test

Makron i Milatović o novoj evropskoj dinamici

Standard

09/11/2023

06:52

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastaće se danas u Parizu sa predsjednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim će razgovarati o evroatlantskom putu Crne Gore.



Današnji susret Milatovića i Makrona biće njihov drugi bilateralni susret od kada je predsjednik Crne Gore preuzeo tu dužnost.

” Susret predsjednika Milatovića i predsjednika Makrona predstavlja važan korak ka unapređenju bilateralnih odnosa dviju država i jačanju podrške koju Republika Francuska pruža učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju”, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Na sastanku će, kako su dodali, još jednom biti naglašena posvećenost Crne Gore evroatlantskim vrijednostima, uz poseban fokus na pitanja koja se tiču osnaživanja vladavine prava u našoj zemlji.

Mirovni forum u Parizu

Predsjednik Milatović učestvovaće na Šestom pariskom forumu mira, koji će biti održan 10. i 11. novembra.

Mirovni forum u Parizu uspostavljen je radi postizanja i održavanja međunarodne saradnje kao ključnog faktora za prevazilaženje izazova današnjice i obezbjeđivanja trajnog svjetskog mira.

Forum ujedno djeluje i kao platforma za predstavljanje i pokretanje projekata usmjerenih na rješavanje problema u vezi sa očuvanjem svjetskog mira i bezbjednosti, životne sredine, opšteg društvenog razvoja, novih tehnologija i inkluzivne ekonomije.

Susret dvojice predsjednika može imati veliki značaj za Crnu Goru jer je Makron jedan od najuticajnijih lidera u Evropskoj uniji, naročito kada se govori o proširenju. Vrlo je značajno što se Makron odlučio na bilateralni susret sa crnogorskim predsjednikom jer je u Parizu u toku mirovni forum.

Inače, Milatović i Makron su se sreli 5. oktobra i na Samitu evropske političke zajednice u Granadi. To je bila prilika da crnogorski predsjednik predstavi “Platformu za Crnu Goru u EU”.

” Uz pozitivne reakcije na samu platformu, predsjednik Milatović dobio je podršku predsjednika Makrona za posvećenost ubrzanju evropskog puta Crne Gore i, u širem kontekstu, regiona zapadnog Balkana. Predsjednik Makron pozvao je predsjednika Milatovića na Pariski mirovni forum i ponovni skoriji susret u Parizu”, saopšteno je tada iz kabineta predsjednika Crne Gore.

I tada je francuski predsjednik obnovio već upućeni poziv crnogorskom kolegi da posjeti Pariz.

Nakon Milatovićeve pobjede na predsjedničkim izborima, francuski predsjednik ga je odmah pozvao u Pariz i u čestitki istakao da je Evropskoj uniji neophodna nova dinamika u regionu, te da će, u tom kontekstu, Francuska u narednom periodu biti zagovornik unapređenja integracionog procesa Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Fejsbuk/Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)