test

Zbog prijetnji Jevtu Erakoviću uhapšen Željko Lečić, tereti se za ugrožavanje sigurnosti

Standard

23/04/2023

19:11

Po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici zbog sumnje da je napao i uputio prijetnje smrću poslaniku i potpredsjednik DPS-a Jevtu Erakoviću uhapšen je Željko Lečić (57) kojem se na teret stavlja ugrožavanje sigurnosti.

Eraković je danas objavio da je napadnut verbalno kao i da mu je poručeno da ”zato što je Crnogorac i u DPS da će umrijeti”. Na Tviteru je dodao da je prijavio slučaj.

“Napadnut sam danas verbalno, potom je nasilnik pokušao i fizički. Zato što sam Crnogorac i jer sam u DPS, poručeno mi je da ću umrijeti. Slučaj je prijavljen. Po mojoj prijavi za prijetnju smrću iz decembra 2022. nadležni nijesu prstom mrdnuli. Neka nova Crna Gora, nećemo se navikavati”, poručio je Eraković na Tviteru.

Kako su saopštili iz policije odmah nakon prijave događaja policijski službenici izašli su na lice mjesta, obavili razgovor sa oštećenim licem i sa događajem upoznali tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio izuzimanje video zapisa sa video nadzora pomenute benziske stanice, prikupljanje obavještenja od svjedoka događaja, te da se, nakon identifikacije izvršioca i od njega prikupe obavještenja.

“Policija je intenzivnim radom identifikovala Ž.L. (57), te je po nalogu tužioca on lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, sapšteno je iz policije.

Nakon napada na Erakovića, na Tviteru se oglasio i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, doskora gradonačelnik Podgorice. Očekuje, kako je istakao, efikasnu reakciju nadležnih organa.

– Nažalost, u atmosferi koju godinama kreira jedan broj političkih aktera i medijskih kuća s ciljem kriminalizacije DPS-a i relativizacije građanskih/političkih prava svih koji pripadaju našoj partiji, ovakve stvari nijesu iznenađenje – naveo je Vuković na Tviteru.

Povodom napada, oglasio se i član predsjedništva i poslanik DPS-a Predrag Bošković.

– Direktnu odgovornost za ovakvo stanje u Crnoj Gori  ovakve postupke prema onima koji ga kritikuju,  snosi odlazeći premijer koje je uradio sve u prethodnom periodu da devalvira građanske vrijednosti koje smo zajedno baštinili i oko kojih smo se okupljali i ponosili. Nećete nas ućutat – istakao je Bošković.

Portparol i poslanik DPS-a Andrija Nikolić takođe se oglasio nakon napada na partijskog kolegu.

– Trend radikalizacije društva i uporna političko-medijska kampanja demonizacije DPS-a, stvorili su ambijent u kojem su verbalni i fizički napadi na neistomišljenike redovna pojava.  Zahtijevamo hitan i efikasan odgovor države na nasilje – napisao je Nikolić na Tviteru.

Član predsjedništva DPS i poslanik Nikola Rakočević istakao je da je humanista, čovjek koji je kao ljekar sačuvao i učinio boljim mnoge živote u CG, napadnut na brutalan način u sred dana.

– Mediji i politički oponenti koji kriminalizuju DPS i borbu za gradjansku i evropsku državu etiketiraju nacionalizmom – imaju isključivu  odgovornost – poručio je Rakočević u Tviter objavi.

Doktor Nermin Abdić, član predsjedništva DPS-a, oglasio se i izrazio podršku, kako je istakao, dragom kolegi i prijatelju Erakoviću – uz poruku “Svi smo mi Jevto Eraković”.

Generalni sekretar partije Aleksandar Bogdanović istakao je da prijetnje smrću zbog nacionalne i političke pripadnosti logičan su nastavak svega što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori.

– Nije prvi put da našem prijatelju i kolegi prijete – ali prošlog puta nadležni nijesu otkrili počinioca – napisao je Bogdanović na Tviteru.

Leon Đokaj, član predsjedništva partije, osudio je napad na Erakovića.

– Takođe, osuđujem ćutanje nadležnih povodom ranijih prijetnji… Prijetnje i nasilje prema ljudima koji se zalažu za građansku i evropsku Crnu Goru neće nas pokolebati u našoj borbi – napisao je on na Tviteru.

GP Nova ljevica je takođe najoštrije osudila verbalni i fizički napad na Jevta Erakovića i zahtijeva od nadležnih da u najhitnijem roku pronađu i procesuiraju počinioca ili počinioce, saopštio je predsjednik te partije, Saša Mijović.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

cikotickadjeku,

24 Apr. at 05:05

nista bez 10 godina u Spuz i to da svki dan, svaki radi najmanje 10 sati za dobrobit Crnogorskog naroda, sadi, kopa, bere, cisti cijepa, itd, itd pa posle nekoliko takvih kazni nece niko nikog dirati, zivjecemo mirno jer ce neki brzo napustiti nasi lijepu CG i otici dje ce moci lajati i mrznju sijati