test

POLICIJA OBEZBJEĐUJE 22 LIČNOSTI: Kovač odbio zaštitu, Bečiću i bivšim ministrima ukinuta, u toku procedura oko Zdravka Krivokapića

A. Tahirović

28/06/2022

09:17

Službenici policije, osim ličnosti koje se obezbjeđuju na osnovu člana 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, trenutno štite još devet osoba, od čega četiri koje na to imaju pravo po prestanku funkcije, a njih pet na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema informacijama portala Standard, Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore ponovo je vršila procjene stepena ugroženosti licima kojima je prethodno dodijeljena policijska zaštita, nakon čega su zbog negativnih procjena, odnosno nepostojanja ugroženosti bezbjednosti, mnoge od njih ukinute.

Uprava policije postupa po novim procjenama koje dobija od Agencije za nacionalnu bezbjednost, a koja pri isteku roka prethodno donesenih odluka o obezbjeđivanju ličnosti, vrši nove provjere, nakon čega donosi nove odluke.

Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije članom 3 propisuje da su Ličnosti čija se bezbjednost štiti:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, predsjednik Vlade Dritan Abazović, potpredsjednici Vlade Ervin Ibrahimović, Raško Konjević i Jovana Marović, ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković, direktor ANB-a Savo Kentera i šef UP Zoran Brđanin.

Takođe, prema ovom članu policija štiti i članove uže porodice predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Skupštine Crne Gore.

Kako Standard saznaje, ministar pravde Marko Kovač, iako je po zakonu imao pravo kao štićena ličnost, odbio je dvadesetčetvoročasovnu policijsku zaštitu, te potpisao dokument kojim potvrđuje da to ne želi.

Policijsko obezbjeđenje zbog prestanka funkcije ukinuto je bivšem predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, bivšem ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, bivšem ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću.

Kako saznajemo, u toku je procedura kojom se utvrđuje da li će zaštita ove vrste biti ukinuta i bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

Policijsko obezbjeđenje ukinuto je i bivšim ministarkama Jeleni Borovinić Bojović, Oliveri Injac i Vesni Bratić.

Zaštitu po prestanku funkcije, kako to propisuje član 6 Odluke, a na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, nastavio je da koristi bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Obezbjeđenje je kao državni sekretar u MUP-u, u prethodnom periodu, uživao Rade Milošević, međutim, kako saznajemo, trenutno kao direktor Uprave prihoda i carina ima zaštitu u drugačijoj formi.

Takođe, prema informacijama našeg portala, policija ne štiti bivšu v.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milenu Petričeviću. Ona, kako nam je to saopšteno, nije imala obezbjeđenje u punom sastavu, već su rađene provjere i bila je pod nadzorom, nakon velike akcije zaplijene kokaina.

Policijsko obezbjeđenje dodijeljeno je i poslanici SDP-a Draginji Vuksanović Stanković, a nakon informacije ANB-a da su ekstremne grupe pripremale fizički napad na nju.

Takođe, službenici UP štite i dvije novinarke čija bezbjednost je ugrožena.

Kako Standard saznaje, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde i član Tužilačkog savjeta Andrej Milović nedavno je tražio procjenu bezbjednosti, sumnjajući da mu je bezbjednost ugrožena, ali je procjena bila negativna i policijska zaštita mu nije dodijeljena.

Iz Uprave policije Standardu je saopšteno da službenici Sektora policije posebne namjene, Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti, pored ličnosti iz člana 3 Odluke, štite još njih devet.

”Osim ličnosti koje se obezbjeđuju na osnovu člana 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije trenutno se, shodno članu 6 Odluke, obezbjeđuju četiri štićene ličnosti, a shodno članu 10 Odluke pet štićenih ličnosti.

O zaštiti bezbjednosti ličnosti iz članova 6 i 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, odlučuje Vlada Crne Gore, nakon sprovedenog postupka, u kojem se koristi i dokumentacija koja je shodno Zakonu o tajnosti podataka označena kao tajni podatak”, naveli su u odgovoru iz Uprave policije.

Iz Uprave policije nijesu mogli da navedu imena i funkcije ostalih ličnosti, niti podatke o licima kojima je u prethodne dvije godine dodijeljeno obezbjeđenje, pa ukinuto novim procjenama ANB-a.

Oni dodaju da zbog drugih aspekata bezbjednosti ne mogu dati više podatka u vezi ličnosti koje su shodno navedenim odredbama Vladine Odluke dobijale status štićene ličnosti.

Članom 6 ove Odluke, propisuje se zaštita po prestanku funkcije. Naime, kad ličnostima iz člana 3 ove odluke, prestane funkcija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost. Ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka roka, za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti. O produženju zaštite bezbjednosti odlučuje Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema ovom članu UP obezbjeđuje četiri ličnosti.

Član 10 Odluke propisuje da Vlada može, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti Policije. Obezbjeđenje drugih ličnosti, objekata i prostora, traje dok postoje razlozi iz stava 1 ovog člana.

Prema ovom članu UP trenutno obezbjeđuje pet osoba.

Obezbjeđivanje ličnosti i objekata koji su određeni u skladu sa ovom odlukom vrši se na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica i objekata i prostora koju sačinjava Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Tik-Tok

28 Jun. at 11:54

Sergej Sekulovic je dobio obezbjedjenje