test

Monografija “Žene Crne Gore” i izložba ilustracija večeras u Podgorici

Standard

05/04/2022

16:46

Monografijom je predstavljeno više od 60 žena koje su svojim talentom i radom emancipovale sredine u kojima su živjele i gradile crnogorsko društvo, a ipak kroz istoriju ostale većinom nevidljive.

Predstavljanje monografije “Žene Crne Gore” i otvaranje izložbe ilustracija, biće upriličeni večeras u 19 sati u Galeriji hotela CUE, u organizaciji Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” i hotela CUE Podgorica.

O nastanku ideje i značaju realizacije projekta, kontekstu knjige, procesu rada na istraživanju građe i ilustracijama koje su na poseban način dale doprinos knjizi, govoriće: Tijana Todorović (autorka projekta, urednica, priređivačica i ilustratorka), Olivera Todorović (autorka projekta, urednica i priređivačica), Jadranka Selhanović (recenzentkinja knjige), Svetlana Lola Miličković (urednica i ilustratorka) i Mirjana Delić (PR & Marketing menadžerka CUE Podgorica).

Monografijom je predstavljeno više od 60 žena koje su svojim talentom i radom emancipovale sredine u kojima su živjele i gradile crnogorsko društvo, a ipak kroz istoriju ostale većinom nevidljive. Grupa renomiranih autorki ovom Monografijom donosi činjenice o njihovom životu i radu, a na osnovu raspoložive istorijske građe. Akcenat publikacije stavljen je na originalne portrete – ilustracije žena, kojima su neke prvi put dobile vidljiv lik, na osnovu dostupnih zapisa o njima. Tim povodom i organizacija postavke 20 ilustracija iz knjige, koja će trajati do 20. aprila u Galeriji CUE na I. spratu. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)