test

Milatović sa Fon der Lajen: Perspektiva punopravnog članstva prije 2030. realna i moguća, proširenje na samom vrhu prioriteta ove komisije

Standard

31/10/2023

10:21

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da su pitanja proširenja ponovo u vrhu agende EU zahvaljujući predsjednici Evropske komisije.



“U prilog tome ide današnja posjeta i niz ohrabrujućih poruka u čijem prisutpu prepoznajem opredeljenje da se revializuje proces proširenja, rekao je Milatović, dodajući da je CG bliža EU od ostalih kandidata”, rekao je Milatović na konferenciji sa predsjednicom EK.

“Perspektiva učlanjenje prije 2030. realna i moguća. Crna Gora praktično nema otvorenih pitanja sa susjedima, članica je NATO, mala je ekonimija koja bazira monetarnu politiku na korišćenju eura, najdalje je odmakla u EU integracijama, politika je usklađena sa vanjskom politikom EU i ima istinski evropski orjentisanu političku većinu. Sve ovo nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU”, rekao je Milatović.

Foto: Standard

Rekao je da se zalaže za princip regate pri pristupanju EU.

Milatović je kazao da razumije kritički stav EU u izvještaju o Crnoj Gori i rezolucije EP i nada se kako je rekao, da smo u tom smislu na nacionalnom nivou naučili lekcije.

Istakao je da Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju evropskog sna, što je, kaže potvrdila i dosadašnjim djelovanjem.

Povezani članci

Ursula fon der Lajen: Proširenje na samom vrhu prioriteta ove komisije

“Znam koliko su građani CG posvećeni pristupanju EU i tome da postanu evropska zemlja i zadoovljstvo je da prođemo kroz različite teme. Drago mi je što ćemo pomoći da se to ostvari”, rekla je Fon der Lajen, dodajući da je dugo vremena CG zemlja koja je najviše napredovala.

Foto: Standard

“Drago mi je da ste odlučni da održite tu poziciju”, dodala je Fon der Lajen.

“Mislim da treba da budete fokusirani na zadak pristupanja. Radujem se upoznavanju sa premijerom i drago mi je što cijela zemlja govori jednim jezikom i što ste izabrali jedan pravac”, istakla je ona.

Fon der Lajen je upitana koliko je ralno da prije 2030. CG postane dio EU, kazala da nema potrebe da čekamo.

“Crna Gora je predvodnica ima da pređe poslednju milju, treba je pogurati potrebna je odlučnost. Pristup je zasnovan na dostignućima, ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datum”, rekla je ona.

Na pitanje da prokomentariše srpsko miješanje u EU, te konstataciju da EU ćuti na to, ona je kazala da Crna Gora je demokratska i slobdna država i izbori Crne Gore da izabere svoje lidere i da fomira institucije.

“Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi pravim putem, a na građanima CG je da odluče ko će biti lideri i kako će institucije funkcionisati”, rekla je ona.

 

Izvor (naslovna fotografija):

STANDARD

Ostavite komentar

Komentari (0)