test

KRIZA VLASTI U PODGORICI: Ruše li Milatovićevi odbornici vladajuću koaliciju ili samo tvrde pazar?

I. Đoković

22/03/2024

11:13

Sjednica Skupštine Glavnog grada nije juče održana zbog nedostatka kvoruma. Kao što su bivši odbornici PES-a i najavili oni nijesu prisustvovali sjednici, pa tako uz neprisustvo poslanika koalicije DPS-LP-SD-SDP nije bilo dovoljno odbornika da bi se sjednica održala. Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović zakazala je novu sjednicu za 25. mart.

Kriza vlasti u Podgorici počela je kada je pet odbornika PES-a odlučilo da napusti tu partiju i formira zasebni odbornički klub. Da su se stvari prilično zakuvale među dojučerašnjim partijskim saborcima pokazuje i sastanak koji je tih pet obornika preksinoć održalo sa gradonačelnicom Oliverom Injac, na kom su tražili polovinu mjesta koje po koalicinom sporazumu pripadaju Pokretu Evropa sad, što je po nezvaničnim informacijama portala Standard izazvalo negodovanje kod gradonačelnice ali i kod ostalih konstituenata vlasti u Glavnom gradu.

Iako su juče na dnevnom redu bile važne odluke koje mogu biti blokada brojnih predloga aktuelne gradske uprave, ali i rada nekoliko gradskih preduzeća, zbog isteka v.d. statusa trenutnim rukovodiocima, pet odbornika je odlučilo da ne dozvoli kvorum i tako ostanu čvrsti u svojim ucjenjivačkim namjerama.

Ovakvo ponašanje bivših odbornika PES-a otvara mnoga pitanja kako će vlast u Glavnom gradu dalje funkcionisati i koje su zapravo njihove namjere.

Jedan od tri moguća scenarija je da pet odbornika PES-a Nađa Ljiljanić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović, Dragutin Vučinić i Dragan Radović, zaista kako to mediji pišu, sruše gradsku vlast uz pomoć DPS-a i time prouzrokuju prijevremene lokalne izbore.

Druga opcija je da dođe do prekompozicije unutar većine, a nova većina bude formirana između bivšeg DF-a tj. koalicije ”Za budućnost Podgorice” i ovih pet bivših odbornika PES-a, kao i Demokrata i GP URA, no i takvoj većini bi bila potrebna podrška Pokreta Evropa sad kako bi zaista imali većinu u lokalnom Parlamentu.

U takvoj prekompoziciji moguće novo rješenje u preraspodjeli rukovodećih mjesta bila bi Jelena Borovinić Bojović trenutna predsjednika Skupštine Glavnog grada, koja bi mogla biti nova gradonačelnice umjesto Olivere Injac.

Odlaskom pet odbornika iz PES-a, ta partija više nije druga po jačini u Skupštini Glavnog grada te je samim tim narastao pregovarački potencijal koalicije Za bućnost Podgorice, čime bi oni mogli da postavljaju uslove za neki novi sporazum u Podgorici.

Treća i možda najverovatnija opcija je da bivših pet odbornika PES-a za sad samo tvrde pazar kako bi izvukli što je više moguće, a tražili su čak polovinu mjesta koje po prethodnom sporazumu vladajuće većine pripadaju Pokretu Evropa sad.

Iako trenutno traju prepucavanja između njih i PES-a na crnogorskoj političkoj sceni nije nepoznato da se ružne i teške riječi brzo zaborave, a sve kako bi se politički apetiti namirili i funkcije raspodjelile.

SKupština Glavnog grada broji 57 odbornika, od čega koalicija okupljena oko DPS-a broji 24, Pokret Evropa sad nakon odlaska pet odbornika trenutno broji osam, Za bubućnost Podgorice 11, Demokrate šest, novoformirani klub bivših odbornika PES-a pet, a GP URA ima tri odbornika

MEĐUSOBNE OPTUŽBE DOJUČERAŠNJIH PARTIJSKIH SABORACA

Vrlo brzo nakon prekida sjednce krenule su i međusobne optužbe bivših partijskih kolega.

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić podsjetio je da je pet odbornika napustilo njihov klub i kazao da oni nijesu došli na sjednicu. U saopštenju izdatom povodom neodržavanja sjednice gradskog parlamenta, iz PES-a su naveli da organizovani bojkot Skupštine glavnog grada u režiji opozicije predvođene DPS-om i nezavisnih odbornika bliskih predsjedniku države Jakovu Milatoviću predstavlja signal da se jedan dio dosadašnje lokalne većine distancirao od aktuelnog koalicionog sporazuma, na osnovu kojeg funkcioniše lokalna vlast u Podgorici.

  • “Naše kolege iz posebnog kluba donedavno su isticale da je razlog za napuštanje PES-a odsustvo meritokratije, ali da ipak ne žele da ugrožavaju vlast u Glavnom gradu, da bismo se sada našli u situaciji da je stabilnost vlasti uslovljena brojem funkcija koje oni treba da dobiju. Iako dojučerašnje kolege iz PES-a i dalje sjede na pozicijama u upravi Glavnog grada, zahvaljujući izbornom legitimitetu PES-a, sada žele da pregovaraju kako bi dobili dodatne funkcije, i to u mjeri disproporcije na osnovu sadašnje snage”, navedeno je u saopštenju PES-a.

Naglasili su da očekuju da svaki zahtjev za dodatna kadrovska postavljenja bude transparentan, kako bi javnost objektivno prosudila da li je riječ o ucjeni ili brizi za interes građana.

  • “Takođe, prijetnja opozicije izborima nema značajnog efekta, jer neće uticati na promjenu vlasti, pogotovo ako uzmemo u obzir da je na zadnjim parlamentarnim izborima PES u Podgorici bio najjača politička partija sa 33odsto glasova, što je za više od 50 odsto bolji rezultat od lokalnih izbora iz oktobra 2022. godine, a 10 procentnih poena više od rezultata DPS-a i SD-a u koaliciji”, navodi se u saopštenju PES-a, uz poruku da će DPS još dugo imati opozicioni staž u Podgorici.

I kako to već biva na crnogorskoj političkoj sceni novoformirani odbornički klub sačinjen od biših odbornika PES-a nije čekao dugo da odgovori Čarapiću.

  • Trenutni medijski pritisci i spinovi neće uticati na naše zalaganje da sa kolegama iz odborničkog kluba PES-a i dalje dijelimo želju za unapređenje života građana Podgorice. Tu vidimo potencijal za brz dogovor – naveli su bivši odbornici PES-a.

U saopštenju su naglasili da neće opstruirati rad nijednog organa Glavnog grada, ali i da očekuju da se svi drže date riječi, odnosno dogovorenog na sastanku kod gradonačelnice, personalizujući svoje saopštenje na svog dojučerašnjeg partijskog kolegu Vasilija Čarapića.

  • Zamolili bismo vas da sebe usaglasite u svom djelovanju i da se zrelo i odgovorno odnosite prema funkciji koju obavljate. Dvadesetak minuta prije vašeg saopštenja ste u lokalnom parlamentu izjavili da nas smatrate dijelom parlamentarne većine, dok nas odmah nakon toga povezujete sa DPS-om. Očigledan je vaš neraskidiv odnos sa DPS-om i Bemaksom da se u Vama bore dva Vasilija. Gospodine Čarapiću, ne znam da li ste stigli da pogledate broj za postizanje kvoruma pa bi Vam možda bila jasnija slika da sjednici nijesu prisustvovali još neki predstavnici odborničke većine, jer ne žele donositi odluke sa DPS-om, partijom koju ste Vi juče molili da dođe i da vam da kvorum. Sigurno ste imali što da im ponudite pred sjednicu Vlade četvrtkom – naveli su iz Posebnog kluba.

OPOZICIJA TRAŽI VANREDNE IZBORE

Odbornik Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac ocijenio je na zajedničkoj pres-konferenciji sa kolegama iz SD-a i SDP-a da je jedini način za prevazilaženje očigledne krize u gradu i državi raspisivanje vanrednih lokalnih i parlamentarnih izbora. On je rekao da je Glavni grad u haosu, a da preduzeća i ustanove ne funkcionišu.

” Opozicija je odbila da da kvorum na sjednici Skupštine glavnog grada zato što želimo da građani jasno vide ko upravlja Glavnim gradom, zašto vlast ne funkioniše i da ovu vlast ne interesuje mišljenje građana. U pitanju je duboka politička kriza u Glavnom gradu. Danas imate potpuno nestabilnu situaciju i u Vladi i u brojnim lokalnim samouprava u Crnoj Gori. Odnosi među partijama su nepopravljivi i današnja situacija, kada je u sali bilo 24 odbornika, govori o tome. Nije ovdje problem pet odbornika koji su napustili PES već je problem loših političkih odnosa između partija koje čine vladajuću većinu”, ocijenio je Klikovac.

Odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković rekao je da su tu zbog evidentne krize vlasti u Glavnom gradu.

” Bilo je jasno da će razdor unutar Pokreta Evropa sad dovesti do nestabilnosti u lokalnoj vlasti. Naravno, nikoga ne raduje ovakvo stanje, naročito zbog interesa građana, ali evidentno je da za godinu čelni ljudi grada nijesu uspjeli da kadrovski kompletiraju Glavni grad. Jedini odgovor i najčistije rješenje je organizacija prijevremenih lokalnih izbora”, poručio je Mašković, iskazujući skepsu da će pet bivših odbornika PES-a biti otvoreni za saradnju.

Odbornik SDP-a Budimir Mugoša je izrazio žaljenje zbog toga što nije održana sjednica Skupštine, ali da je i to bio način da pokažu kako vlast u Podgorici nije tako stabilna kao što tvrde njeni predstavnici. Mugoša se složio sa svojim kolegama iz opozicije u zaključku da je organizovanje lokalnih izbora najlogičniji put izlaska iz aktuelne krize.

Većina u gradskom parlamentu ima 34 odbornika, od čega je 13 odborničkih mjesta pripadalo Pokretu Evropa sad. Kako je u međuvremenu iz tog pokreta istupilo pet odbornika, a prethodno i odbornica Jevrosima Pejović, bez tih glasova vladajuća većina nema kvorum (29 glasova od 57 odbornika) za održavanje sjednica Skupštine, pa ni za izglasavanje odluka.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Glavnog grada

Ostavite komentar

Komentari (0)