test

Milatović: Izborom nedostajućeg sudije Ustavnog suda CG na putu do potpunog “otključavanja” pravosudnih institucija

Standard

23/01/2024

12:33

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom boravka u zvaničnoj posjeti u Strazburu, sastao se sa Predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Theodorosom Rousopoulosom i sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović-Burić.“Predsjednik Milatović je čestitao predsjedniku Parlamentarne skupštine SE na izboru i poželio mu da uspješnim radom doprinese daljem jačanju ove institucije”, kazali su iz Službe predsjednika Crne Gore.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru, Milatović je izrazio zadovoljstvo što boravi u posjeti Savjetu Evrope u godini kada ova institucija obilježava 75. godina postojanja.

“Radi se okrovnoj organizaciji koja postavlja standarde u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, rekao je Milatović.

On je sagovornika upoznao sa demokratskim razvojem u Crnoj Gori, i sa rezultatima koje je naša država postigla u poslednje tri godine.

“Izborom nedostajućeg sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Crna Gora na putu do potpunog “otključavanja” pravosudnih institucija. Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija”, rekao je predsjednik države.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Theodoros Rousopoulos se zahvalio na posjeti i istakao posebno zadovoljstvo što je njegov prvi sastanak u svojstvu PSSE upravo sa Predsjednikom Milatovićem.

“Rezultati postignuti tokom mandata kao ministra ekonomskog razvoja i sada kao Predsjednika države predstavljaju uzor generacijama koje dolaze”, rekao je on.

Predsjednik PSSE dodao je i da je Savjet Evrope mjesto sjajnih ekspertiza i intelektualnih ideja i da bi glas ove institucije treba daleko da se čuje.

“Sagovornici su ukazali na važnost zajedničke i odlučnepodrške Ukrajini i njenom narodu u kontekstu ruske agresijena ovu zemlju. Ocijenili su da je ovo pitanje visoko na dnevnom redu Parlamentarne skupštine u poslednje dvije godine i Predsjednik PSSE je još jednom zahvalio Crnoj Gori na doslednoj podršci”, kazali su iz Službe predsjednika Crne Gore.

Predsjednik države je izrazio zahvalnost što je Parlamentarna skupštinaSEi dalje zadržala fokus na Zapadnom Balkanu i u kontinuitetu organizovala debate o temama relevantnim za naš region.

Tokom susreta sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović Burić, Predsjednik je ukazao na značaj saradnje koji Crna Gora ima sa Savjetom Evrope, kao organizacijom čije su glavni ciljevi promovisanje i zaštita ljudskih prava, te uspostavljanje demokratije i vladavine prava.

“Saradnja sa Savjetom Evrope je jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta i radujemo se daljem jačanju odnosa u narednim godinama, posebno u kontekstu naših pristupnih pregovora sa EU, ali i predstojećeg crnogorskog predsjedavanja Komitetom ministara u 2026-2027”, kazao je predsjednik države.

Marija Pejčinović-Burić se zahvalila na posjeti koja doprinosi jačanju uloge Savjeta Evrope u ovim izazovnim vremenima. Istakla da se raduje budućoj zajedničkoj saradnji i pozdravila imenovanja u pravosuđu te naglasila da su reforme veoma važne i da je od posebnog značaja da Crna Gora ima kontinuitet u njihovom sprovodjenju.

“Marija Pejčinović-Burić je podsjetila na uspješan 4. samit šefova država i vlada koji je održan u Rejkjaviku prošlog maja, kada je poslata snažna poruka podrške Ukrajini i osuda ruske agresije i dodala da je Samit rezultirao uspostavljanjem Registra štete prouzrokovane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinui istakla da je Crna Gora bila jedna od zemalja osnivača tog registra”, saopšteno je iz Službe predsjednika.

Na kraju, Predsjednik je istakao njen doprinos radu Savjeta Evrope i zahvalio na naporima uloženim u promovisanje i održavanje ključnih standarda organizacije.

Ostavite komentar

Komentari (0)