BIRN najavio HITNU reakciju, DŽIDIĆ ZA STANDARD: Nijesam gledao mapu ekstremnih orgnizacija u CG prije objavljivanja, ako bude grešaka, izvinićemo se

Izvršni direktor BIRN BiH Denis Džidić je, u razgovoru za portal Standard, najavio da će ta organizacija brzo raditi nezavisnu procjenu validnosti objavljene mape ekstremnih organizacija na Zapadnom Balkanu u Crnoj Gori u kojoj su, među krajnje desničarske ekstremiste, uvršteni istaknuti borci protiv fašizma i borci za ljudska prava.

“Mi smo radili ono što se odnosi na BiH i iza toga stojm ja i naši urednici u Sarajevu. Što se tiče ovog dijela o Crnoj Gori, upoznati smo sa primjedbama. Znate ko je istraživač, ko je bio urednik, a i regionalni urednici su kroz to prolazili. Ne bježimo od odgovornosti, uradićemo nezavinu procjenu da vidimo je li eventualno došlo do nekih grešaka. Vidim da je prispio veliki broj reakcija i shvatamo ih ozbiljno. Zato ćemo pogledati o čemu se radi i nakon toga se brzo izjasniti, a ako je došlo do nekih grešaka i izviniti. Ja kao neko ko se bavi Bosnom i Hercegovineom ni ne znam za organizacije i osobe u Crnoj Gori šta i kako rade. Napravio bih veću štetu da ulazim u diskusiju i komentar prije nego što vidimo o čemu se radi”, rekao je Džidić.

Na pitanje da li je vidio analizu i mapu prije nego je objavljena i prezentovana u Sarajevu na konferenciji BIRN-a pod nazivom „Krajnje desni ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška“, Džidić je rekao da nije, te da je on bio zadužen za BiH, ali da su taj uradak gledali regionalni urednici.

“Vrlo brzo ćemo razmatrati prigovore, još traje konferencija i ona se završava oko 13 časova, pa se nadam da ćemo se odmah nakon toga regionalno uvezati preko zuma, prodiskutovati i vidjeti koji su dalji koraci. Shvatamo da je ova stvar vrlo ozbiljna”, zaključio je Džidić.

Podjećamo, saradnica regionalne Balkanske informativne mreže (BIRN), novinarka Vijesti Jelena Jovanović, u izvještaju koji je pisala o ekstremnim desničarskim organizacijama u Crnoj Gori targetirala je poznate crnogorske antifašiste, građanske aktiviste, novinare i borce i borkinje za ljudska prava kao desničare i religiozne ekstremiste.

U BIRN-ovoj analizi tvrde da u našoj državi djeluje sedam krajnje desničarskih organizacija, koje, shodno metodologiji ove organizacije, predstavljaju opasnost po stabilnost Crne Gore.

Četiri desničarske ekstremističke grupe vezane su, po mapi BIRN-a, za takozvana pravoslavna bratstva:

Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, Miholjski zbor, Pravoslavno bratstvo Stupovi i Vitezovi Svetog Jovana Vladimira.

Uz ova udruženja, koja predstavljaju pravoslavne desničarske organizacije, dodata je i jedna koja ima islam kao ideološku potku djelovanja – Salafi grupa, sa područja Plava i Rožaja.

Među tim ekstremistima i religioznim fundamentalistima koji su ,,stalna prijetnja“ za mir i stabilnost u Crnoj Gori su – građanski aktivisti Aleksandar Saša Zeković, Predrag Peđa Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Draško Martinović, kao i odbornica u nikšićkom parlamentuTanja Knežević-Perišić.

Svi oni su svrstani u krajnje desničarsku grupu ,,Komite i patriote Crne Gore“, iako takva organizacija ili udruženje ne postoji, a svi pobrojani su u svojim javnim istupima imali zajedničke niti – antifašizam i zaštitu građanske Crne Gore.

Slično je sa drugom ,,ekstremističkom“ grupom – ,,Bogougodnice“. U nju je BIRN svrstao četiri žene: građanske aktivistkinje Maju Miličković i Tijanu Lopičić, kao i novinarke i urednice Pobjede Kaćušu Krsmanović i Tanju Pavićević. Sve su one uvedene u dosje BIRN-a pod skandaloznom odrednicom – ,,religiozni ekstremizam“?!

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vjerovali ili ne, ovo je odgovor kako namjeravaju da...

Filip Radulović u videu koji je objavio Vuković ništa nije objasnio, već je samo ponovio da ovaj...

U Prčnju otvoren Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na svečanom otvaranju hotela "Hyatt regency Kotor bay resort" u Prčanju rekao...

Zemljotres u blizini Šušnja

“Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.7 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od...

Mašković: Demokrate i URA ukrasile Podgoricu predizbornim plakatima, zelenim...

Kako je naveo, iako bi se očekivalo da političke partije, posebno one koje se predstavljaju kao zeleni...

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osporava sposobnost Mađarske da...

Neobavezujuću rezoluciju, za koju su glasala 442 evroposlanika, dok su protiv bila 144, podržalo je pet političkih...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Pop_Đukan
Pop_Đukan
17/11/2022•14:25 14:25

Bruka! Tijana Lopičić nije članica “Bogougodnica”!

Nada
Nada
17/11/2022•18:42 18:42

Laze ka Dritan! Dzidicu je li ti pustila onaj bogougodni uradak litijanerski gdje je istrazivacica u transu jer se pjeva kukaju turci… Fukaro sa fukarom!!!