test

Čuš, braća?!

Standard

22/06/2024

08:46

Piše: Milorad PustahijaRado bih se sprdao sa Kovaćevićevom ogavnom izjavom o bratstvu i utvrdio da je on samo na srpski jezik preveo čuveni moto šahovske organizacije FIDE ,,Gens una summus” , što znači svi smo jedan rod ili narod. Naravno, kada prevodi zvekan polupismen i na svom jeziku, to ispadne onako kako je ispalo.

Mada, i kad prevode srpske političke vedete izađe na isto samo umivenije, svi smo Srbi i „svi, svi, svi“ Srbi u jednoj državi u svesrpskom svetu. I to naravno, pod njihovom vlašću i po njihovim pravilima. Istorija im ga daje, i Bog im ga daje, kako tvrde proroci lažne prošlosti Ljušic, Raković and company, koje oni nazivaju istoričarima, baš kao što teologe njihove crkve zovu – sveti oci.

Naravno, nema to veze sa ozbiljnom istorijom i hrišćanstvom i upitno je na kojega se Boga pritom misli. Najveći je problem u tome što tako misli i to žarko priželjkuje bar devedeset posto srpske populacije. Nama, koji ne pristanemo, slijedi nevjerovatno surova stvarnost. Da ne citiram sad nikšićkog zvekana, ili Vučića, onu izjavu ,,o sto Muslimana za jednoga Srbina“, iz devedesetih prošloga vijeka. Ili naredbe Srpskoj vojsci o brutalnoj odmazdi prema Crnogorcima koji ne pristadoše na prisajedinjenje poslije Prvog svjetskog rata, koje sa velikim žarom i horor maštovitošću izvršiše trupe. Za ostvarenje ove svesrpske ideje neophodne su surova politika, ideologija i propaganda, militarna i policijska sila, kao i sila pomahnitale zavedene rulje i totalno bezakonje. Tu naša odbrana mora biti žestoka, svaka vrsta demokratskog mudrovanja postaje samo naivni igrokaz. Naročito ako se svi vrtimo oko svojih stranačkih i interesnih osa i umišljaja o ličnoj veličini i patetike o junaštvu.

Moramo igrati ekipno, pametno sa strategijom i muški. Naravno niko ovo ne želi, pa mi pada na um da zamolim gospodu Srbe, kao negenocidni narod koji je i sam stradavao, da ozbiljnije razmisle koga glasaju i čije propovijedi slušaju, od koga oproste grehova primaju, i kojim se svecima klanjaju. Jer, ako vam Šiljak i Maca mogu biti sveci onda kod vas pojam grijeha i ne postoji.

Možda pomislite da mi je ova molba uzaludna i da se trebamo osloniti na pomoć zemalja Quinte? Mislim da one s obzirom na kolonijalnu istoriju tokom koje su napravile dosta genocida, kulturocida i ekocida – nemaju neku posebnu senzitivnost za ove stvari oko malih zemalja. Uostalom, osvrnite se samo na Palestinu. 

Zaboravio sam pomenuti da moramo biti mudri i oprezni. Kovačević je samo strateški isturena budala čiji je zadatak da lupeta ne bi li zaokupio našu pažnju, kako ne bismo primijetili mnogo značajnije stvari koje se događaju. Na primjer u toku je pokušaj izbacivanja Dukljanske akademije nauka iz prostorija koje joj je dodijelila Vlada Crne Gore još 2010. godine. 

Osim toga, daleko opasnije stvari sprema Rajo Dalaj Lamina, pravi lider osvježivačke većine, bez obzira što se ne zna ko je u čijoj u toj većini i ko je za koga a ko protiv koga, ali su nesumnjivo svi protiv naše domovine i njene nezavisnosti i nas crnogorskih i manjinskih „terorista i fašista“. Pipun izjavi da su i crkvena lica sarađivala sa kriminalcima u krijumčarenju droge i cigara, i – nikome ništa. Nit ko saslušan, nit ko uhapšen, nit je ko upadao zbog pretresa „svetinja“ kao što upadaju po cijeloj Bemaksovoj i Katnićevoj imovini, a da nemaju ni jednog dokaza niti postoji optužnica. Kažu da je za njih dovoljna i – osnovana sumnja.

Interesantno, nakon što smo na Cetinju vidjeli da bezbjednosno interesantna lica, divnih i vjerom zanesenih faca, naoružanih do zuba brane Manastir od nas građana, i kad se sjetimo da je dosta takvih bilo u prvim litijaškim redovima, pa čak i krstonosaca, pojavi se sumnja da se ova bratija bavi i nekim drugim vrstama djelatnosti, vezanim, pogađate, za cigarete i pušenje o državnom trošku.

Pa onda, kad se još prisjetimo da po Temeljnom ugovoru policija ne smije hapsiti niti ispitivati sveštena lica i vršiti pretres crkvene imovine a da prethodno ne obavijesti crkvu i ona to razmotri i odobri – ovo stvari diže na osnovanu sumnju, da osnovanija ne može biti. A, Novovicu, a Šoškiću? Kad će fantomke i lisice?

A što se tiče budaline ponude za bratske odnose moj odgovor je: Odjebi batke! S tobom i sličnima ne želimo nikakve, a ne bratske veze. Jer „u isti kota da nas svariš čorbe nam se ne bi pomiješale“. Samo građanski odnos u okviru zakona ove države, sa istim pravima i istom odgovornošću. Nijesi tip za strožiji tretman, a i ne bih da ometamo Noleta i Šoleta u istrazi gorepomenutih mantijaških nestašluka.

Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala Standard.

Izvor (naslovna fotografija):

Milorad Pustahija; Stevo Vasiljević/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)