test

Šoškić i Novović kriju ključne dokaze da je Katnić ,,ratovao“ sa kavčanima Radoja Zvicera

Standard

28/05/2024

07:00

Nekadašnji načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić otkrio je tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, u sklopu istrage protiv Zorana Lazovića i Milivoja Katnića, da je bivši glavni specijalni tužilac Katnić ''vodio otvoreni rat'' protiv kavačke kriminalne organizacije na čijem je čelu Radoje Zvicer, a da se sukob posebno intenzivirao nakon operativnog saznanja da ''kavčani'' planiraju Radonjićevu likvidaciju – proizilazi iz izjava u zapisniku u koji je Pobjeda imala uvid.Bivši šef SPO Radonjić saslušan je 30. aprila pred specijalnim tužiocima Milošem Šoškićem i Zoranom Vučinićem, dok su kao branioci bili prisutni advokati Zoran Piperović, Stefan Jovanović te Dragutin Durutović, koji je određen za Katnićevog branioca po službenoj dužnosti, iako je bio politički aktivan član Demokratskog fronta u Baru.

Kako piše u zapisniku o saslušanju svjedoka, u predmetu ,,protiv okrivljenog Zorana Lazovića i okrivljenog Milivoja Katnića“ zbog krivičnog djela u tri krivična djela – stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401 stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore…

,,RASPADANJE“ OPTUŽBI

Riječ je o petnaestom danu nakon lišavanja slobode Katnića i Lazovića i istrage specijalnog državnog tužioca Šoškića na osnovu prvobitne naredbe o sprovođenju istrage.

Detalji iz zapisnika otkrivaju zbog čega je Specijalno državno tužilaštvo odjednom prestalo da izviđa ključna krivična djela članstva u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebe položaja, ali i zašto je tužilac Šoškić, nakon proširenja naredbe o istrazi, fokus pažnje odjednom usmjerio – na ispitivanje najamnih radnika na imanju Milivoja Katnića u Grbama ili ispitivanje količine proizvedene šljivovice ili prodatih jagnjadi gazdinstva Zorana Lazovića u Bijelom Polju…

Pokazuje se da je tužilac Šoškić bio primoran da mijenja plan, jer se brzo pokazalo da su potpuno neutemeljene osnovne teze kojim je Katnića želio da tereti za krivična djela članstva u kriminalnoj organizaciji.

Svjedočenje Dragana Radonjića je razbilo temelje optužbi da je Milivoje Katnić bio član kriminalne organizacije čiji je navodni cilj bio da se pomaže kriminalna organizacija Radoja Zvicera, kako je to, suprotno Krivičnom zakoniku Crne Gore, formulisao tužilac Šoškić u prvobitnoj naredbi za sprovođenje istrage. Naprotiv: pokazuje se da je Katnić vodio ,,rat do istrebljenja“ protiv ,,kavčana“ Radoja Zvicera!

DRAGAN RADONJIĆ NA METI ,,KAVČANA“

Osim što je potvrdio da je svaku radnju kao šef SPO preduzimao prema pripadnicima kavačkog klana isključivo na osnovu Katnićevih zahtjeva i naloga, Dragan Radonjić je otkrio da ga je lično Katnić informisao kako su ,,kavčani“ Radoja Zvicera donijeli odluku da ga likvidiraju!

– Informisali ste me o planovima za moju likvidaciju. Rekli ste mi da je to zbog predmeta koje sam u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom vodio protiv pripadnika ,,kavačkog klana“ još od 2016. godine, kada smo prvi put upali u njihove kuće i procesuirali 16 lica. Od tada sam ja njihova meta – kazao je Radonjić odgovarajući tokom saslušanja na Katnićevo pitanje.

Potom je i sam Katnić, kako piše u zapisniku, otkrio da je informaciju o planiranju Radonjićeve likvidacije dobio od Petra Lazovića, prikrivenog agenta u kavačkom klanu.

Tu priču je potvrdio i Dragan Radonjić.

– Katnić mi je rekao da je tu informaciju o planiranju moje likvidacije dobio od Petra Lazovića i rekao mi je da podignem nivo bezbjednosti – kazao je Radonjić.

Potom je otkrio da je lično Milivoje Katnić preko ,,jednog špijunčića u kavačkom klanu“ poslao jasnu poruku Radoju Zviceru.

– Poslali ste poruku da ćete me osvetiti, ako mi bude dlaka s glave falila! Katnić se zarekao da će ih sve pobiti i da ćete im srušiti sve kao onima što je nekad srušeno u Šilerovoj (kuća Zemunskog klana srušena je nakon ubistva Zorana Đinđića, marta 2003. godine – p.a.) i da se ne nadaju da do toga neće doći, zato što nemate podršku nove vlasti – svjedočio je Radonjić, ponovo odgovarajući na pitanje Katnića.

Ispostavilo se da su članovi Zvicerove kriminalne grupe odluku o pripremanju likvidacije Dragana Radonjića donijeli nakon više akcija koje je Specijalno odjeljenje sprovodilo, po nalogu Katnića, protiv ove organizovane kriminalne ekipe, naročito krajem 2015. i tokom 2016. godine.

ULOGA I ĆUTANJE ANB-A

Osim što je svjedočenje Dragana Radonjića definitivno pokazalo apsurdnost dijela optužbi Specijalnog državnog tužilaštva protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca, iskaz bivšeg načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja je otkrio i mračnu ulogu Agencije za nacionalnu bezbjednost u procesu eliminacije Katnića sa čela SDT-a, ali i uklanjanja nezgodnih svjedoka potput Radonjića.

Iako su čelnici ANB-a krajem 2021. i početkom 2022. godine bili obaviješteni o opasnosti da kavački klan pokuša likvidaciju načelnika SPO Radonjića – ništa nije preduzeto da se visokopozicionirani policijski funkcioner zaštiti.

Prema tvrdnjama Radonjića, niko iz crnogorskih bezbjednosnih službi ga tim povodom nije kontaktirao i da se tadašnji čelnik ANB-a Dejan Vukšić nije ,,mnogo potresao“ zbog operativne informacije o pripremi likvidacije visokopozicioniranog policijskog funkcionera.

– Vezano za ovo, do danas me niko nije pitao bilo šta o mojoj ugroženosti i ugroženosti moje porodice. Nije me pitala ni Agencija za nacionalnu bezbjednost, ni policija! Naprotiv, već nakon te informacije 28. aprila 2022. godine sam odbačen i poslat kući da se sam pazim – svjedočio je Radonjić o krajnje problematičnom postupanju vrha nove crnogorske vlasti, ali i čelnika crnogorskog bezbjednosnog sektora.

ULOGA I ĆUTANJE SDT-A

Detalje sa saslušanja Dragana Radonjića, koje je Pobjeda objavila danas, čelnici Specijalnog državnog tužilaštva kriju od javnosti punih 28 dana. Čak je nedostupna i informacija da je nekadašnji šef SPO uopšte saslušavan, kamoli da se objavi i trag Radonjićeve priče.

Sada je jasno i zašto – priča bivšeg načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja razara poziciju specijalnog tužioca Miloša Šoškića i njegovog nadređenog Vladimira Novovića, ali i ukazuje na moguću zloupotrebu tužilačkih ovlašćenja i moći.

Pobjeda je već ranije pisala kako je Specijalno tužilaštvo ,,redigovalo“ Skaj prepiske pripadnika kavačkog klana i uklanjalo detalje koji pokazuju da su ,,kavčani“ Zvicera i Slobodana Kašćelana bili ogorčeni Katnićevim postupanjem i da su ga doživljavali kao arhi-neprijatelja.

To su i saopštavali u kriptovanoj komunikaciji. ,,Katnić je htio da nas iščupa iz korijena“; „Ovo što smo mi preživjeli od Katnića, ne znam bi li ko drugi“; „Katnić je nas preko Radonje progonio“ – ovo je samo dio presretnutih poruka koje ubjedljivo dokazuju da Zvicer i Kašćelan svakako nijesu doživljavali Katnića kao potencijalnog njihovog člana.

Te važne detalje Specijalno državno tužilaštvo je ignorisalo, a specijalni državni tužilac Miloš Šoškić je nastavio sa pokušajima dokazivanja kako je Katnić, kojem su ,,kavčani“ direktno prijetili i koji je uzvratio prijetnjama ,,kavčanim“a, ipak bio član kriminalne grupe koja je ponizno radila za Zvicera?!

Da li će Vladimir Novović ili neko drugi iz vrha Specijalnog državnog tužilaštva konačno kontrolisati postupke specijalnog tužioca Miloša Šoškića ili je ćutanje iz vrha te tužilačke institucije znak odobravanja svih poteza u postupku protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca?

Milivoje Katnić od juče je prestao da štrajkuje žeđu, što je signal da će nastaviti borbu protiv, kako sam kaže, ,,sramnog političkog progona“. To nije dobra vijest za one koji su se nadali da će Katnić svoj protest – ali i svoj život – okončati u tami pritvorske jedinice u Spužu. Očito je da će se bitka za istinu nastaviti.

Milivoje Katnić je preko ,,jednog špijunčića u kavačkom klanu“ poslao poruku Radoju Zviceru i zarekao se ,,da će osvetiti Radonjića ako mu bude falila dlaka s glave i da će ih sve pobiti!“ Ubrzo nakon svjedočenja, tužilac Miloš Šoškić je upoznao prvog čovjeka SDT-a Vladimira Novovića da mora

mijenjati plan, pa je istraga usmjerena na – ispitivanje troškova sadnica i najamnih radnika na Katnićevom imanju u Grbama?!

Katnić prekinuo štrajk žeđu

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je prekinuo štrajk žeđu – potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

– Ovaj sud je od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija obaviješten da je M. K. 27. maja prekinuo štrajk žeđu, dok još uvijek štrajkuje glađu – navodi se u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Katnić je započeo štrajk glađu dan nakon hapšenja 15. aprila ujutro, a od 6. maja je štrajkovao i žeđu. On je juče popio vitaminski sok a, kako su nam saopštili naši izvori, za 40 dana je smršao nekih 24-25 kilograma.

Njegov branilac, advokat Marjan Marković kazao je za Pobjedu da je juče posjetio Katnića i da mu je saopštio da je prekinuo štrajk žeđu.

– On loše izgleda. I, po meni, njegovo zdravstveno stanje je zabrinjavajuće. Koliko će i da li će ga oporaviti uzimanje tečnosti, zaista ne znam – kazao je advokat Marković.

Apelacioni sud odbio žalbe, Katnić i Lazović ostaju u pritvoru

Apelacioni sud odbio je kao neosnovane žalbe okrivljenog Milivoja Katnića, njegovog branioca, kao i branilaca okrivljenog Zorana Lazovića, podnijete protiv rješenja Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora od 13. maja.

– Rješenjem Višeg suda produžen je pritvor za još dva mjeseca okrivljenom Lazoviću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 u vezi st. 6 Krivičnog zakonika i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljenom Milivoju Katniću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i st. 6 Krivičnog zakonika i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st.1 Krivičnog zakonika – navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Piperović: Pavićević rekao da mu je šef beogradske policije najavio dolazak Belivuka i Miljkovića

Advokat Zoran Piperović kazao je da je nakon saslušanja bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Milovana Pavićevića saopštio tužiocu Milošu Šoškiću da bi odmah trebalo ukinuti pritvor njegovom branjeniku Zoranu Lazoviću.

– Pavićević je rekao da ga je dan prije nego što su došli Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru zvao direktor beogradske policije Milić (Veselin) i najavio mu njihov dolazak. On je to odmah podijelio sa menadžmentom i oni su praćeni otkad su sletjeli do trenutka kada su pošli – saopštio je Piperović detalje sa saslušanja Pavićevića u svojstvu svjedoka.

Pavićević je, prema riječima Piperovića, rekao i da su imali operativne informacije da će za vrijeme njihovog boravka u Podgorici biti pokušana tri krivična djela i pokušana su.

– Nađeno je oružje, štek stanovi, vozilo i sve što je trebalo – naveo je Piperović. On je dodao i da je Pavićević izjavio da su na njegov i Lazovićev prijedlog nagrađeni policajci koji su bili u timu za praćenje Belivuka i Miljkovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dragan Radonjić, UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)