EKSPERIMENT: Krivokapić na sastanku sa Ibrahimovićem o vladi i principu 8+8+2

Premijer Zdravko Krivokapić ubrzano radi na formiranju novog kabineta uprkos jasnim porukama iz DF-a da taj politički savez neće podržati koncept rekonstrukcije, niti njega za prvog čovjeka vlade.

Premijer je već obavio nekoliko razgovara, a prema saznanjima Standarda na sastanak tokom protekle nedjelje, između ostalih, bili su i čelnici Bošnjačke stranke. Na sastanku, koji se održao u zgradi Vlade, Krivokapić je, kaže izvor Standarda, obavijestio predjednika BS-a Ervina Ibrahimovića da namjerava rekonstruisati kabinet po “principu 8+8+2”. Pri tome, nejasno je tumačenje šta znače prve dvije osmice, ali bi to moglo da znači da bi resori Vesne Bratić i Mladena Bojanića trebalo da budu izdijeljeni na po četiri cjeline uz još dva resora za predstavnike manjinskih partija.

Na sastanku nije jasno tražena podrška za ovaj model od strane BS-a, već je razgovor vođen samo na nivou informativnog, kaže izvor Standarda.

Razgovor Krivokapića i Ibrahimovića je po svemu sudeći bio samo formalnog karaktera i služi samo premijeru da “štrikira” da je odradio tu obavezu, jer mu je jasno, iz više zvaničnih i nezvaničnih nastupa BS-a, da ta partija smatra da su izbori jedino realno i ispravno rješenje za prevazilaženje političke krize.

Standard nema ni zvanična, a ni nezvanična saznanja da je Krivokapić razgovarao i sa ostalim partijama manjinskih naroda, ali je izvjesno da na određeni način opipava puls za akciju koja treba da uslijedi. Nejasno je i na čiju podršku računa Krivokapić, niti to da li je sa Bečićevim Demokratama već dogovorio ovaj aranžman.

Sa druge strane DF je protekle nedjelje poslao platformu za novu vladu i očekuju da se razgovori o tome završe do 10. decembra.

Platforma Demokratskog fronta DF) za izlazak iz političke krize je već viđen dokument, u kojem nema ništa novo, ocijenio je potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Abazović je novinarima naveo da Vlada radi kao ranije.

“Ja od rješenja ne bježim. Ovdje smo za građane, ako smo tu zbog njih, moramo da imamo većinu koja će usvajati zakone”, rekao je Abazović.

On je naveo da je model uspostavljen 30. avgusta, dodajući da smatra da Vlada treba da nastavi da radi u punom kapacitetu.

“Ko može da ostvari većinu, neka je ostvari. Ako Demokrate i DF mogu da nađu zamjenu Uri neka to urade. Međutim, nemaju ideje i kontakte i to je problem”, rekao je Abazović.

Abazović je, upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Skupštine Alekse Bečića, poručio da Demokrate treba da odluče da li im je bliža URA ili DF.

“Nemam ambiciju da budem premijer, ali imam ambiciju da pomognem da Crna Gora izađe iz ovoga”, rekao je on.

Tvrdi da je moguće da Crna Gora u 2022. uđe bez usvojenog budžeta.

“Vrlo je moguće to, jer ako je DF u Vladi – onda je on dobar, a ako nisu, onda ne valja”, kazao je Abazović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

KCCG: Životno ugroženo 30 COVID pacijenata

“Na liječenju se trenutno nalazi 87 pacijenata sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz...

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s...

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije...

Episkop Boris: Društveno politička kriza jasno pokazala put kojim...

"Poštujući lokalne zdravstvene mjere ovom važnom skupu prisustvovali su zvaničnici: Marie-Christine Ries -...

Srbija: Najavljene blokade puteva u više od 50 gradova

Kako je najavljeno, u Beogradu će okupljanje građana koji planiraju da budu dio...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare