test

JOŠ NEMA ODLUKE O PREDLOGU DF-a, predstavnici partija za Standard: Imamo stav, ali čekamo petak

A. Tahirović

10/11/2021

10:39

Nijedna od partija parlamentarne većine nije odlučila o predlogu Demokratskog fronta da učestvuju u pregovorima o formiranju nove Vlade, iznijetom na sastanku koji je održan u ponedjeljak. Većina je za Standard kazala da će konačnu odluku saopštiti tek u petak i da još traju pregovori unutar njihovih partija. Uglavnom su svi saglasni da su promjene neophodne, dok pojedini konstituenti vladajuće većine smatraju da vladu treba unaprijediti, ali ne i iznova formirati.

Prema nezvaničnim saznanjima Standarda, iz GP URA nijesu još uvijek na partijskim organima raspravljali o predlogu DF-a, tako da nema ni konačne odluke po ovom pitanju.

Lider Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić za Standard je kazao da će oni imati sjednicu Predsjedništva partije, te da će u skladu sa dogovorom, do petka u 12 obavijestiti javnost i inicijatore sastanka.

Na pitanje da li je bliži rješenju rekonstrukcije ili izboru nove vlade, Milačić kaže ne bi koristio termin rekonstrukcija, već da je on za unaprjeđenje vlade, a da nije za opciju rušenja i to usred, kako je kazao, kapitalnih projekata.

”Kapitalni projekti su u toku, tužilaštvo koje treba reformisati, kapitalni projekat Evropa sad i mislim da bi rušenje Vlade generalno loše uticalo na te procese. Mi ćemo se kao i svi do petka u podne odrediti”, rekao je Milačić u izjavi za Standard.

Upitan da prokomentariše rok od 30 dana za formiranje nove Vlade koji je dao DF, ukoliko se svi odluče za ovu opciju, Milačić ističe da je najbolje da se do petka zna na kojim su pozicijama.

”Zato što ovaj narod više ne treba da trpi te stvari i da dajemo rokove i da mi još mjesec dana narod na neki način držimo u neizvjesnosti. Smatram da svako do petka treba da zna svoje precizne i jasne pozicije da bi mi tada sve znali, jer čekanje nije dobro rješenje, treba nastaviti dijalog”, zaključio je Milačić.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić za Standard je takođe potvrdio da na partijskim organima još uvijek razmatraju ova pitanja i da će u petak predočiti kakav je dogovor i konačna odluka te partije.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao nam je da će odgovoriti pisanim putem do petka u 12 sati.

Sve što budemo imali da kažemo nakon konsultacija, poslaćemo onima koji su sazvali sastanak i o tome obavijestiti javnost”, rekao je kratko Standardu Danilović.

Lider SNP Vladimir Joković prethodno je iznio svoj stav u razgovoru za RTCG, da je njima predlog Demokratskog fronta za izbor nove Vlade bliži, nego predlog oko novih izbora.

Kazao je i da je na sastanku većine, aktuelnu Vladu branio samo jedan poslanik.

Joković kaže da je koncept ekspertske Vlade napravljen pod pritiskom i da je postao neodrživ.

”Ono što je DF podvukao je da su predlozi o rekonstrukciji Vlade i statusa quo su neprihvatljivi. Ostaje jedino izbor nove Vlade ili prijevremeni parlamentarni izbori”, kazao je on.

Takođe, poslanik Demokrata Momo Koprivica oglasio se o predlogu DF-a ističući da je Demokratska Crna Gora saopštila jasan stav da oni koji su odbili rekonstrukciju, kao kompromisno i izbalansirano rješenje, treba da predlože alternativni model rješenja.

Nećemo se izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model od strane činilaca parlamentarne većine koji su odbili ili odustali od rekonstrukcije. Takođe smo jasno predočili da su nam očuvanje izborne volje građana i sprečavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te održavanje izbora tek 2024. godine primarni zahtjevi, jer nam političke računice i politički odnosi nijesu niti će ikad biti iznad interesa građana”, kazao je Koprivica.

MODEL REKONSTRUKCIJE MRTAV

Podsjetimo, u ponedjeljak je u Skupštini Crne Gore održan sastanak predstavnika partija vlasti. Jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je nakon sastanka da je dogovoreno da do petka dobiju odgovor ostatka parlamentarne većine da li žele da učestvuju u pregovorima o formiranju nove Vlade.

Sastanak parlamentarne većine održan je na inicijativu DF-a, a Mandić je poručio da “što se tiče DF-a model rekonstrukcije Vlade je mrtav, a postojeće stanje neodrživo”.

On je, novinarima nakon sastanka u Skupštini Crne Gore, kazao da su “ostale još opcije izbor nove Vlade i da je DF iznio želju da bude izbor nove Vlade”.

“U petak do dvanaest sati smo dali rok da se izjasne žele li da učestvuju u razgovorima, a da li će doći do dogovora DF će uraditi najviše što je u njegovoj moći da dođe. Postojeće stanje je neodrživo, Vlada nije vodila računa o interesima koalicije Za budućnost Crne Gore i glasačima DF-a. U petak ćemo dobiti konkretan odgovor. Demokratski front i koalicija Za budućnost Crne Gore je spremna da odgovori na sve vrste odgovora. Krivokapić je vodio sastanke da ne dođe do dogovora nego da ostane postojeće stanje”, kazao je Mandić.

On je, takođe, saopštio da od kolega iz parlamentarne većine “od onih koji su raspoloženi tražimo da u roku od mjesec postignemo dogovor oko novog premijera i sastava Vlade”.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)