test

Ambasador Kine Kun: Kontinuirano prijateljstvo i dobronamjerna saradnja sa Crnom Gorom

Standard

18/07/2023

11:11

Autorski teskt ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kuna objavljen je u People's Daily-u, najvećem kineskom novinskom listu.

Tekst naslovljen sa “Kontinuirano prijateljstvo i dobronamjerna saradnja” prenosimo u cjelosti:

“Ove godine 13. jula obilježeno je tačno godinu dana od svečanog puštanja u saobraćaj prvog autoputa u istoriji Crne Gore. U ovih godinu dana, prioritetnom dionicom autoputa do sada prošlo je više od 2 miliona vozila, a Crna Gora ima svega 620.000 stanovnika. Ova dionica posjeduje tri važne karakteristike – visoku bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visok standard kvaliteta. Odigrala je ogromnu ulogu u poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju, jačanju povezanosti i stimulisanju ekonomskog razvoja, zbog čega je opravdano stekla status puta bezbjednosti, puta povezivanja, puta razvoja i puta prosperiteta, ali takođe i puta prijateljstva koji svjedoči o tradicionalnim prijateljskim odnosima Kine i Crne Gore.

Ove godine u maju, predsjednik Si Đinping uputio je čestitku gospodinu Jakovu Milatoviću povodom njegovog stupanja na funkciju predsjednika Crne Gore, gdje je istakao da treba da nastavimo duboko tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje, jačamo razmjenu iskustava u državnoj upravi i zajednički vodimo kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa u korist dva naroda. Predsjednik Milatović je u potpunosti afirmisao značajnu poziciju Kine na međunarodnoj sceni, poručivši da se Crna Gora uključila u zajedničku izgradnju inicijative „Pojas i put“ i da će nastaviti da igra aktivnu ulogu i u mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i u budućnosti.

Premda su Kina i Crna Gora geografski veoma udaljene i imaju različite društvene sisteme, tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje zaista je duboko i ima veoma čvrstu osnovu u narodu. Kina je oduvijek razvijala prijateljske odnose i saradnju sa Crnom Gorom na osnovu međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemiješanja u unutrašnju politiku, kao i na principima jednakosti, uzajamne koristi i mirnog suživota. Crna Gora se oduvijek pridržavala principa „jedne Kine“ i pružala snažnu podršku u svim pitanjima od glavnog interesa za Kinu. Od kada sam započeo svoj mandat kao kineski ambasador u Crnoj Gori, trudio sam se na svim prilikama da ispričam „tri priče“.

Prva je priča o kinesko-crnogorskom prijateljstvu. Prijateljstvo između Kine i Crne Gore duboko je ukorijenjeno u srcima ljudi. Kultni jugoslovenski film “Most” i njegova muzička tema “Bella Ciao” veoma su poznati širom Kine. Poslednjih godina, “groznica za učenjem kineskog jezika i kulture” polako se širi među građanima Crne Gore, posebno među mladima. Prošle godine je takmičarka iz Crne Gore, Ksenija Perović, pobijedila na 15. Svjetskom takmičenju iz kineskog jezika „Kineski most“ za učenike srednjih škola. Kako se prijateljski odnos dvije zemlje bude dalje produbljivao, biće sve više i više priča o prijateljstvu Kine i Crne Gore.

Druga je priča o modernizaciji u kineskom stilu. Modernizacija u kineskom stilu je socijalistička modernizacija koju vodi Komunistička partija Kine, koja ne samo da ima zajedničke karakteristike modernizacije svih zemalja, već ima i kineske karakteristike zasnovane prema sopstvenim nacionalnim uslovima. Od osnivanja NR Kine, Kina je od jedne siromašne zemlje prerasla u drugu po veličini ekonomiju na svijetu. Kina je godinama zaredom zadržala status najvećeg svjetskog proizvođača, najvećeg trgovca robom i najvećeg doprinosioca globalnom ekonomskom rastu. Modernizacija u kineskom stilu donijeće ogromne razvojne mogućnosti zemljama širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

Treća je priča o praktičnoj saradnji Kine i Crne Gore. Kina ima snagu i potencijal u oblasti infrastrukture, što se odnosi na projekte autoputeva i brzih željeznica, ali i na zelenu ekonomiju, kao što su proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvira ili najnovija električna vozila. Crna Gora vrijedno radi na razvoju infrastrukture i promovisanju izgradnje ekološke zemlje. Postoji ogroman potencijal za obostrano korisnu saradnju.

I Kina i Crna Gora su zemlje u razvoju i dijele široke zajedničke interese u zaštiti sopstvenih prava i interesa, postizanju razvoja i preporoda i održavanju pravičnosti i pravde. Povodom 10. godišnjice zajedničke saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“, Kina i Crna Gora nastaviće prijateljstvo i dobronamjernu saradnju na stvaranju bolje budućnosti prijateljskih odnosa i saradnje dvije zemlje”, napisao je Kun.

Izvor (naslovna fotografija):

Ambasador Fan Kun

Ostavite komentar

Komentari (0)