test

Medija centar DPS: Neprimjereni i neprofesionalni prilog na RTCG pokušaj diskreditacije naše partije u predizbornoj kampanji

Standard

07/10/2022

18:35

Iz Medija centra Demokratske partije socijalista (DPS) ukazali su na to da je na jučerašnjem emitovanju Dnevnika 2 na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) došlo do povrede osnovnih novinarskih principa, Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, ali i posrednog kršenja Ustava Crne Gore.

Naime, oni su objasnili da je u prilogu, od strane uredništva nazvanog „Šavnik pred izbore brojniji za 300 stanovnika“, u direktnom, “krajnje neprofesionalnom, etiketiranju gospođe Vesna Simović–Zvicer, v.d. predsjednice Sudskog savjeta, novinar Darko Bulatović, spominjao Demokratsku partiju socijalista u neprimjerenom kontekstu, pokušavši da imputira da je gospođa Simović–Zvicer, prijavljena u opštini Šavnik da bi glasala za DPS?!”

“U pomenutom prilogu novinar Bulatović je direktno uputio skandalozno pitanje nosiocu jedne izborne liste: ”Znači, Vi mislite da će ona (Vesna Simović–Zvicer) da glasa za DPS?” Takav pokušaj dovođenja u kontekst izbornog prava nosioca visoke pravosudne funkcije sa našom partijom, predstavlja tendenciozni i neprofesionalni potez RTCG, kako bi se rad i stavovi gospođe Simović–Zvicer, prikazali kao pristrasni i vezani za DPS. Ovakvo neprofesionalno izvještavanje sugerisalo je gledaocima da je pravosuđe pod indirektnim uticajem naše partije, što je pravna i politička besmislica, koja šteti javnom interesu, ali i nama kao političkoj partiji”,- kazali su iz DPS-a.

Oni su ukazali na to da je ovim činom pomenuti novinar prekršio Načelo 7 Kodeksa: ”Novinar/novinarka je dužan/dužna da se krajnje pažljivo odnosi prema privatnom životu ljudi.’’

” Smjernice u kojima se podrobnije tretira Načelo 7 Kodeksa, u dijelu koji se odnosi na Pravo na privatnost, posebno preciziraju: ‘’Kada izvještava o aspektima privatnosti koji su od posebnog interesa za javnost, novinar/novinarka ne smije preći granicu etičnosti povodeći se za senzacionalizmom, neprimjerenom radoznalošću, voajerizmom ili željom da se neko izvrgne poruzi ili da se unizi nečije dostojanstvo.’’ istakli su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, sve gore navedeno implicira da je novinar Bulatović “svojim tendencioznim, senzacionalističkim pitanjem, uz neprimjerenu radoznalost, povrijedio Kodeks, osnovne postulate objektivnog izvještavanja”.

Oni od Savjeta RTCG i generalnog direktora RTCG Borisa Raonića zahtijevaju da ih obavijeste  da li je do ovog propusta došlo usljed greške, neznanja novinara-pojedinca ili je isti instruiran od strane uredništva RTCG-a.

” Na kraju, emitovanje ovako neprofesionalnog priloga u predizbornoj kampanji smatramo otvorenim pokušajem diskreditacije Demokratske partije socijalista, stoga očekujemo izvinjenje u prvom narednom ”Dnevniku 2””, zaključili su iz DPS-a.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Vnmk

10 Oct. at 04:47

I šta je tu novo u radu dotičnog novinara ?