test

Zirojević: Opština za “mrak” platila 9,5 miliona eura; Muratović: Demokrate da sačuvaju politički obraz

Standard

25/06/2024

13:53

Odavno sam u jednoj vrsti specifične situacije koja liči na onu iz holivudskih filmova – kada nekoga hapse pa mu kažu imate pravo da ćutite, a sve što kažete može da se upotrijebi protiv vas. Tako je meni i našim predstavnicima, pa i predstavnicima naroda iz kojeg dolazim, pravo na ćutanje odavno priznato, a sve što kažemo zaista se gleda upotrijebiti protiv nas, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević na sjednici lokalnog parlamenta.

“Tako da u tom duhu bih prokomentarisao i sve ono što se desilo prethodnih dana i rekao da je ambasador Turske već bio u posjeti Nikšiću i da smo o ovoj temi lično razgovarali tako da ne brinite za tu vrstu odnosa, sve će biti u redu, naravno, postoji ono što su određena diplomatska pravila i aktivnosti, ali građani Nikšića neće trpjeti zbog svega toga, a to je ono što je veoma važno da kažem“, kazao je Kovačević odgovarajući na komentare opozicionih odbornika na njegov sporni govor na Grahovcu, prenosi RTNK.

Na dnevnom redu je, između ostalog, izvještaj o radu predsjednika Opštine, organa lokalne uprave i službi Opštine u 2023. godini, kao i predlog odluke o završnom računu budžeta takođe za 2023. godinu.

Šef kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović istakao je da je Kovačevićev izvještaj prvo „dobio saglasnost Milice Zavjetnice“ onda je „došao na dnevni red SO Nikšić“.

Podsjetio je da će o Inicijativi za razrješenje Kovačevića raspravljati na posebnoj sjednici.

“Moram uputiti čestitke Opštinskom odboru URE koji je konačno smogao snage da i politički obraz i dostojanstvo stavi ispred bezrezervne podrške svom koalicinom partneru. Nadam se da će vaše kolege po ugledu na vas, prvenstveno mislim na Demokrate, uraditi nešto slično i da će sačuvati taj, kao što sam već rekao, politički obraz i dostojanstvo i da će staviti ga ispred fotelja za koje su se čvrsto vezali, a rezultate dobro vidimo u svim preduzećima gdje su oni došli na vlast od CEDIS-a, sad je aktuelna i Pošta CG. Kada budemo imali neka nezavisna i objektivna tužilaštva vjerovatno će dosta tih predmeta doći na dnevni red i ne vjerujem da će biti dovoljno radnih mjesta niti u Opštini niti u državnim institucijama da se smjeste svi članovi familije određenih tužilaca koji se bave pomenutim predmetima”, istakao je Muratović.

Zirojević: Opština za „mrak“ u Nikšiću platila 9,5 miliona eura

Odbornik Socijaldemokrata Nikola Zirojević takođe je rekao da Kovačevićev izvještaj u radu nije potpun, te da ne oslikava pravo stanje.

“Nema ni riječi da je prošle godine u Nikšiću obilježen 21. maj. I ovo je vaša država koliko i naša. Opet ste poslali lošu porku, ne prvi put, i da nije CKM-a i ugostiteljskih objekata koji obilježavaju u svojoj režiji, plašim se da ne bi znali za taj praznik. 9,5 miliona eura Opština daje za „mrak“ u Nikšiću. Imamo činjenicu da je sekretar Sekretarijata za sport kulturu, mlade i socijalno starane i dalje je na toj funkciji iako ne ispunjava uslove.Realizacija kapitalnog budžeta od 50 odsto je malo. Na osnovu napada pasa i mačaka lutalicama građanima isplaćeno preko 300.000 eura. Niste uspjeli da riješite tu staru boljku, kao ni prethodna vlast”, naveo je Zirojević.

Komentarisao je i Kovačevićev izvještaj koji se odnosi na susrete sa zvaničnicima pojedinih država. Zirojević je posebno istakao da je lani Opštinu posjetio ambasador Turske Bariš Kalkavan, naglasivši da to sigurno ne bi učinio ponovo nakon govora na Grahovcu čelnika Nikšića.

Pitao je, a ujedno i pozvao nadležne instiutucije da provjere na koji način pojedini opštinski funkcioneri podižu kredite u vrijednosti od po 100.000 eura.

“Čuo sam da su nam nestala dva službena vozila i da ih ne možete naći. Ako je istina, kako je moguće da Opština izgubi dva putnička vozila, a da se pri tom ta vozila koristila neregistrovana. Čuo sam da ste Službi zaštite i spasavanja iz Slovenije nabavili pogrešnog psa, umjesto za potrage, psa za lavine”, pitao je Zirojević.

Nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić je, komentarišući Kovačevićev izvještaj o radu, osvrnula se na posjete zvaničnika Nikšiću.

“Gosti iz Srbije iako željni nisu tako brojni, ali ni ministri u Vladi Crne Gore. Shodno tome po mom mšiljenju, na političkoj smo margini”, kazala je Knežević Perišić.

Istakla je da će glasati protiv izvještaja o radu predsjednika Opštine.

Izvor: RTNK

Ostavite komentar

Komentari (0)