Izvor:RTCG

Pavličić: Mrvaljevića davili i brutalno prebili, u ljekarskom izvještaju pisalo da nema vidljivih povreda

Nikšićanin Jovan Mrvaljević uhapšen je krajem 2020. godine, a iako je osim davljenja i gušenja bio i brutalno prebijen u ljekarskom izvještaju nakon što je doveden u Urgentni centar konstatovano je da nema vidljivih povreda. Tu informaciju za Portal RTCG potvrdila je advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Mrvaljevića i koja nam je potvrdila da je njen branjenik na fotografijama policijske torture koje su nedavno objavljene.

Pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj su bili, pod komandom Mirka Banovića, Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovora nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima, prenio je nedavno “Libertas”.

Pavličić nam je u izjavi rekla da je reagovala zbog pisanja medija gdje se opisuje brutalna tortura nad određenim licima, uz fotografije sa motivima mučenja i zlostavljanja nepoznatih lica.

“Sada, po nalogu mog vlastodavca mogu da potvrdim identitet jednog od njih. U pitanju je moj branjenik i vlastodavac Jovan Mrvaljević. Dakle, na fotografiji na kojoj se vidi medicinsko osoblje koje pruža pomoć licu na bolesničkom krevetu, ističem da je u pitanju Jovan Mrvaljević čiji identitet potvrđujem, a iz sadržine tekstualnih poruka uz fotografiju, procijenite u kakvom se stanju nalazio”, kazala je Pavličić.

Kako je objasnila, 30. i 31. decembra 2020.godine Mrvaljević je nakon nezakonitog lišenja slobode (o čemu se izjasnio Ombudsman u svom izvještaju), i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja, u nesvjesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar u Podgorici na “oživljavanje”, kako su mu kasnije saopštili.

“Koristeći pomoć Ombudsmana, podnosilac je pribavio medicinski izvještaj od navedenog datuma, koji se podudara sa satom i datumom, kada je sačinjena odnosno poslata objavljena fotografija. U ljekarskom izvještaju je sramno konstatovano da je lice Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda, uprkos tome što je osim davljenja, i gušenja, bio i brutalno prebijen”, objašnjava Pavličić.

Na navedeni način policijski službenici su Mrvaljevića prinudili da potpise određene akte suprotno njegovoj volji, i unijeli netačne podatke.

“Dok određene radnje pod torturom nije izvršio, nakon čega je uslijedilo dalje mučenje, davljenje i reanimacija u Urgentnom centru. Takvi akti policijskih službenika doveli su do montiranja krivičnog postupka, odnosno doveli do toga da Mrvaljević skoro godinu od brutalnog mučenja i zlostavljanja u novembru 2021. godine bude lišen slobode pod insinuiranim optužbama da je član kriminalne grupe pokojnog Jovana Vukotića, lica sa kojima nikada nije imao kontakta, ni ličnog ni posrednog”, tvrdi Pavličić.

Događaj je, navodi ona, prijavljen sektoru Unutrašnje kontrole Uprave policije u januaru 2021. godine, a fotografija iz Urgentnog bloka Klinickog centra u Podgorici upravo potvrđuje navode o nečovječnom postupanju.

“Ističem da Mrvaljevića nikada nijesu obavijestili o ishodu preduzetih radnji, zbog čega je zatražio pomoć Ombudsmana, kojem se ovim putem zahvaljuje. Kod navedenog, Jovan Mrvaljević će preduzeti sva zakonom dozvoljena sredstva i mehanizme da se dođe do materijalne istine, štititi svoja prava i interese, istrajati u tome da se sva lica koja su na bilo koji način učestvovala u ovom gnusnom događaju identifikuju i procesuiraju, te obavijestiti sve relevantne institucije u zemlji i inostranstvu”, rekla je advokatica Pavličić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kosovo: Postignut dogovor da se povuku specijalne jedinice

On je rekao da im je „komandant KFOR rekao da če četvorica privedenih građana biti puštena, ali...

Telekom Montenegro Business Run: Još dva dana za prijave...

Trku na 5.000 metara četvrti put zaredom organizuju Multisport akademija MAYER i Business support centar, dok je...

Papović: Paradoksi i realnost crnogorske politike

“Izborom Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore okončan je politički proces započet 30. avgusta 2020. godine. U...

Ombudsman: Osude necivilizacijskog i nesportskog ponašanja

"Smatramo da se u ovim i sličnim situacijama moraju aktivirati, odnosno primijeniti dosljedno odredbe Zakona o sprječavanju...

Policija: Preduzimamo aktivnosti na identifikaciji osoba koje su sinoć...

Službenici Uprave policije preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u saradnji sa postupajućim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare