test

IZMEĐU REDOVA: Milović najavio odlazak iz PES-a prije isključenja, ostanak u Vladi vezan za napredak u poglavljima 23 i 24

S Rastoder

27/02/2024

10:24

Ministar pravde Andrej Milović i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović su prošle sedmice u paketu završili svoju misiju u Pokretu Evropa sad. Doduše razlaz sa Pokretom je različit. Milović je na Predsjedništvu partije isključen, a Milatović je preduprijedio takvu odluku ostavkom. I jedan i drugi, za sada, ostaju na državnim pozicijama koje pokrivaju, ali bez partijske podrške. Prema informacijama Standarda dobijenim iz vrha PES-a, Milović je za isključenje saznao u Briselu, iako je, kako kaže naš izvor, izlazak iz partije najavio na prethodnim sastancima u partiji.

Više sagovornika iz rukovodstva PES-a potvrdilo je ono što su do tada bile nezvanične teze, da je ministar pravde na sastancima te partije i komunikaciji na internetskim grupama, prije sjednice Predsjedništva na kojoj je isključen, saopštio da više neće učestvovati u radu partije, ali da neće podnositi ostavku kako ne bi nanosio štetu stranci. Podnošenje ostavke zajedno sa Milatovićem imao bi i drugačiji kontekst u javnosti, koji je Milović, očigledno želio da izbjegne. To bi značilo da se i tada u vrhu partije znalo da će Predsjednik Crne Gore povući potez, i ozvaničiti neslaganje sa ostatkom stranke.

U saopštenju PES-a nakon sjednice predsjedništva nijesu navedeni razlozi isključenja Milovića, iako se kakuliše da su mu “partijske glave” došli potezi kao što su odbijanja da Turskoj izruči njenog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog u toj zemlji za više teških krivičnih djela, te insistiranje na promjenama u Specijalnom policijskom odjeljenju i ANB-u.

Jedno od prvih mimoilaženja sa ostatkom partije je imenovanje Irene Radović za guverenerku, što je kasnije samo produbljeno odlukama i stavovima koji su iritirali mnoge u PES-u. Prosto, Milović je previše solirao, iznosio jasne stavove kroz intervjue stranim i domaćim medijima, pa je često bio na udaru svih strana. Od isključenja ga nije mogao spasiti ni premijer Milojko Spajić, sa kojim je, tvrde sagovornici Standarda u odličnim odnosima.

Shvatajući da su partijska pravila preuska za njega, najavio je odlazak i fokusiranje na teme koje su mu u opisu posla, a jedna od najvažnijih je i ona vezana za poglavlja 23 i 24 i ispunjavanju zadatka Brisela. Predsjedništvo PES-a je, iako su svi članovi znali da putuje za Brisel i da ne može biti prisutan na sjednici, odlučilo da presječe gordijev čvor i “relaksira” i Spajića i ostatak stranke dok je ministar na putu. Upućeni u dešavanja iz PES-a kažu da je odluka Predsjedništva nelegalna, odnosno da je protiv Statuta stranke jer odluku o isključivanju nekog iz Predjedništva može donijeti samo Glavni odbor.

Pitanje koje se nameće je Milovićeva sudbina u Vladi, posebno u odnosu na njenu najavljenu rekonstrukciju. Većina je mišljenja da će u toj rekonstrukciji “stradati” i Milović, ali vjerovatniji je drugačiji scenario. Ministar pravde ima dobru komunikaciju sa Briselom i ukoliko obezbijedi završna mjerila ili ona budu izgledna prije rekonstrukcije ostaće na poziciji na kojoj je. U tom slučaju Spajić bi, sa kojim je Milović u odličnim odnosima, imao sve alibije da ga zadrži na čelu ministarstva pravde.

Uostalom rečenica iz saopštenja PES-a nakon isključenja govori u prilog ovoj tezi.

“Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezulatatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”, pisalo je u saopštenju. Dakle, Milović će biti i dalje ministar “u skladu sa ostvarenim rezultatima…..”.

Izvor (naslovna fotografija):

Andrej Milović

Ostavite komentar

Komentari (0)