test

Do kada će Budva ispaštati zbog Mila Božovića?

I. Đoković

21/06/2023

11:00

Nakon hapšenja prvog čovjeka Opštine Budva Mila Božovića, osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, u tom gradu se gomilaju problemi. Da je Božović za budvansku vlast alfa i omega potvrđuju i muke sa isplatama plata, nemogućnost funkcionisanja gradskih preduzeća koja zavise od njegovog potpisa. Iako je jednom bilo dozvoljeno od strane Višeg suda da se Božoviću smještenom u spuškom zatvoru donesu potrebna dokumenta na potpisivanje već drugog puta takav zahjtev je odbijen pa se Opština Budva nalazi u svojevrsnoj blokadi.

Božović je uhapšen 13. aprila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici početkom juna produžilo je pritvor uhapšenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću za još dva mjeseca, čime je on spriječen da obavlja dužnost predsjednika te opštine.

Božović se očigledno za sve pitao u Opštini Budva pa tako nijedna transkacija uključujući isplate plate nije mogla biti obavljena bez njegovog odobrenja i potpisa. Uporno izbjegavanje ostalih činilaca vlasti da se izvrši primopredaja ovlaštenja konkstatno drži Budvu u svojevrsnoj blokadi u kojoj najviše ispaštaju zaposleni u opštini i gradskim preduzećima ali i svi građani pa i turisti kojih bi svakog dana trebali biti sve više.

Naprosto gradske službe ne funkcionišu kako treba i u punom kapacitetu i posledice toga već se uveliko osjećaju.

Tako, jedan od najznačajnijih kulturnih festivala “Grad teatar” suovčava se sa velikim problemima jer bi trebalo da počne za dvije sedmice, a njegovo održavanje bi moglo biti dovedeno u pitanje zbog nemogućnosti transfera novca sa računa Opštine Budva ka istoimenoj javnoj ustanovi.

Pritvaranje predsjednika Opštine Mila Božovića koje je izazvalo blokadu rada administracije, prije svega isplatu novca iz gradske kase, dodatno je iskomplikovalo cijelu situaciju jer se Javna ustanova “Grad teatar” isključivo finansira iz budžeta. Od početka ove godine do danas je na račun JU “Grad teatar” iz Opštine redovno uplaćivan novac za zarade i lična primanja zaposlenih, ali osim toga gotovo ništa za program.

“Zaista bi bilo strašno da se festival sa ovakvim značajem i tradicijom ne održi zbog nedostatka novca u situaciji kada novca ima, ali ga je nemoguće transferisati. Čak i sredstva koja su odobrena za ovogodišnji festival od Ministarstva kulture i medija putem konkursa na koji je ustanova aplicirala posredstvom Opštine, ne mogu biti prenijeta jer je neophodno da ugovor sa Ministarstvom bude potpisan od predsjednika Opštine ili uz njegovu pisanu saglasnost”, rekla je za Vijesti direktorica JU “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević.

JU Grad teatar je samo jedna od gradskih ustanova koje su sreću sa problemima zbog neodgvornog odnosa DF-a prema tom gradu čiji funkcioneri na ovaj način pokušavaju da izvrše pritisak na pravosudne organe i time izdejstvuju puštanje Mila Božovića na slobodu uprkos težini optužba sa kojima se on suočava.

Na to je ukazao i predsjednik Opštinskog odbora DPS Budva Milan Tičić, koji je rekao da ovo predstavlja još jedan dokaz da je, zbog nedogovornosti DF-a koji je izgubio svaki legimititet da upravlja gradom, Budva ostavljena na milost i nemilost, nespremna za doček gostiju a samim tim i turističke sezone.

Koalicija Milo Božović – Budva na prvom mjestu!” – DF je na lokalnim izborima održanim prošle godine osvojila apsolutnu vlast u tom gradu tako da odgovornost isključivo leži sada na funkcionerima ostataka DF-a tj. Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Ta koalicija je na lokalnim izborima osvojila 5.690 glasova – 18 mandata, što im je omogućilo da sami obavljaju vlast iako je nakon tih izbora sadašnji predsjednik SO Budva izjavio da će vlast funkcionisati u što širem konsenzusu sa ostalim partijama.

Tog konsenzusa nakon hapšenja Mila Božovića nema i odgovornost zbog nagomilanih problema u funkcionisanju grada je na funkcionerima koalicije okupljene oko NSD i DNP-a.

Jovanović koji se sam nameće kao nasljednik Mila Božovića prema nezvaničnim saznanjima portala Standard ne prolazi dobro kod svojih partijskih kolega a animozitet ide do te mjere da se po hodnicima opštine govorkalo i fizičkom sukobu njega i bivšeg predsjednika opštine Marka Bata Carevića.

Da brod ove koalicije se ne snalazi u olujnim vodama i da nemaju više apsolutnu podršku glasača u Budvi pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora u toj opštini.

Naime, u odnosu na rezultate lokalnih izbora Koalicija Za budućnost Crne Gore šbez PzP-a, mada je upitan broj njihovih glasova u Budvi, osvojila je duplo manje glasova ili 2.468 ili svega dvjestotinjak manje od Pokreta Evropa sad i koalicije Zajedno okupljene oko DPS-a.

Koliko će još moći ovako da “jašu” opštiniski funkcioneri prije nego što “balon pukne” veliko je pitanje ali nezadovoljstvo građana raste iz dana u dan, jer sa turističkom sezonom koja je uveliko počela štetu koju nanose uskoro će postati prevelika.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)