test

IZBORI U BUDVI: Postizborna kombinatorika – šansa DPS-a za ulazak u vlast

I. Đoković

27/05/2024

08:26

Na juče održanim izborima u Budvi najviše mandata osvojile su liste ''Budva naš grad ''i '' Za budućnost Budve'' , po devet dok je na trećem mjestu Demokratska partija socijalista, što u postizbornoj kombinatorici i raskolu u nekadašnjem DF-u govori da će ukoliko preko noći ne zaborave na sve uvrede koje su uputile jedna drugoj DPS imati pregovarački potencijal koji ih može vratiti na vlast u toj opštini.

Prema preliminarnim rezultatima sinoć održanih izbora u Budvi koalicija ,,Za budućnost Budve“, koju predvodi Mladen Mikijelj, osvojila je 25,4 odsto glasova i devet mandata, lista ,,Budva naš grad“, koju predvodi Nikola Jovanović, 23,9 odsto glasova i devet mandata, dok je trećanajjača stranka DPS sa osvojenih 7 mandata, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Demokrate su osvojile 10,7 odsto, odnosno četiri mandata, Pokret ,,Evropa sad“ 7 odsto i dva mandata, a Građanski pokret Ura sa 4,9 odsto te koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije sa 4,6 odsto dobile su po jedan mandat. Prema tim podacima, Crnogorska evropska partija (CEP) i lista na čelu sa Božidarom Vujičićem su ispod cenzusa.

Zato je Nikola Jovanović sinoć obznanio da je njegova frakcija najjači politički igrač, sa duplo većom podrškom građana nego Mandićeva Nova srpska demokratija koja je osvojila, unutar velike koalicije, četiri mandata.

Rezultati izbora pokazuju da će pregovori o formiranju vlasti biti komplikovani s obzirom na činjenicu da su partije koje su činile nekadašnji DF najavile da neće međusobno koalirati, što je sinoć pokušao ,,ispeglati“ Andrija Mandić tvrdnjom da su pregovori mogući sa svima, osim sa DPS-om.

Da li će teške riječi koje su pale prije izbora biti zaboravljene i da li će fotelje ponovo biti važnije od principa pokazaće naredne nedjelje.

No, jasno je predstoji vrće političko ljeto u Budvi, u kom šansu za povratak na vlast ima i DPS, koji je nezaobilazan faktor ukoliko se posvađane frakcije bivšeg DF-a naprasno preko noći ne pomire.

Da je tako nešto moguče najavio je sinoć i politički analitičar Miloš Bešić.

“Ukoliko stavimo sve u istu korpu i dodamo jednu od ove dvije liste nema dovoljno mandata. Ili ćemo imati vlast sa DPS-om ili nove izbore”, rekao je Bešić.

I dok su manje više sve partije učesnice izbora zadržale rejting sa parlamentarnih izbora najveći gubitnik je Pokret Evropa sad koji je doživio pravi fijasko.

Oni su u Budvi na parlamentarnim izborima imali 25 posto podrške dok su sinoć na lokalnim izborima osvojili svega sedam posto ili nešto više od 700 glasova.

Izvor (naslovna fotografija):

Budva

Ostavite komentar

Komentari (0)