test

OKONČAN UVIĐAJ U SLUČAJU “TUNEL”: Policija utvrdila da su ”rudari” došli iz Albanije

Standard

15/09/2023

07:10

Albanski državljani, koji su legalno ušli u Crnu Goru da bi radili na građevinama u našoj zemlji, bili su angažovani na prokopavanju tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih istrazi. No, crnogorska policija još nije otkrila ko je i što tražio u depou Višeg suda, nepoznato je ime nalogodavca, kao ni prave motive ovog kriminalnog poduhvata, nezabilježenog u Crnoj Gori. 

Pošto je u utorak saopšteno da je do depoa Višeg suda u Podgorici prokopan tunel iz susjedne zgrade, brzo se utvrdilo ko je vlasnik i kome je stan izdat na određeno vrijeme.

ZAKUPNINA OD 2.800 EURA

Prema navodima portala Libertas, vlasnik stana je na jučerašnjem saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu saopštio da je stan iznajmio ženskoj osobi na dva mjeseca, uz pozamašnu avansnu rentu od 2.800 eura.

U tom periodu je, pretpostavljaju uključeni u istragu, i iskopan tunel od privatnog stana do depoa suda u kojem su uskladišteni brojni dokazi iz krivičnih postupaka – oružje, droga, spisi, eksploziv…

Pregledom video-nadzora policija je, ističu izvori iz istrage, došla i do šest osumnjičenih kopača. Kako je Pobjedi rečeno, za četvoricu je moguće napraviti neku vrstu foto robota. Ukoliko je foto robot uspješno napravljen, ostaje enigma – kako je policija u roku od 24 sata na osnovu ovog dokaza mogla da utvrdi da se radi o stranim državljanima, navodno iz Albanije? 

POTRAGA UZ SLIKU KOMBIJA?!

Tokom jučerašnjeg dana, prema saznanjima Pobjede, policijski inspektori su obilazili podgoričke radnje boja i lakova kao i radnje specijalizovane za prodaju građevinskog materijala, tražeći od zaposlenih podatak da li je neko u posljednja dva mjeseca kupovao veće količine alata i pur pjene.

Interesantno je da su inspektori zaposlenicima ovih radnji, u potrazi za osumnjičenim kopačima, pokazivali fotografiju kombija koju je, kako se sumnja, koristila ova grupa. To sugeriše, iako postoje nezvanične informacije da su ,,rudari“ identifikovani, da policija još pokušava da potvrdi njihov identitet.

I nakon otkrivanja detalja iz istrage, ostale su mnoge nedoumice. Prije svega: nejasno je i kako je bilo moguće da se šestorica radnika dva mjeseca kreću oko zgrade Višeg suda, nose rančeve kada izlaze i ulaze u stan, marljivo kopaju i danju i noću, a da to niko iz sektora bezbjednosti i obavještajne zajednice ne primijeti?

Činjenica da, nakon što je otkriven upad u depo Višeg suda, policija nije za devet sati pretrage mogla da pronađe rupu promjera 50 sa 40 centimetara, svjedoči ili o nesposobnosti ili (ne)obučenosti rukovodstva policije koju predvodi Nikola Terzić.

,,OTKRIĆE“ RUPE 

Mogućnost da se dogodio upad u zgradu Višeg suda u ponedjeljak je prijavljen policiji, pošto je arhivar pregledom depoa utvrdio da se dio predmeta ne nalazi na svom uobičajenom mjestu. Narednog dana, javnost je obaviještena da su službenice suda tokom noći, radeći na popisu predmeta u depou, slučajno otkrile rupu od tunela.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić je utorak saopštio da je prilikom popisa u prioritetnim slučajevima utvrđeno da gotovo ništa ne nedostaje.

Međutim, već narednog dana, u srijedu Pobjedi je nezvanično potvrđeno da je popisom evidentiran nestanak nekoliko komada oružja. Ministar pravde Marko Kovač je, gostujući sinoć na Televiziji Vijesti, saopštio da je 19 komada oružja nestalo, ali nije objasnio – zbog čega je uopšte bila potrebna ta krađa.

Zamjenica predsjednika Višeg suda u Podgorici, sutkinja Vesna Kovačević je Pobjedi potvrdila ovu informaciju i pojasnila da se radi o sudskim predmetima koji su većinom pravosnažno okončani, dok je mali broj onih predmeta koji su u radu.

POTRAGA ZA MOTIVOM 

Ni nakon četiri dana nije javno saopšten motiv zbog čega je šest osumnjičenih, a za sada neidentifikovanih osoba učestvovalo u prokopavanju tunela.

Provala u depo Višeg suda poslužila je određenim državnim zvaničnicima i političarima za prepucavanja, prebacivanja odgovornosti i mnogobrojne pretpostavke zašto je tunel prokopan.

Jedno se sa sigurnošću može tvrditi, čak i prije okončanja istrage: nalogodavac ovog posla nije organizovao prokopavanje tunela da bi iz depoa uzeo nekoliko komada oružja koji su tu kao dokazi pohranjeni nakon vještačenja. 

Kao što je pojasnio predsjednik Višeg suda Boris Savić, njihova krađa ne može predstavljati nenadoknadivu štetu.

Iz Osnovnog tužilaštva je juče saopšteno da je nakon četiri dana okončan uviđaj, a zamjenica predsjednika Višeg suda Vesna Kovačević da je rupa koja se nalazila u zidu depoa Višeg suda sanirana.

U istrazi prokopavanja kanala izuzet je i video-nadzor unutar zgrade Višeg suda.

Kovačević je pojasnila da je kamerama pokriven dio od ulaznih vrata do depoa, ali da kamera u depou – nema.

Ona je navela da se prostorije depoa provjeravaju svakodnevno, te da je posljednja provjera obavljena prošlog petka u 14.30 časova od strane arhivara, a da je obijanje otkriveno u ponedjeljak u osam časova.

“Kada je arhivar u ponedjeljak ujutro primijetio da su vrata jedna gdje stoji oružje na neki način odškrinuta, pa kada je ušao i vidio da neki paketi ne stoje na mjestima gdje je to uobičajeno, pa kada je obišao druge prostorije i vidio određene količine oružja on je sve to prijavio nadležnim organima”, kazala je Kovačević.

Ona je navela da prostorije depoa svakodnevno provjerava arhivar, te da što se tiče obezbjeđenja, kamerama je pokriven dio od ulaznih vrata u Viši sud do vrata depoa.

“Osim toga, vrata su posebno zaštićena sa rešetkama”, kazala je Kovačević.

Dodala je da je nakon policijskog uviđaja u ponedjeljak u 17 časova započet vanredni popis kompletnog oružja koje je uskladišteno u depou i za koje se najviše sumnjalo da li nedostaje.

“Konačni rezultati popisa će potrajati s obzirom na veliku količinu predmeta koji se nalaze u depou Višeg suda”, pojasnila je Kovačević.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je saopšteno da su tokom uviđaja izuzeti tragovi sa lica mjesta koji su upućeni na odgovarajuća vještačenja, a takođe su izuzeti i video-nadzori.

Kako su istakli, ovlašćenim policijskim službenicima su od strane dežurnog državnog tužioca dati obavezujući nalozi u cilju prikupljanja svih tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Juče su u Osnovnom državnom tužilaštvu počela saslušanja svih lica koja imaju ili mogu imati određena saznanju u vezi sa predmetnim slučajem. Za danas je, prema nezvaničnim informacijama, planirano saslušanje predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Prilaz podrumu stana u zgradi, u kojem je nađen otvor tunela, juče je zabranjen i policija je nastavila sa obezbjeđenjem te lokacije.

 Advokati: Dokazi protiv Slobodana Kašćelana nijesu mogli biti ukradeni jer ih nikad nije ni bilo

Advokati Bojana Franović i Dragoljub Đukanović, koji zastupaju Slobodana Kašćelana, reagovali su nakon što se u medijima pojavila informacija da je iz depoa Višeg suda nestalo oružje za koja se sumnja da je korišćeno za izvršenje više krivičnih djela, a u predmetima koji se odnose na njihovog branjenika.

“Imajući u vidu činjenicu da se u medijima, doduše više kroz naslove nego kroz činjenice napisane u samim tekstovima, skandal sa tunelom do depoa Višeg suda u Podgorici dovodi u vezu sa predmetom našeg branjenika, imamo potrebu da istaknemo da se radi o predmetu u kojem dokaza svakako nikad nije ni bilo iako je optužnica uredno potvrđena, kao i svaka uostalom koja je tom sudu predata bez bilo kakve stvarne ocjene ispunjenosti uslova za potvrđivanje”, navode advokati u saopštenju.

Ističu da predsjednik suda može da kaže i prije popisa da dokazi iz tih predmeta nijesu ukradeni jer, kako kažu, on najbolje zna da istih nikad nije ni bilo.

“On je u svakom od predmeta donio odluku da se optužnica potvrđuje suprotno zakonu. Sve ovo smo mi kao odbrana isticali na ročištima za potvrđivanje optužnice. Ovaj događaj upozorava cijelo društvo da je krajnje vrijeme da se konačno preduzmu potrebni koraci da se sačuva vladavina prava i da se krene sa oporavkom pravosuđa pa makar i kroz sistem vetinga”, zaključuju u saopštenju.

ZEKOVIĆ: Policija u posjedu fotografije ženske osobe koja je koristila stan

Crnogorska policija je u posjedu fotografije ženske osobe koja je koristila stan, odnosno preciznije koja je ulazila u stan iz kojeg je prokopan tunel do zgrade Višeg suda – saopštio je CdM-u Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative 21. maj i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.

On je naveo da će javnost biti pozvana da pomogne i podrži njenu identifikaciju.

“Interesantno je da pripadnik Posebne jedinice policije najmanje fizičke konstitucije ne može proći kroz tunel što može da ukazuje da su osobe koje su radile na iskopavanju, a naročito osobe koje su provjeravale sadržaj sudskog depoa baš skromne građe, između 50 do 60 kilograma težine. To ukazuje da tunel nije imao namjenu omogućavanja bjekstva pritvorenih osoba”, istakao je Zeković, govoreći o prokopanom tunelu do depoa Višeg suda.

Zeković je kao jedan od motiva za iskopavanje tunela naveo moguću krađu kokaina iz Višeg suda. 

“Ušli su u depo sa namjerom da se dočepaju droge. Računali su na ozbiljne količine. Ušli su, razočarali se i izašli”, smatra Zeković.

Živković: Krivična prijava protiv premijera i ministara  zbog kontaminacije tragova

 Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković najavio je podnošenje krivične prijave protiv svih osoba koje su učestvovale u kompromitaciji bezbjednosnog sektora, između ostalog protiv Dritana Abazovića i njegovih ministara koji su bez odobrenja obišli depo Višeg suda u koji je provaljeno tunelom koji je prokopan iz susjedne zgrade i na taj način kompromitovali dokaze.

Prokopani tunel koji vodi od stana u zgradi u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda možda je najveća kompromitacija bezbjednosnog sektora u prethodnom periodu u Crnoj Gori – ocijenio je Živković.

On je, na vanrednoj konferenciji za medije, naveo da svjedočimo legalizaciji bezakonja, te da su sva ta ponašanja produkt nerada institucija.

“Imamo situaciju da nijedna institucija nije sigurna. Kad je neko više od dva mjeseca kopao tunel u centru grada gdje se nalaze sve štićene institucije i tako bez ikakvih problema prokopao tunel, kroz taj tunel ušao u depo Višeg suda, iznio nešto, iako nemamo preciznu informaciju što je konkretno iznijeto, to je posljedica nerada i haosa u institucijama”, istakao je Živković.

Zbog čega je, kako dodaje, taj haos nastao – to je, prema njegovim riječima, pokušaj da se kroz rad ovakve izvršne vlasti, predsjednika vlade, pokušaju instalirati one ličnosti koje odgovaraju samom premijeru.

“Zato imamo situaciju da Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije nisu postupale u skladu sa zakonom i nisu spriječile ovaj zločin. Po običaju, dolazi do prebacivanja odgovornosti. Da stvar bude još gora i teža, zbog navodnog pr-a ili slikanja sa mjesta gdje je izvršeno krivično djelo imali ste priliku da vidite još veći skandal još većih razmjera – da su premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza na mjestu izvršenja krivičnog djela”, naglasio je Živković.

Kovač: U depou nedostaje 19 komada oružja

Ministar pravde Marko Kovač kazao je sinoć u emisiji ,,Načisto“ TV Vijesti da u depou u nedostaje 19 komada vatrenog oružja iz predmeta koji su pravosnažno okončani, čak i onima starim od 15 do 20 godina, kao i dijelom iz predmeta koji nijesu okončani ili nijesu u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

On je pojasnio da ima odobrenje nadležnih da to saopšti i naglasio da predmeti nijesu povezani i da je još rano pričati o krajnjim motivima i naglasio da su svi predmeti izvještačeni.

Zamjenica predsjednika Višeg suda Vesna Kovačević problematizovala je što je u sinoćnoj emisiji javno saopšteno što konkretno nedostaje iz depoa, jer, kako je kazala, braniocima u tim predmetima se otvara mogućnost da traže ponovna vještačenja.

Na pitannje novinara da li je među ukradenim oružjem i puška koja je dokaz u u ubistvu glavnog i odgovornog urednika ,,Dana“ Duška Jovanovića, Kovačevič je kazala da ona nema saznanja da je taj predmet kompromitovan.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Nikola Terzić, kazao je za Vijesti da ne isključuje mogućnost da je tunel do depoa Višeg suda iskopan kako bi bili kontaminirani dokazi iz predmeta u vezi sa ubistvom urednika “Dana” Duška Jovanovića.

On je govoreći o radnjama koje je policija preduzela, kazao da su pronašli oruže, hranu, flaše od sokova, kombi, izuzeli tragove …

“Vozilo je kupljeno u Nikšiću od državljanina Bosne i Hercegovine. Sumnjamo da su ga lica koristila da dođu do centra Podgorice i sa njim se odvezu. Skidaju se video nadzori i imamo određena lica za koja možemo pretpostaviti da su kopali tunel. Ne znamo njihova imena i prezimena”, kazao je Terzić, dodajući da sumnjaju da su kombi ta lica koristila da dođu do centra grada, i da se kasnije istim tim vozilom odvezu.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)