test

Andrijevica: Povjerenici zasijedali čak 19 sati; Ćulafić: Ovo liči na političku diktaturu, Vlada da reaguje

Standard

26/04/2024

13:44

Jučerašnja sjednica prinudne uprave u Andrijevici trajala je čak 19 sati, tvrde iz tamošnje lokalne uprave.

Predsjednik te opštine Željko Ćulafić negoduje i navodi da su oni već mjesec taoci Odbora povjerenika, te da je u pitanju “situacija koja poprima obrise političke diktature”.

“Obavještavamo javnost a prije svega građane naše opštine da već mjesec dana trpimo opstrukcije od strane odbora povjerenika koji je kulminirao jučerašnjom maratonskom sjednicom odbora, koja je trajala 19 sati. Naime, odbor povjerenika, uz objektivnu sumnju da se radi političkom tijelu, uspio je da od jedne jednostavne situacije i usvajanja budžeta opštine, koja je nasušna potreba naših građana, kalkulacijama, ulaskom na teren drskog kršenja propisa, a prije svega kršenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, politikanstvom, iskaže jasnu namjeru da naše građane liše kapitalnog dijela budžeta i time zaustave razvoj opštine”, navodi Ćulafić.

On ističe kako je Odbor povjerenika na prijedlog budžeta koji je dobio sve potrebne saglasnosti Ministarstva finansija, a da je potom “djelovao sa ukupno osam amandmana umanjujući budžet za 1.181.000 eura ili čitavih 30 odsto”.

“Pozivamo Ministarstvo Javne uprave kao i Vladu Crne Gore koja je imenovala odbor povjerenika, da se jasno izjasne da li je ovo smisao uvođenja prinudne uprave i da li je na ovaj način ostvarena svrha deblokade lokalnih institucija, a stručnu javnost pozivamo da se izjasni o zakonitosti podnesenih amandmana u cjelini. S obzirom da sastav odbora povjerenika čine stručnjaci za propise o budžetu i lokalnoj samoupravi, gdje su njih pet iz redova ministarstava, a dva povjerenika iz reda građana opštine Andrijevica koji nemaju boravište u našoj opštini, pitamo se da li je riječ o slučajnoj grešci ili je stvar političke namjere”, rekao je on.

Izvor (naslovna fotografija):

Opština Andrijevica

Ostavite komentar

Komentari (0)