test

Priča o otmici u Štrpcima u selekciji Kanskog festivala

Standard

25/04/2024

11:49

Uspjeh filma čiji su producenti 2022. godine bezuspješno tražili podršku Filmskog centra Crne Gore.

Kratkometražni igrani film reditelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka („Antitalent“) „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ imaće svjetsku premijeru u sklopu službenog takmičarskog programa kratkih filmova 77. Filmskog festivala u Kanu.

Zanimljivo je da je producentska ekipa ovog projekta 2022. godine zatražila podršku od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija. Odbijeni su, a odluku je donijela komisija u kojoj su bili producent Miloš Avramović, reditelj Dragutin Đurović i glumac Momčilo Otašević. Te godine komisija je 200.000 eura podijelila projektima Pavla Vučkovića, Dejana Zečevića, Miloša Jaćimovića, Bojana Vuletića i Irene Škorić. Tako je propuštena šansa da se Crna Gora nađe među koproducentima ove filmske priče koja nas se i te kako tiče, jer je zasnovana na otmici putnika iz voza u Štrpcima, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu, opljačkani i ubijeni. Od dvadeset stradalih, osam putnika je bilo iz Crne Gore.

Producent Danijel Pek kazao je za portal journal.hr da je ekipa pet godina radila na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvore u film.

“U saradnji s Nebojšom, koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Kanu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju”, rekao je Pek.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je reditelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni

i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no se niko nije usudio da im se suprotstavi, osim jednog čovjeka: penzionisanog oficira Toma Buzova koji je putovao u posjetu sinu.

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ realizovan je pod okriljem kuće ,,Antitalent“, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentkinje su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Izvor: POBJEDA
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)