test

Diplomatski pasoš ima 585 funkcionera

Standard

05/12/2023

07:57

Diplomatski pasoš, koji je statusni simbol, ali garantuje i privilegije, poput ''preskakanja'' redova na granicama, u Crnoj Gori posjeduje 585 funkcionera.



Ovaj resor je u posljednjih pet godina, sa presjekom stanja do 1. oktobra, izdao 1.106 diplomatskih pasoša, od kojih je trenutno 585 važećih, a 521 je nevažeći. Objašnjavaju da je 521 diplomatski pasoš nevažeći zbog isteka roka važenja, prestanka funkcije ili zbog poništenja rješenja po službenoj dužnosti.

“U ovom periodu je izdat 251 službeni pasoš, od kojih je 140 važećih i 111 nevažećih (zbog isteka roka važenja, prestanka funkcije ili zbog poništenja rješenjem po službenoj dužnosti). Putna isprava prestaje da važi istekom roka na koji je izdata, odnosno prestankom osnova za njegovo izdavanje. Ukoliko nosilac diplomatskog ili službenog pasoša po prestanku funkcije kao osnova za njegovo izdavanje, ne vrati putnu ispravu radi poništenja, ministarstvo, kao organ izdavanja, pokreće zakonsku proceduru za poništenje diplomatskog ili službenog pasoša”,, kažu u resoru vanjskih poslova.

Pozivajući se na uredbu o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, u ministarstvu kažu da su tu u pitanju državni funkcioneri, državni službenicima i namještenici i druga lica, kojima se izdaje privilegovani dokument radi „efikasnijeg obavljanja državnih poslova“.

Rok važenja privilegovane isprave je pet godina.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)