test

BITKA ZA GUVERNERA: Spajić bi Drecuna na čelu monetarne vlasti, Milatović traži rješenje preko Beograda

I. Đoković

18/09/2023

11:27

I dok mandatar za izbor 44. Vlade Milojko Spajić pokušava da sastavi kabinet i u toj namjeri skoro svakodnevno nailazi na prerpreke, na drugom kraju, van očiju javnosti, vodi se ''bitka'' i oko guvernera Centralne banke Crne Gore.

Prema infomacijama Standarda i izbor prvog čovjeka monetarne vlasti je tačka u kojoj se očituje sukob u PES-u na relaciji Spajić- Milatović. Mandatar bi na tom mjestu želio da vidi ekonomskog analitičara i bivšeg direktora nekoliko banaka Predraga Drecuna, a predsjednik Crne Gore sadašnjeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Iako se Damjanović pokazao kao čovjek sa integritetom i kao dobar menadžer u resoru finansija, on ipak nema dovoljno bankarskog iskustva, a dodatna teškoća je to što je Milatović procijenio da u partiji ne bi dobio zeleno svjetlo za ovo kadrovsko rješenje.

Zbog svega ovoga Milatović je pokušao da pronađe rješenje preko Srbije.

“Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, preko zajedničkih prijatelja iz crnogorskih banaka, traži nekog sa crnogorskim državljanstvom ko je bio na visokim pozicijama u bankama Srbije”, kaže izvor Standarda.

Drugi sagovornik našeg portala, upućen u dešavanja u bankarskom sektoru, kaže je i sadašnja direktorica Investiciono razvojnog fonda Irena Radović bila u igri za poziciju guvernera, ali da je procijenjeno da će više doprinosa dati na čelu buduće Razvojne banke.

“Milatović želi svog čovjeka na čelu CBCG kako bi se Spajićeve ideje o refermi finansijskog sistema usporavale. Spajić je svjestan toga i razmišlja o izmjeni zakona koji bi uredio ovu oblast na način da se guverner ne bira politički već na konkursu”, tvrdi relevantan izvor Standarda.

Sadašnji guverener Centralne banke Crne Gore je Radoje Žugić i on je u nekoj vrsti v.d. stanja do izbora novog. U Zakonu o CBCG piše da guvernera imenuje Skupština, na predlog Predsjednika Crne Gore, te da se imenuje na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

Skupštinska većina izglasala je 19. aprila izmjene Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), kojim se predsjedniku države oduzima pravo predlaganja guvernera.

Za ovu odluku glasali su poslanici parlamentarne većine predvođeni proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.

To su uradili uprkos upozorenju Međunarodnog monetarnog fonda da postojeći sistem ne bi trebalo mijenjati.

Guvernera je birala Skupština, na predlog predsjednika Crne Gore, što predstavlja sistem dvostruke kontrole (double-veto).

Neposredan povod za mijenjanje zakona bio je predlog predsjednika Mila Đukanovića iz septembra prošle godine da se aktuelnom guverneru Radoju Žugiću dodijeli još jedan šestogodišnji mandat.

Ipak te izmjene nijesu stupile na snagu jer ih prvo nije potpisao tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a kasnije nakon inauguracije ni njegov nasljednik Jakov Milatović.

Ostavite komentar

Komentari (0)