test

Rupa u zidu i provalija u sektoru bezbjednosti

Standard

14/09/2023

07:00

Iako je Biro za operativnu koordinaciju juče, kako su saopštili, ukazao na obavezu hitnog intenziviranja svih aktivnosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija, slučaj ''tajni tunel'' pokazuje da ''intenziviranje'' tih aktivnosti dolazi prekasno i više služi kao neka vrsta – državnog pravdanja zbog propusta institucija.Skandalozno otkriće da su nepoznate osobe sedmicama – u području đe bi trebalo da bude najveći stepen obezbjeđenja i kontraobavještajne zaštite – marljivo kopale do depoa zgrade Višeg suda, ukazuje da je crnogorski bezbjednosni sistem potpuno nesposoban, moguće i ,,premrežen“ predstavnicima organizovanog kriminala.

Kriminolog, osnivač i rukovodilac studijskog programa Bezbjednost i kriminalistika na Pravnom fakultetu, profesor Velimir Rakočević ocjenjuje da je akcija u kojoj je, u zoni grada u kojoj se nalaze najznačajnije državne institucije, iskopan podzemni tunel do depoa Višeg suda, pokazala sve slabosti crnogorskog bezbjednosnog sistema.

KO JE SVE ZATAJIO U SLUŽBAMA?

– Ono što je zabrinjavajuće je da je zakazao kompletan obavještajno-bezbjednosni sektor i čitav sistem operativnog i obavještajnog rada. Da niko od svih tih oblika sektorskog, linijskog i objektnog rada nije imao informaciju što se radi i što se priprema – kazao je Rakočević u razgovoru za Pobjedu.

On je ukazao da ono što je otkriveno nije bio rezultat obavještajnog i kontraobavještajnog rada, već produkt slučajnosti, te da smo imali više sreće nego pameti.

– Za sada. Ako budemo čekali da se desi neki događaj, a ne budemo preduzimali ništa da ga osujetimo na vrijeme, da preventivno i proaktivno djelujemo, nijesam optimista da imamo perspektivu u ovoj oblasti – kazao je Rakočević.

Velimir Rakočević (Mara Babović/Pobjeda)

Činjenicu da tunel nijesu otkrili policijski službenici tokom devetočasovnog uviđaja, nakon što su u Višem sudu prijavili da je došlo do premetačine dokaza, već slučajno službenice tog suda, Rakočević komentariše da je očigledno da taj prvi uviđaj nije obavljen do kraja kako treba.

– Bez obzira na to što su se policijski službenici susreli sa do sada neviđenim načinom izvršenja, kada se radi uviđaj mora se do milimikrona sve fizički pregledati. U toj takozvanoj dinamičkoj fazi provjere, između ostalog, moraju se temeljno pregledati sve vertikalne i horizontalne površine, kao i svi predmeti. To je abeceda kriminalistike. Bojim se da patimo od površnosti. Da je taj prvi uviđaj urađen temeljno, u skladu sa načelima temeljitosti i metodičnosti, oni bi bez obzira na specifičnost i kompleksnost slučaja morali naći rupu u zidu – kategoričan je Rakočević.

KAD MINISTRI KONTAMINIRAJU 

Crnogorska javnost je juče, na osnovu video materijala i fotografija koje je objavila Vlada, imala priliku vidjeti njene funkcionere – premijera Dritana Abazovića i ministra pravde i unutrašnjih poslova Marka Kovača i Filipa Adžića kako su obilazili takozvano ,,primarno lice mjesta“.

Na snimcima se vide kadrovi kako ovi funkcioneri, sa svitom, bez odgovarajuće opreme borave u istoj prostoriji sa forenzičarima u skafanderima, kao i da ulaze u depo Višeg suda ispod policijske trake, što sve ukazuje da su u tim prostorijama boravili dok je uviđaj još uvijek bio toku.

Abazović je i ovu priliku iskoristio da u svom maniru insinuira da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u cijelu operaciju, jer se početak kopanja tunela navodno poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda, te najavio da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije.

PREPUCAVANJA 

Na ove insinuacije reagovali su zajedničkim saopštenjem iz Vrhovnog i Višeg suda i upozorili da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera uz konstataciju da je Abazović bez odobrenja sa saradnicima boravio u depou Višeg suda dok je uviđaj još uvijek bio u toku.

Uslijedilo je i reagovanje Vlade, u kojem tvrde da je premijer sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde, te da je uz sve mjere predostrožnosti, ,,ostvario neposredan uvid u činjenično stanje“.

KAD INSTITUCIJE ZAKAŽU 

U saopštenju Vlada se, međutim, nije osvrnula na saopštenu informaciju da je tokom boravka njenih zvaničnika uviđaj bio još uvijek u toku, a kakve je mjere predostrožnosti preduzeo Abazović, možda najbolje govori fotografija na kojoj se vidi kako ostavlja sopstvene otiske prstiju na polici za registratore, neposredno ispred rupe u zidu depoa Višeg suda.

Rakočević je komentarišući obilazak premijera i ministara depoa Višeg suda, ali i drugog kraja tunela, kazao kako smatra da je ovdje riječ o klasičnoj kontaminaciji dokaza.

– Abeceda kriminalistike i forenzike je da primarnom ili sekundarnom licu mjesta ne smije da pristupi niko osim onih koji vrše uviđaj i druge dokazne radnje. Sve te osobe koje borave na licu mjesta moraju imati posebnu opremu, poštovati posebne procedure, kako ne bi došlo do kontaminacije, posebno, latentnih tragova nevidljivih golim okom – ocjenjuje Rakočević.

On je izričit da je u pitanju eklatantan primjer nepoštovanja standarda evropskog udruženja forenzičkih institucija.

Takođe, kada se uporede fotografije Vlade otvora tunela unutar depoa Višeg suda, sa fotografijom koja je prethodnog dana cirkulisala u medijima, vidi se da su registratori uklonjeni i da se na polici vidi šut.

PORAZ ZA STRUKU 

– Ono što su pravila je da imamo tri faze uviđaja. Informaciono-orjentacionu, taktičku – u kojoj se preduzimaju sve radnje, ali tokom koje se ništa ne pomjera, i treću u kojoj se mogu pomjerati predmeti. Ono što je važno je da lice mjesta, pogotovo primarnog, ne smije da mijenja svoj izgled dok se sve radnje ne obave do kraja. Ne želim da prejudiciram, ali bi zaista bio poraz za struku ako bi se dozvolilo da se pomjeraju pojedini predmeti, a da uviđaj nije do kraja obavljen – zaključio je Rakočević.

Pobjeda je juče Upravi policije uputila pitanje da li je lice mjesta (tunel) forenzički u potpunosti obrađeno prije dolaska delegacije Vlade, u čijem sastavu su bili Abazović, Kovač i Adžić. Do zaključenja broja, nikakav odgovor nijesmo dobili.

ODT za „izviđaj“ Abazovića, Kovača i Adžića saznalo iz medija

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) će provjeriti ko je i po kojem osnovu dozvolio odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću i njegovim ministrima Filipu Adžiću i Marku Kovaču da izvrše „izviđaj“ tunela koji vodi do depoa u Višem sudu, u slučaju da je prekršeno neko pravilo procedure.

– Juče smo izuzeli materijalne dokaze i proslijedili na vještačenje. Policija obezbjeđuje lice mjesta. Niti nas je ko pitao za dozvolu da posjeti – niti smo znali dok to nijesmo vidjeli u medijima – rekao je Pobjedi rukovodilac ODT-a Duško Milanović.

Odgovarajući na pitanje Pobjede cijeni li ODT da lica koja neovlašćeno pristupaju mjestu forenzike mogu da kontaminiraju mjesto istrage, utiču na njen tok ili potencijalno prikriju postojeće tragove, Milanović je istakao da im je fokus trenutno na tome da se pronađu odgovorni za iskopavanje tunela.

– Onda ćemo gledati da li je bilo čijih propusta ili nije – zaključio je Milanović. 

Samardžić: Ostavke se očekuju od premijera, ministara unutrašnjih poslova i pravde, direktora ANB i UP i predsjednika Višeg suda

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral u penziji Dragan Samardžić ocijenio je da zbog totalnog raspada bezbjednosnog sistema i neviđene blamaže, ostavke moraju podnijeti premijer Dritan Abazović, kao kreator sistema, ministri unutrašnjih poslova i pravde Filip Adžić i Marko Kovač, direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije Boris Milić i Nikola Terzić, kao i predsjednik Višeg suda Boris Savić.

– Mafija je duže od mjesec kopala tunel u najosjetljivijoj bezbjednosnoj zoni države! Svi prstenovi obezbjeđenja su zakazali, od obavještajnog i kontraobavještajnog, pa do neposrednog-fizičkog – poručio je Samardžić na platformi X.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (1)

neko

14 Sep. at 15:15

Nije mi jasno, koji to birački i politički mozak, može da ukaže bilo kakvo povjerenje ovom šarlatanu.
Nije demokratija za nas.
Pametni snose posledice volje glupih i neobrazovanih.
To nema nikakvog smisla.