnoj Gori. Da li je imao ta saznjanja i uprkos njima davao takve informacije i te informacije curile u javnost?”, navodi Eraković.

Nikola Zirojević iz SD-a kaže da se saslušanje moglo i ranije završiti. Dodaje da sada kada izlaze novi dokazi kao npr. “Plava sveska”, možda Šuković ne bi bio na poziciji na kojoj je trenutno, da se saslušanje riješilo ranije.

“Sa aspekta bezbjednosnog sektora bi odradili značajan posao, da nas danas unutar ovog odbora ne boli glava da li je lice koje je na čelu SPO-a kompromitovano”, kaže Zirojević.

Poslanici su usvojili dnevni red.

Poslanici su glasanjem usvojili prijedlog poslanika DNP-a Vladislava Bojovića da se za kontrolno saslušanju pored Milovića i Šukovića pozove i Glavni specijalni tužioc Vladimir Novović.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je predložio da se sasluša i premijer Spajić kao jedan od učesnika afere.

Poslanica Jevrosima Pejović predložila je da bude saslušan i ministar javne uprave Maraš Dukaj zbog informacija da su mu bile upućene prijetnje.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod:

Ostavite komentar

Komentari (0)