test

BURNA SJEDNICA ODBORA ZA BEZBJEDNOST – Milović: Šuković dva puta kupio isti stan od Rusa, posredovao biznismen sa dosjeom

Standard

10/02/2024

08:08

Ministar pravde Andrej Milović optužio je šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da je izvršio više krivičnih djela i da je povezan sa pojedinim članovima organizovane krininalne grupe iz Budve te da je od privrednog društva, čiji je vlasnik povezan sa kriminalom, dva puta kupio stan po cijeni nižoj od tržišne vrijednosti tih nekretnina.



Milović je te ozbiljne optužbe iznio juče pred Odborom za bezbjednost i odbranu, tokom kontrolnog saslušanja kojem je, osim njega i Predraga Šukovića, prisustvovao i glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović. 

Iako je formalno trebalo da se govori o detaljima afere ,,Do Kvon“, veći dio desetosatne sjednice protekao je u teškim međusobnim optužbama koje su pokazale da je zabrinjavajuće haotično stanje u sektoru bezbjednosti, ali i da postoje ozbiljne optužbe za rad pojedinih policijskih funkcionera, prevashodno Predraga Šukovića. 

PRANJE NOVCA ZA STAN

Ministar pravde je tom prilikom ispričao kako je Šuković za 60.000 eura u kešu kupio stan od 58 kvadrata, koji je dvije godine kasnije prodao državljaninu Rusije M. M. za 140.000 eura, takođe, u gotovini.

Milović je predstavio dokaze kako je Šuković svega sat nakon prodaje tog stana, od istog privrednog društva i opet u kešu kupio drugi stan od 98 kvadrata za svega 135.000 eura.

Prema toj kalkulaciji, Predrag Šuković je metar stambenog prostora u Budvi kupovao od neidentifikovanog Rusa po cijeni od 1.034 eura, dok je kvadratni metar istog stana, baš isti Rus, kasnije plaćao po cijeni od čak 2.413 eura?!

Da sve bude zanimljivije, u Budvi, gdje je Rus platio isti stan duplo skuplje, šef Specijalnog policijskog odjeljenja je, samo dva sata kasnije, kvadratni metar luksuznog stana ,,ladno“ platio svega 1.337 eura?! I sve te transakcije obavljene su u kešu!

” Prema evidenciji, vlasnik tog pravnog lica je osoba koja se vezuje za organizovanu kriminalnu grupu o kojoj je svojevremeno informacije i šemu SDT-u predao tadašnji premijer Dritan Abazović. Postoji operativni podatak da keš kojim je plaćen taj stan potiče od grupe koju goni Specijalno tužilaštvo”, naveo je Milović.

On je dodao i kako je inspektor za suzbijanje privrednog kriminala 2020. godine izvršio kontrolu tog privrednog društva i otkrio poreske utaje i elemente krivičnog djela.

” Ostaje nejasno zašto su lažirani izvještaji ASK-a i zašto šef Specijalnog policijskog odjeljenja i za stan kupljen naknadno od 98 kvadrata kao osnov sticanja navodi razmjenu. Ne samo da je lažiran podatak za prvi stan od 58 kvadrata, već je lažiran i za drugi od 98 kvadrata. Imamo notarske ugovore koji govore da je riječ o kupoprodaji za keš”, rekao je Milović pokazujući dokumenta.

On je najavio i kako će Specijalnom državnom tužilaštvu uskoro dostaviti informaciju o novim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju.

,,NASLJEDSTVO“ SUPRUGE 

Odgovarajući na Milovićeve optužbe, Šuković je naveo kako su sve njegove nekretnine u Budvi – dio nasljedstva njegove supruge, ali nije detaljno obrazložio zbog čega su transakcije rađene – gotovinom.

” U istrazi ćemo da vidimo je li tačno to što Vi pričate. Ako je neko mislio da će napadima na mene poremetiti borbu protiv korupcije, neće sigurno. Ali sad su napadi višeslojni i napada se više službenika SPO koji vode najsloženije predmete. Sve te priče potiču od ljudi koji su obrađivani u predmetima”, kazao je Šuković.

On tvrdi i kako Milović situaciju pokušava da predstavi tako da ispadne da je on taj koji je kreirao aferu ,,Do Kvon“.

” Dajte mi dokaze da sam ja učestvovao u aferi ,,Do Kvon“. Dajte više te stvari kojima prijetite mjesecima”, prozvao je Šuković Milovića.

U raspravu se potom uključio lider Demokratske narodne partije Milan Knežević navodeći kako na sjednicu Odbora nije došao kako bi slušao o Šukovićevim stanovima već o navodima da su Šuković i Abazović planirali hapšenje premijera Milojka Spajića pred parlamentrane izbore.

Reagovao je i poslanik Ure Filip Adžić koji smatra da su optužbe ministra pravde apsolutno neprihvatljive.

Bilo je očito da se funkcionerima Ure, bivšem premijeru Abazoviću i bivšem ministru Adžiću, nije dopao put kojim je rasprava krenula, niti teške optužbe koje je, na račun Šukovića, iznio Milović.

ŠUKOVIĆEVA ,,STAMBENA AFERA“ 

Iako detalji o vrlo sumnjivoj kupoprodaji stanova u Budvi nijesu javno saopšteni, prema saznanjima Pobjede, informacije koje je ministar pravde Milović dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu teško optužuju šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Šukovića.

I dovode ga u vezu sa kontroverznim biznismenima koji su već bili uhvaćeni u poslovima ,,s one strane zakona“.

Upravo jedan od takvih, Đorđe Mrdak bio je, prema informacijama Pobjede, u poslovnim odnosima sa Predragom Šukovićem oko kupoprodaje stanova u Budvi, i odavno je u policijskim dosjeima.

Prema informacijama Pobjede, Mrdak je hapšen krajem jula 2009. godine. Kako je policija tada saopštila, osnovnom državnom tužiocu u Kotoru podnijeli su krivičnu priijavu protiv Mrdaka, osnivača i izvršnog direktora firme Grupa 219 d. o. o. Podgorica i protiv njegove firme zbog sumnje da su počinili krivično djelo građenje objekata bez građevinske dozvole.

Aktuelna vlasnička struktura preduzeća ,,Grupa 219“

Mrdak je uhapšen i, uz krivičnu prijavu, predat istražnom sudiji Osnovnog suda u Kotoru zbog nelegalne gradnje. Nije poznato da li je sudski odgovarao.

Izvjesno je, međutim, da se i danas bavi izgradnjom stanova u Budvi i da je izvršni direktor kompanije ,,Grupa 219“, s sjedištem u Podgorici.

Moguća veza između Šukovića i Mrdaka je službenik Specijalnog policijskog odjeljenja – Miroslav Vujović, desna ruka Predraga Šukovićau, istovremeno i izuzetno blizak prijatelj Mrdaka.

Da sve bude zanimljivije, Miroslav Vujović je ona osoba čiji su inicijali M. V. i koju je ministar pravde na jučerašnjoj sjednici optužio da je sjedio sa Mrdakom u budvanskom lokalu Omnia i – fotografisao Andreja Milovića.

Da li je ministar pravde, tokom nastavke sjednice Odbora za bezbjednost u ,,gluvoj sobi“ iznio još neke kompromitujuće podatke iz ove ,,stambene afere“ – nije poznato.

Izvjesno je, međutim, da je na jučeršnjoj javnoj sjednici šef SPO bio na unakrsnoj vatri, ne zbog ,,afere Do Kvon“ o kojoj se tek sporadično pričalo, već i zbog svog ,,savjetovanja“ Mila Božovića i famozne ,,plave sveske“ u kojoj su navodno njegove vrlo teške optužbe na račun brojnih policijskih kolega.

,,PLAVA SVESKA“

Odgovarajući na pitanja lidera Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića, a u vezi ,,plave sveske“ pritvorenog gradonačelnika Budve, Predrag Šuković je kazao kako Mila Božovića poznaje dugi niz godina, a da mu je Radovan Perović kum.

” Moji kontakti sa Milom Božovićem traju 20 godina. Sad neću da pričam o ,,plavoj svesci“ i ne mogu zbog krivičnog postupka, ali ću da obrazložim na ispitivanju. Mislim da će poslije te izjave sve biti jasno”, rekao je Šuković izbjegavajući da priča o toj temi.

Takođe odgovarajući na pitanja Živkovića, Šuković je rekao i kako Agenciju za nacionalnu bezbjednost u kojoj je nekada radio, nije napustio već da je bio unaprijeđen u Upravu kriminalističke policije.

Živković je u komentaru rekao da je Šuković imao sve obavještajne podatke, što, kako je rekao, dokazuje i ,,plava sveska“.

” Vi u ,,plavoj svesci“ navodite značajne informacije iz ANB-a. Po podacima iz ,,plave sveske“, Vi znate sve u ANB, i pominjete da je predsjednik Odbora, Laković dobio od Veljovića 15.000 eura. Ako je ovo Vaš rukopis, i ako je ovo tačno, Vi ne zaslužujete da budete prvi čovjek Specijalnog policijskog odjeljenja”, konstatovao je Živković i predložio da Odbor sasluša direktora ANB-a o operativnim podacima o vezama između Mila Božovića, Radovana Perovića i Predraga Šukovića.

ŠUKOVIĆEV ,,KONTRAUDAR“

Osim što je pokušao da opravda vlastita postupanja oko kuporodaje stanova u Budvi i nakon što se ,,izuzeo“ od izjašnjavanja o svojoj ulozi u sadržaju Božovićeve ,,plave sveske“, Šuković je, negdje na polovini sjednice Odbora krenuo u kontranapad.

Direktno je optužio Milovića da pokušava da ga dezavuiše zato što je prošle godine u Sarajevu zaustavljeno vozilo koje se vodi na njegovo ime, a u kome je otkrivena određena količina droge.

” Andrej Milović svih ovih mjeseci podržava SDT, a napada SPO što je prilično nenormalno, jer mi radimo isto. Jedan od razloga Milovićevih napada na mene je to što je u Sarajevu zaustavljeno vozilo čiji je vlasnik Milović, a kojim je upravljalo drugo lice. Sa tim vozilom, nafilovanim drogom, Andrej Milović prelazi granicu Crne Gore”, ustvrdio je Šuković.

Milović je potvrdio da je u Sarajevu zaustavljeno vozilo koje je nekada bilo u njegovom vlasništvu, ali i ispričao da je Šukovićeva konstrukcija lažna jer je to vozilo – prodao njegov tast.

” Ja sam to vozilo odjavio. To vozilo nikad nije prevedeno. To je samo montiranje afere, a ja sam imao informacije da gospodin Šuković sprema aferu protiv mene. Ne moga da odgovaram za to što neko kupi moje vozilo i sa njim napravi krivično djelo. Vladimir Novović je tu, upućen je u taj slučaj. Ja sam to vozilo odjavio i sa tim nemam apsolutno nikakve veze”, rekao je Milović.

VOZILO I FOTOGRAFIJE

Nakon toga je Šuković optužio Milovića da je, zbog veze sa djevojkom M. M. koja je bezbjednosno interesantno lice, u septembru zvao direktora Uprave policije Nikolu Terzića da se toj ženskoj osobi skine zabrana ulaska na teritoriju Srbije.

“Tražio je od Terzića da se ženska osoba, inače bezbjednosno interesantno lice, skine sa liste zabrana ulaska u Srbiju. Milović je na fotografijama na društvenim mrežama u društvu osoba sa optužnica SDT-a”, ispričao je Šuković, naglašavajući da je riječ o djevojci ministra Milovića koja je bila u vezi sa šefom kriminalne grupe iz Crne Gore.

Oštro odgovarajući Milović je ustvrdio da Šuković iznosi neistine, kazao je da nije tačno da mu je ta osoba djevojka i naglasio da ta osoba – nikada nije imala zabranu ulaska, što može da potvrdi bivši direktor Uprave policije Nikola Terzić.

Kada je riječ o fotografijama koje je pokazao Šuković, Milović je potvrdio da su na tim slikama on i Giga Popović, a da ih je napravio službenik SPO M.V. za koga tvrdi da je desna ruka Šukovića, ali i vlasnik kompanije od koje je dva puta kupio stan po cijeni nižoj od tržišne.

Pobjeda je, na osnovu informacija iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova, saznala da je ,,anonimni fotograf“ u stvari službenik SPO Miroslav Vujović.

IZRUČENJA

Kada je riječ o turskom državljaninu Binaliju Džomguzu, Milović je kazao kako o ekstradiciji odlučuje ministar pravde i kako to je njegovo diskreciono pravo, a kako je odbio da ga izruči Turskoj jer je riječ o osobi koja je Kurd, koja je narušenog zdravlja i čijeg su sina ubile turske vlasti.

” Donio sam na desetine slučajeva Suda za ljudska prava u kojima je taj sud postupio isto kao ja. Ima nekoliko slučajeva u kojima je Turska odlučila da nama ne izruči određene osobe. Saglasan sam da može da se radi o opasnom licu, ali prije toga moramo da vodimo računa o ljudskim pravima, jer bi Crna Gora zbog toga mogla da snosi posljedice”, rekao je Milović.

Ministar pravde je kazao kako on ne kritikuje SPO, već Šukovića jer je, kako tvrdi, učestvovao u kreiranje afera.

Potom se osvrnuo i na građanski pokret Ura navodeći kako ta partija uporno pokušava da mu montira afer.

” Što god su pokušali da mi montiraju njima je palo. Sve što imam dao sam tužilaštvu i sve što radim radim u direktnoj saradnji sa tužilaštvom”, kazao je Milović.

SUMNJIVI AZILI

Milović je kazao i kako se u Crnoj Gori nalazi biznismen Talman Ismailov koga Rusija potražuje zbog dvostrukog ubistva i otmice, a koji je politički azil u našoj zemlji dobio za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, dok je ministar unutrašnjih poslova bio Sergej Sekulović.

” Za vrijeme ministra Sekulovića to lice dobija političi azil i kasnije se druži sa Dritanom Abazovićem i ide na svadbu savjetnika Dritana Abazovića đe se ljube, grle i pjevaju. I vi meni pričate o Binaliju. Nemojte da pričamo o Binaliju, a da preskačete Telmana. Kad god Vi pomenete Binalija, ja ću Telmana. Nemojte mene da gledate kroz Vas. Jedini čovjek koji se sa porodicom Binali sreo je Abazović”, rekao je Milović i pokazao fotografiju na kojoj se navodno nalaze Binali i Abazović.

Na to je reagovao Abazović navodeći kako sumnja da se u slučaju odbijanja izručenja Binalija radi o korupciji i da Milović ima samo jedan cilj, a to je da sruši Predraga Šukovića.

” Šuković je krajnji cilj. A kada je riječ o mojim savjetnicima, ja ne odlučujem o tome koga će oni pozivati na svoja slavlja. Ja mogu da pokažem i fotografiju na kojoj ste vi na nekom slavlju sa Vladimirom Bajčetom. Postao sam meta kada su donijete odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar i kada se desila najveća zapljena cigareta. Vi ste ovdje došli kao napadač, a ne kao žrtva. Rekli smo da ćete da objasnite kako smo mi namjestili aferu ,,Do Kvon“ i htjeli da hapsimo premijera. U svojoj ste prijavi, koja se osam mjeseci procesuira, naveli da je neko izvršio zamjenu laptopova. Inkriminišete ljude koji rade u policiji i tužilaštvu. Kad sam dobio pismo Do Kvona proslijedio sam ga nadležnim organima, jer je to bila moja zakonska obaveza. Ja tvrdim da se namještaljkama bavite samo Vi”, rekao je Abazović.

Istakao je kako ni on, ni Adžić niti bilo ko iz Ure nema nikakve veze sa Do Kvonom, već da je sa njim povezan aktuelni premijer Milojko Spajić.

” Zašto ne prijavi vrijednost kriptovaluta koje posjeduje? Ukoliko se utvrdi da je neko mi jenjao laptopove Do Kvona biće interesantno da se utvrdi ko je to radio”, rekao je Abazović.

UPLATNICA

Potom je pokazao kopiju uplatnice od 400.000 eura kaucije koju je uplatila advokatska kancelarije Branka Anđelića i poslanika PES-a Darka Dragovića.

Milovića je pitao i da li je u prethodne tri sedmice boravio u Budimpešti, na šta je on odgovorio potvrdno, ali i naveo kako njegovu posjetu Mađarskoj pokušava da poveže sa Binalijem Džomguzom.

” Gospodine Abazoviću, treba da se uozbiljite i da malo manje montirate, jer bi to bilo dobro za vas. Pokušavate da moju posjetu Mađarskoj povežete da Binalijem. Ako je nešto sporno i imate saznanja predajte to tužilaštvu. Moja privatna posjeta Mađarskoj je neskrivena. Tamo sam se sreo sa ljudima koji žele da investiraju u Crnu Goru. Na to imam pravo, a ako u tome ima nešto sporno podnesite prijavu”, rekao je Milović.

Poručio je i kako njegovu kičmu nikad niko nije savio i kako se „nije rodio taj majčin sin koji će u tome uspjeti“.

” Milivoja Katnića više nema na poziciji specijalnog tužioca zahvaljujući meni, jer sam podatke o njegovoj penziji izvukao ja i tada ste mi zahvaljivali na tome. Ja na klanove gledam podjednako, a vi pominjete samo jedan klan. Ne pominjete nijednu Skaj prepisku drugog klana”, kazao je Milović.

Potom je direktno Abazoviću spočitao kako je ,,razotkrio“ kriminal svoig partijskog druga Rada Miloševića.

” Kada ste tužilaštvu predali šemu šverca cigareta u Crnoj Gori, prvi koji se upecao na tu šemu je bio politički direktor Ure Rade Milošević. Vezano za Do Kvona, Vi odlično znate kako je on prešao granicu Crne Gore. Postoje svjedoci koji mogu da posvjedoče šta je odgovorio Filip Adžić kada su ga pitali o ulasku Do Kvona u Crnu Goru. Sve što imate o Andreju Miloviću predajte tužilaštvu što prije. Ali nemate ništa”, poručio je Milović.

Potom je ponovo reagovao Abazović ističući kako mu je drago što je Milović potvrdio da se u Budimpešti sreo sa, kako je rekao, osobom M. S. koja nije Milojko Spajić.

Reagovao je i Filip Adžič ocjenjujući da „Milovićevim neistinama kraja nema“. Kazao je i kako je juče Milović dobio zadatak da po svaku cijenu diskreditujete Šukovića, a preko njega i Specijalno državno tužilaštvo.

FOTOGRAFIJE IZ KOTORA

Milović je u odgovoru kazao kako posjeduje fotografije koje potvrđuju sa kim se Filip Adžić družio i čime se bavio dok je živio u Kotoru, a koje će, kako je rekao, pokazati na zatvorenoj sjednici Odbora koja je održana sinoć.

” Riječ je o opasnim osobama kojima ne želim da pominjem imena”, kazao je Milović.

Kada je riječ o iskazu Do Kvona, Milović je kazao kako o tome ne može da govori jer bi time povrijedio tajnost podataka.

Odgovarajući na pitanje Adžića, Milović je potvrdio i kako je u Mađarskoj posjećivao osobu koja je u toj zemlju uhapšena zbog marihuane, a koja je kako tvrdi rođak njegove supruge.

“Oni su kaznu platili, nadam se da su naučili lekciju i da to više neće raditi. Da bilo ko od mojih prijatelja završi u zatvoru, ja ću im pomoći i posjećivati ih u zatvorima, jer je to ljudski. Radi se o srodniku, pošao sam za to lice i doveo ga. Ne treba Vam tajna soba za to. Iznesite sve što imate”, rekao je Milović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)